Kos, Oroszlán vagy Nyilas a gyermeked? Így fejlesztheted, ha tűzjegyű

Kos, Oroszlán vagy Nyilas a gyermeked? Így fejlesztheted, ha tűzjegyű

Címlap / Életmód / Ezotéria / Kos, Oroszlán vagy Nyilas a gyermeked? Így fejlesztheted, ha tűzjegyű

A tűz jegyű gyermekek született vezetők: nagyon aktívak, mozgalmas az életük és egyáltalán nem mondhatjuk őket türelmesnek. Sokszor a legnehezebben kezelhető csemeték kerülnek ki a soraikból, hiszen olyan céltudatosak és makacsak, hogy a szülőknek alaposan feladják a leckét. Persze, ezek a tulajdonságok felnőttkorban gyakran kamatoznak majd, de ez aktuálisan bizonyára sovány vigasz számodra. De lássuk, milyenek a tűzjegyű gyermekek valójában!

Dúskálnak az önbizalomban

A tűzjegyű gyermekek legnagyobb erénye, hogy irigylésre méltó önbizalommal rendelkeznek. Ez felnőttkorban kifejezetten vonzó és kívánatos tulajdonság, de gyermekként egyet jelent azzal, hogy a szülőknek egyáltalán nincs könnyű dolguk a nevelés során.

Bármennyire is nehéz, törekedni kell arra, hogy egészséges keretek között, de az önbizalmuk ne csorbuljon, hiszen az diszharmóniát idézhet elő a későbbiek során.

Ezek a gyermekek őszinték, határozottak, és mindenkinek bizalmat szavaznak. Sokkal nyitottabbak, mint amilyenek a földjegyű gyermekek, ezért könnyebben is szereznek lelki sérüléseket. Ha ezzel párhuzamosan a szülők folyton visszafogják őket, csonkítják az önbizalmukat, akkor teljesen magától értetődő, hogy a csemeték nem néznek majd túl fényes jövőkép elé.

Vezetői képességeik már egészen kis korban megmutatkoznak: nem csak szüleiket, testvéreiket próbálják irányítani, természetesen a barátaikat is. Ők azok, akik főnökösködnek az óvodában, megmondják a babaklubban, mivel játszhatnak a többiek, és közlik a mamával, hova állhat a homokozóban.

Mindig versenyezni akarnak – és persze nyerni

Nagyon nehezen tűrik, ha valamiben alulmaradnak, akár fizikálisan, akár mentálisan, állandóan nyerni akarnak. Nem túl egyszerű lekötni a figyelmüket, nem csupán kiemelkedő mozgásigényük miatt, hanem azért is, mert egyszerre kell hatni a szívükre, és az értelmükre.

Őszinték, nagyszájúak, nem fogják vissza magukat, főleg nem mások kedvéért.

Ugyanakkor végtelenül nagylelkűek, törődőek és kedvesek is tudnak lenni, nagyon bíznak szeretteikben, szívesen ismerkednek, bár általában jobban érzik magukat azokkal a barátokkal, akik egy kicsit alacsonyabb energiaszinttel rendelkeznek.

Már csak azért is, mert ezek a társak szívesen csodálják őket és engednek nekik a kérdéses dolgokban, ami kiemelkedően fontos a tűzjegyűek számára. Ők nem csak a cselekvés szintjén versenyeznek, hanem szóban is, ezért éppolyan fontos számukra, hogy a többiek bólogassanak az állításaikra, mint hogy ők kapják a legjobb játékokat az óvodában.

Kos

A kosok nagyon erőteljes személyiségek, és talán a legönfejűbbek is az összes jegy közül. Kezdeményező, érdeklődő alkatú egyéniségek, azonban szörnyen nehezen viselnek minden egyes kudarcot, vagy éppen ellentmondást. Mondjuk, ezzel sok esetben nem kell számolniuk, mert olyan kitartással vértezték fel őket, hogy a végletekig elmennek. Ez már gyermekkorban is igaz rájuk.

A legjobb, ha valamilyen sporttevékenységet már nagyon hamar beiktatsz a mindennapjaitokba, így segítheted levezetni a felesleges energiáit, és a felgyülemlett feszültségeit.

Sok esetben önzőnek tűnhetnek, hiszen ekkoriban még nem tudják, miként kellene gyengédnek lenni, odafigyelni másokra, szülőként neked kell megtanítanod arra, hogyan legyen toleránsabb, törődőbb. Vezetik a társaságot, és saját törvényeiket mintegy ráerőltetik a többiekre.

Ez kívülről erőszakosnak tűnhet, de ők annyira vezéregyéniségek, hogy teljesen ösztönszerű számukra a viselkedésük. Azonban nem is annyira a kis csapat teljesítménye számít, hanem az, amit saját maguk letesznek az asztalra, tehát a kosokat elsősorban az egyénileg elért céljaik vezérlik.

Szülőként nincs értelme szembeszállni ezzel az ösztönnel, teljesen felesleges megpróbálni megtörni a kos gyermeket, mert nem fogsz sikerrel járni. Sokkal inkább arra kell törekedned, hogy rávezesd, a felbecsülhetetlen mértékű energiát és terveit hogyan tudja jó célokra használni, a megfelelő helyen és időben kamatoztatni. Arra kell rávilágítanod, hogy bár jók a szándékai, a felvezetést még gyakorolnia kell, mert azt a többiek agresszív magatartásnak foghatják fel, és így ellenállnak ahelyett, hogy segítenének neki, barátkoznának vele.

Oroszlán

Az oroszlánok is valódi vezéregyéniségek, és uralkodó típusnak tekinthetőek, de azért nem annyira törtetőek, mint a kis kosok. Utóbbiak számára sokszor elég saját maguknak bizonyítani, az oroszlánoknak nagyon lényeges, hogy el is ismerjék a teljesítményüket. Ez nagy segítség a szülőknek, mert a hiúság és a megbecsültség a kis oroszlánok gyenge pontja – ezzel meg lehet fogni, le lehet kenyerezni őket.

Van bennük egy kis lustaság is, ami időnként elhatalmasodik, ilyenkor is neked kell közbelépned és kirobbantanod az oroszlánt a szobájából, vagy éppen a magányából.

Kitartóak, de többnyire nem erőszakosak, mert valahogy ösztönösen bennük van, hogy másokra vigyázniuk kell, meg kell védeniük a társaikat. Emiatt védelmezőként is sokszor fellépnek, megvédik a barátaikat, a családtagjaikat és persze a későbbiek során az elveiket is. Ugyanakkor az egójuk nagyon jelentős, és ennek hatására rossz irányba mozdulhat az értékrendjük.

Szülőként ügyelned kell arra, hogy ne legyen különösen fontos az oroszlán gyermekednek a külső, a tárgyi világ, vagy ne számítson mindennél jobban, hogy mit gondolnak róla mások.

Nagyon lényeges, hogy soha ne szidd le mások előtt, mert ő komoly megalázásnak veszi, és ez nem csak ellenállást szül, hanem mély sebeket is ejthet a lelkén. A bátorítást illetően könnyű dolgod van: egyszerűen pozitív visszajelzésekre, sok-sok szeretgetésre és az átlagosnál jóval több dicséretre, figyelemre van szüksége.

Nyilas

A nyilas gyerekek is vezéregyéniségnek számítanak, de nekik a többieknél is fontosabb a társasági élet. A tűzjegyűek közül talán a nyilasok azok, akiknek kiemelten lényeges, hogy mindenkivel jóba legyenek. Ennek érdekében a nyilasok már gyermekként is hajlamosak arra, hogy szerepet játszanak, és mindig törekedjenek arra, hogy ismerőseik a lehető legjobb képet lássák róluk – akkor is, ha ez a kép hamis.

Jó hír a szülőknek, hogy a nyilasok szeretnek tanulni, de természetesen csak abban az irányban, amit testhezállónak éreznek (ezért sem érdemes szembemenni a csemeték akaratával).

Ugyan érzelmes kis gyerekek, őket jóval inkább az eszük, semmint a szívük vezérli. Sok egyéb tulajdonságaik mellett ezért is lesznek olyan jó vezéregyéniségek, és ezért követik fejvesztve őket a többiek. Energikusak, nagy az önbizalmuk, és általánosságban véve is nagy dolgokat szeretnének elérni, mégpedig úgy, hogy tehetségüket a közösség javára fordítják. Emiatt nem csupán közkedvelt, hanem sokak által irigyelt életet is élhetnek, ami persze kiskamaszkorban, tinédzserként feszültséget szülhet a társaságban.

Otthon folyton tanulnak és ellesik a látottakat, ami persze minden gyerekre igaz, de a nyilasra különösen. Elég, ha egyszer hibázol, ő azonnal lecsap a baklövésedre: nyomban megtanulja a káromkodást, és később saját magát menti ki a felelősségvállalás alól, hiszen múltkor te sem vetted fel a telefont, amikor hívott a főnököd.

További fontos teendő a kis nyilassal kapcsolatosan, hogy meg kell tanítanod a dolgok mélyére nézni, és figyelmeztetned rá, hogy ne ítéljen elhamarkodottan, mert hajlamos mindenkivel szemben előítéletekkel élni – legyenek azok jók, vagy éppen rosszak.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást