Minden, amit az örökbefogadás menetéről tudni kell

Minden, amit az örökbefogadás menetéről tudni kell

Címlap / Életmód / Család / Minden, amit az örökbefogadás menetéről tudni kell

A legfontosabb, hogy az örökbefogadó szándékai helyénvalóak legyenek. Ne azért akarjon magához venni egy gyereket, mert fél, hogy egyedül marad, mert a partnere erőlteti vagy hogy már meglévő gyerekének legyen játszópajtása. Amennyiben egy nőnek természetes úton nem lehet gyereke, először „gyászolja meg” és fogadja el ezt a tényt, csak azután kezdjen bele az örökbefogadási procedúrába, ha már ezen túl van. Ne magunk miatt adoptáljunk, hanem azért, mert őszintén segíteni szeretnénk valakin, ez a legfontosabb. 

Az első lépés a gyermekvédelmi szolgálatnál való jelentkezés, amit tanácsadás és alkalmassági vizsgálat követ, ennek eredményéről 15-60 napon belül kapunk tájékoztatást. (Egyedülállóak esetében a gyámhivatal beszerzi a családpolitikáért felelős miniszter hozzájárulását.) Ezalatt lehetőség van egy ingyenes örökbefogadói tanfolyam elvégzésére, de ez nem kötelező.

A nyilvántartásba vétel és a megállapodás megkötése után következik várakozás, amelynek ideje számos tényezőtől függ. Amennyiben elfogadóak vagyunk az életkorral, származással és egészségügyi problémákkal kapcsolatban, úgy az alkalmassági határozat véglegessé válásától már 3-6 hónapon belül ajánlanak gyereket. Természetesen mindenki egy tökéletes kisbabát szeretne a karjaiban tartani, ennek a realitása azonban a következő: az egészséges, 3 év alatti, fehér bőrű gyermek esetében a várakozási idő hosszabb, általában 4-5 év. 

Zsófi barátnőm – 40 feletti egyedülállóként – egy hatéves roma kislányt fogadott örökbe öt évvel ezelőtt, neki csak pár hónapot kellett várnia Hajnikára, akivel egyébként első pillantásra „egymásba szerettek”.  (Azóta már Zsófi új párjával és annak nagylányával alkotnak családot, akiket Hajni papának és nagytesónak hív.)

A leendő szülő miatt is csúszhat az örökbefogadás, a leggyakoribb okok a munkahelyváltás, lakásfelújítás vagy külföldre költözés. Az is előfordul, hogy saját maguk vagy családtag betegsége miatt nem fogadóképesek, még lombik programban vesznek részt, esetleg közben gyermekük született. Esetenként változik, hogy hány gyermek felajánlása történt a várakozási idő alatt számukra, és miért, mennyi gyermeket nem fogadtak el.

Társadalmi tényezők is befolyásolják a procedúrát, például hogyan alakul az örökbefogadható gyermekek száma, milyen életkorú, egészségi állapotú, családi hátterű gyermekek válnak örökbefogadhatóvá, hány örökbe fogadni szándékozó várakozik, illetve közülük mennyien nem fogadókészek az adott időpontban, mikor a gyermek számára örökbefogadó szülőket keresnek. 

Grouo4Studio/istockphoto.com

A várakozási idő alatt a gyermekvédelmi szolgálat tart kapcsolatot a leendő szülőkkel, legalább fel évente. Amennyiben 3 év alatt nem fogadnak örökbe, az alkalmassági határozat hatályát egy évvel meghosszabbítják. Ismételt eljárás, ha 4 év alatt nem fogadnak örökbe és ennél több idő elteltével szükség esetén felülvizsgálják az alkalmasságot.

A sok várakozás után nézzük, mi történik, ha bemutatnak az örökbefogadóknak egy gyermeket, akivel kölcsönös a szimpátia. Az ismerkedés általában 1-3 hónap, újszülöttek esetében azonban csak néhány nap. Amennyiben minden jól alakul, a gyermek „gondozásba történő kihelyezése” következik, tehát ekkor már otthon él leendő szüleivel.

Leghamarabb egy hónap eltelte után a gyámhatóság dönt az örökbefogadás engedélyezéséről, ennek határideje különböző lehet: a kérelem benyújtásától 60 nap, kivéve, ha az elrendelt gondozási idő az egy hónapot meghaladta, akkor 21 napon belül dönt a kötelező gondozási idő lejártát követően, valamint 90 napon belül dönt, ha az örökbefogadás engedélyezésével egy eljárásban kell megállapítani az örökbefogadó szülő örökbefogadásra való alkalmasságát.

Ha megvan az engedély, a gyermeket az örökbefogadás folytán megváltozott adataival újraanyakönyvezik és a gyámhatóság elrendeli az örökbefogadás utánkövetését. Ennek időtartama kötelezően 6 hónap-másfél év, utána önkéntes.

Zsófi barátnőm azt mondja, ő mindig úgy tekintett az örökbefogadásra, mint esélyre, amit ő önzetlenül ad valakinek és anyaként az a feladata, hogy lehetőségeihez mérten mindent megadjon lányának. Vágyott gyerekre, de tettével nem a saját lelkében levő űrt akarta betölteni és nem vár majd Hajnikától sem hálát, sem gondoskodást, őt azt teszi boldoggá, hogy az anyukája lehet.

Minden gyermeknek legyen esélye arra, hogy szerető családban nevelkedhessen. Ha szeretnél ennél többet megtudni az örökbefogadásról, látogass el a csalad.hu oldalra is!

VIDEO Így tedd fel helyesen a kontúrt, bronzosítót és pirosítót

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!