Egy kutatás szerint a születési hónap tényleg befolyásolja a személyiséget

Egy kutatás szerint a születési hónap tényleg befolyásolja a személyiséget

Címlap / Életmód / Egészség / Egy kutatás szerint a születési hónap tényleg befolyásolja a személyiséget

Érdemes összegyűjteni legalább két tucat rokonunk vagy ismerősünk születési dátumát és mellette értékelnénk egy 10-es skálán, hogy mennyire életvidám, optimista vagy depresszív, pesszimista az illető. Máris kiderülhet a a válasz arra a kérdésre, hogy a nyáron világra jött emberek reményteljesebben tekintenek-e a jövőbe, mint a téli hónapokban születettek.

Magyarországon a téma kutatásában áttörő sikereket ért el Dr. Gonda Xénia neurobilogógus. A Semmelweis Egyetem felmérésben 400 ember személyiségtípusát kapcsolták össze a születésével.

Arra a követeztetésre jutottak, hogy a nyáron születettek között több a gyors hangulatváltozásra hajlamosító temperamentum, a téliek között a depresszív, az ősziek-tavasziak között a ingerlékeny egyén.

A kutatás egyik elsődleges célja az volt, hogy a hangulatzavarok hátterében eddig észre nem vett összefüggések felszínre kerüljenek és a betegség gyógyítása hatékonyabbá váljon. A hangulati a zavarok a népesség nagyon nagy százalékát érintik, és becslések szerint egyre nagyobb jelentőségűek lesznek. Vannak, akik szerint 2020-ra a legnagyobb gazdasági terhekkel járó betegségek között lesznek a hangulatzavarok.

Egy terhesség szerencsés esetben kilenc hónapig tart. Tehát a a fogantatástól a megszületésig három évszakon át tartó folyamat határozza meg a várandós nő táplálkozását, a bőrét érő napfény mennyiségét, amely hatással van a hormon háztartásra és a hangulatra is. Szempont az is, hogy milyen kórokozókkal találkozik a leendő anya, milyen káros anyagok juthatnak a szervezetébe a három trimeszter alatt. Fontos a hőmérséklet, a fényviszonyok, amelyek a cirkadián ritmust, a szervezetben zajló biokémiai folyamatok belső óráját befolyásolják.

Sokakból már egy-két esős, hideg nap előcsalja a depresszióra való hajlamot. Télen ez még inkább igaz, a hosszú, hideg és sötét hónapok rányomják a bélyegüket bárki hangulatára. Főként, ha gyermeket vár és már csak 1-2 hónap van hátra, amikor a baba folyamatos mozgása és a megváltozott testalkat miatt az alvás is nehézkes. A szülés és a születés utáni első néhány hónap komoly erőpróba minden anya számára. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezt az időszakot egy napsütéses, kellemesen meleg tavaszi-nyári időszakban éli meg vagy egy zord, ködös télen.

A baba számára az első pár hónap a világ megismerésének időszaka. Az idegrendszeri fejlődést meghatározza, hogy mennyi inger éri ilyenkor a gyermeket, mit hall, mit lát, mit érzékel a környezetéből. Ugyanolyan fontos, hogy a folyamatosan mellette lévő édesanyja milyen lelki állapotban van ez idő alatt. Ha egy nyitott, támogató, energiával teli szülőt kap a gyermek, akkor nagyobb valószínűséggel lesz ő is kiegyensúlyozott, békés.

A téli depresszió lehetősége és a szülés utáni hormonváltozások sok nőnél okoznak lelki krízist. A babák ebben az időszakban még száz százalékban a testi, metakommunikációs jelekből tájékozódnak, a beszélt nyelv számukra még másodlagos. Ha édesanyjuk stresszes, szorong, a babák is könnyen átveszik ezt a hangulatot és a  hozzá tartozó viselkedésmintát. Ilyenkor nagyon fontos, hogy az újdonsült anya mellet legyen valaki, aki támogatja, segíti, ha szükség van rá.

Mark Hamilton az amerikai Connecticuti Egyetem professzora gyermekkora óta rendszeres olvasója volt a különböző horoszkópoknak. Többnyire szórakozásnak tekintette, de felnőttként is érdekelte, mit tudhat az asztrológia, amivel évezredek óta foglalkoznak az emberek és gyakran meglepően pontosan képesek vele meghatározni valaki személyiségét.

A kutató rájött, hogy bizonyos személyiségtípusok jellemzőek egy adott hónapban születetteknél.

A januárban vagy februárban született emberek kreatívabbak, de nagyobb az esélyük arra, hogy skizofréniát diagnosztizáljanak náluk, mint bármely más hónapban születetteknél. Továbbá a páratlan számú hónapban születettek nyitottabbak az emberek és a világ felé, mint a páros hónapban születettek. Közülük többen lesznek orvosok, terapeuták, egészségügyben dolgozók. A páros hónapok szülöttei olyan szakmákban tudnak igazán érvényesülni, melyeket önállóan végezhetnek.

A professzor jelenleg azt kutatja, hogy a születési dátum milyen hatással van az emberek népszerűségére. Több tízezer sztárt, elismert embert tartalmazó adatbázisának kiértékelésével arra a kérdésre keresi a választ, hogy a születés időszaka hogyan befolyásolhatja a szakmaválasztást, mely időszakban született személyeket vonz jobban a rivaldafény és melyeket kevésbé.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást