Egy kutatás szerint a születési hónap befolyásolja a személyiséget

Egy kutatás szerint a születési hónap befolyásolja a személyiséget

Címlap / Életmód / Egészség / Egy kutatás szerint a születési hónap befolyásolja a személyiséget

Érdemes összegyűjteni legalább két tucat rokonunk vagy ismerősünk születési dátumát és mellette értékelnénk egy 10-es skálán, hogy mennyire életvidám, optimista vagy depresszív, pesszimista az illető. Máris kiderülhet a a válasz arra a kérdésre, hogy a nyáron világra jött emberek reményteljesebben tekintenek-e a jövőbe, mint a téli hónapokban születettek.

Magyarországon a téma kutatásában áttörő sikereket ért el Dr. Gonda Xénia neurobilogógus. A Semmelweis Egyetem felmérésben 400 ember személyiségtípusát kapcsolták össze a születésével.

Arra a követeztetésre jutottak, hogy a nyáron születettek között több a gyors hangulatváltozásra hajlamosító temperamentum, a téliek között a depresszív, az ősziek-tavasziak között a ingerlékeny egyén.

A kutatás egyik elsődleges célja az volt, hogy a hangulatzavarok hátterében eddig észre nem vett összefüggések felszínre kerüljenek és a betegség gyógyítása hatékonyabbá váljon. A hangulati a zavarok a népesség nagyon nagy százalékát érintik, és becslések szerint egyre nagyobb jelentőségűek lesznek. Vannak, akik szerint 2020-ra a legnagyobb gazdasági terhekkel járó betegségek között lesznek a hangulatzavarok.

Egy terhesség szerencsés esetben kilenc hónapig tart. Tehát a a fogantatástól a megszületésig három évszakon át tartó folyamat határozza meg a várandós nő táplálkozását, a bőrét érő napfény mennyiségét, amely hatással van a hormon háztartásra és a hangulatra is. Szempont az is, hogy milyen kórokozókkal találkozik a leendő anya, milyen káros anyagok juthatnak a szervezetébe a három trimeszter alatt. Fontos a hőmérséklet, a fényviszonyok, amelyek a cirkadián ritmust, a szervezetben zajló biokémiai folyamatok belső óráját befolyásolják.

Sokakból már egy-két esős, hideg nap előcsalja a depresszióra való hajlamot. Télen ez még inkább igaz, a hosszú, hideg és sötét hónapok rányomják a bélyegüket bárki hangulatára. Főként, ha gyermeket vár és már csak 1-2 hónap van hátra, amikor a baba folyamatos mozgása és a megváltozott testalkat miatt az alvás is nehézkes. A szülés és a születés utáni első néhány hónap komoly erőpróba minden anya számára. Egyáltalán nem mindegy, hogy ezt az időszakot egy napsütéses, kellemesen meleg tavaszi-nyári időszakban éli meg vagy egy zord, ködös télen.

A baba számára az első pár hónap a világ megismerésének időszaka. Az idegrendszeri fejlődést meghatározza, hogy mennyi inger éri ilyenkor a gyermeket, mit hall, mit lát, mit érzékel a környezetéből. Ugyanolyan fontos, hogy a folyamatosan mellette lévő édesanyja milyen lelki állapotban van ez idő alatt. Ha egy nyitott, támogató, energiával teli szülőt kap a gyermek, akkor nagyobb valószínűséggel lesz ő is kiegyensúlyozott, békés.

A téli depresszió lehetősége és a szülés utáni hormonváltozások sok nőnél okoznak lelki krízist. A babák ebben az időszakban még száz százalékban a testi, metakommunikációs jelekből tájékozódnak, a beszélt nyelv számukra még másodlagos. Ha édesanyjuk stresszes, szorong, a babák is könnyen átveszik ezt a hangulatot és a  hozzá tartozó viselkedésmintát. Ilyenkor nagyon fontos, hogy az újdonsült anya mellet legyen valaki, aki támogatja, segíti, ha szükség van rá.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást