Van olyan testbeszéd, amivel megnyerhető az emberek bizalma

Van olyan testbeszéd, amivel megnyerhető az emberek bizalma

Címlap / Életmód / Egészség / Van olyan testbeszéd, amivel megnyerhető az emberek bizalma

Eltérnek a vélemények arról, hogy a kommunikációnk hány százalékát teszik ki a non-verbális jegyek, de az biztos, hogy a testbeszéded nagyban befolyásolja, hogy akár a magánéletben, akár a munkában komolyan veszik-e, amit mondasz. Ezek a tippek segítenek, hogy megbízható, követhető ember benyomását keltsd az első találkozáskor, és akkor is, ha meggyőző beszédet kell tartanod.

Így lesz jó az első benyomásod!

Az emberek azonnal észreveszik, milyen a hozzáállásod egy kérdéshez. Ez olyasmi, amit ösztönösen olvasunk a testbeszédből, és a testünk is ösztönösen tükrözi a hozzáállásunkat – ezért a legjobb, amit tehetsz, ha nem színlelsz, hanem valóban az attitűdödet hangolod megfelelőre.

Mielőtt belépsz egy terembe, üdvözölsz valakit, vagy kilépsz előadást tartani, egy pillanatra állj meg, gondold át, milyen benyomást szeretnél kelteni, és igyekezz a megfelelő hangulatba hozni magadat!

Szintén sokat segít, ha mosolyogsz: a mosoly egy méltatlanul ki nem használt technika a vezetők eszköztárában. A mosoly nem csak barátságos, de az üdvözlés, az együttműködésre hívás máig legjobb jele.

Legalább ilyen fontos az is, hogy felvedd a szemkontaktust: ha találkozáskor valakinek a szemébe nézel, az megbízható, nyitott ember benyomását kelti. A szakemberek szerint sokat segít, ha rutinná teszed, hogy találkozáskor mindenkinek megjegyzed a szemszínét, így nem fogod kihagyni, hogy éppen a megfelelő ideig, de határozottan és érdeklődően nézz valaki szemébe.

Ha enyhén előre hajolsz, az azt a benyomást kelti a partneredben, hogy figyelsz rá, és arra, amiről beszél, de tartsd tiszteletben a személyes teret! Ez a legtöbb üzleti kapcsolat esetében legalább fél méter távolságot jelent.

Vizsgálatok kimutatták, hogy 3 órányi beszélgetés van akkora hatással a képre, amit a másikról kialakítunk, mint a pillanat, amikor kezet fogunk – így erre is érdemes egy kis figyelmet fordítani, főleg, hogy nem nagy ördöngösségről van szó. A fentiek betartása mellett csak arra kell ügyelned, hogy a tenyered a másik tenyeréhez érjen, a szorításod pedig határozott, de nem kellemetlenül szoros.

kasto/depositphotos.com

Meggyőző kezek

Ha eldugod a kezeidet, kevésbé megbízhatónak fogsz tűnni. Ez az egyik nem-verbális jel, amely mélyen beleépült a tudatalattiba. Az őskorban ha valaki úgy közelített hozzánk, hogy nem láttuk a kezeit, akkor az lehetséges veszélyforrás volt, ezért a mai napig nehezünkre esik megbízni valakiben, akinek nem látjuk a kezeit.

Érdemes tartózkodnod az ujjal mutogatástól is. Bár egy értekezleten vagy egy beszámolón sokan tesznek így, valójában ez a mozdulat azt a benyomást kelti, hogy elvesztetted az uralmadat a helyzet fölött. Használj inkább egy lézer pointert!

A kezek és a karok mozgása is fontos lehet: ha lelkesedést szeretnél kiváltani, gesztikulálj velük erőteljesebben, ettől energikusabbnak fogsz tűnni, és az energiád, lelkesedésed átragad a hallgatóságodra is. Túlzásba esni persze nem szabad, és a kezeidet nem érdemes a vállaidnál magasabbra emelni, mert ez neurotikus, kiszámíthatatlan ember benyomását kelti.

Ha egy olyan üzenetet szeretnél átadni, ami kevésbé közvetíthető a lelkesedés útján, ellenben igényli, hogy a hallgatóid rád összpontosítsanak, a témára fókuszáljanak, akkor ezt a csípőd vonalában tartott kezekkel, vízszintes gesztusokat végezve érheted el a legjobban. A 45 fokban behajlított könyökkel, és legfeljebb a két váll által lezárt vonalban végzett kézmozgás szintén ezt segíti elő.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!