Dekor / Otthon

Nem is olyan nehéz! Így találhatod meg a tökéletes csempét és járólapot

Nem is olyan nehéz! Így találhatod meg a tökéletes csempét és járólapot

A csempék és a járólapok óriásit dobhatnak a helyiségeken, feltéve, hogy jól választod ki őket. De bármennyire is megnyugtató a tény, hogy elérkeztél a felújítás egyik legutolsó lépéséhez, talán most a legfontosabb, hogy igazán körültekintő legyél!

A bőség zavara

Az első és legnagyobb gondod azzal lehet, hogy amikor belépsz egy burkolatokkal foglalkozó áruházba, először gyakorlatilag azt sem tudod, merre nézz.

Ezernyi méret, minta, na és persze szín: nem is csoda, ha a boltban vagy tízszer meggondolod magadat és teljesen más elképzeléssel jössz ki, mint amivel bementél. Ezek a hatalmas áruházak ugyanakkor kiválóak az inspirálódáshoz, főleg, ha néhány különleges burkolatot a bemutató helyiségekben fel is használtak. 

Így ugyanis élőben is megnézheted, az adott színek és méretek hogyan mutatnak egymás mellett, viszont csak kivételes esetben tudsz rábökni egy burkolatra, mondván, hogy az lesz az igazi – hiszen ki tudja, hogy a te otthonodban hogyan mutat majd az a csempecsoda? De ne aggódj, most készültünk neked pár hasznos tippel amikkel sikeresen szűkítheted a kört! 

Nézelődni ér!

Először úgy menj el a boltba, hogy még nem akarsz vásárolni – csupán inspirálódj, érintsd meg a felületeket és figyeld, a különböző méretek és formák hogyan passzolnak egymáshoz.

Távozás előtt markolj fel egy jó adag katalógust, így otthon felelevenítheted a látottakat, esetleg, ha máris sikerült döntened, ki is jegyzetelheted magadnak a lehetséges jelölteket, illetve a kódokat.

A további szűkítés során nagy segítséget nyújtanak a különféle lakberendezős cikkeink is, amikben sok-sok képet végiglapozhatsz, és eldöntheted, pontosan milyen hangulatot szánsz az adott térnek.

Ha megvan a választott csempe, járólap kódszáma, akkor az alapján már rákereshetsz az interneten. Amellett, hogy így rögtön kiderítheted, az áruház valóban kedvező áron kínálja-e a termékeket, jó eséllyel láthatsz olyan helyiséget, amit az adott burkolattal díszítettek, plusz elolvashatod a korábbi vásárlók visszajelzéseit is. 

Szűkítsd a kört

Bár a korábbi módszer is hatásos a szűkítést illetően, könnyen lehet, hogy a sok minden megtetszik és belekavarodsz a látottakba. Ilyenkor nagyon jól jön az alábbi praktika.

Miután lemértétek, pontosan hány négyzetméternyi burkolatra, padlóra, illetve csempére lesz szükséged, ülj le egy papír mellé, és ezeket pontosan jegyezd fel – helyiségekre lebontva! Ezt követően mindenhol rögzítsd az általad elképzeld színvilágot.

Nem baj, ha még több minden van a tarsolyodban, nyugodtan készíts vázlatot, majd utólag meggondolod, mi is illene oda a legjobban. Ha a színek megvannak, ismét jöhet a keresgélés: nyugodt szívvel ajánljuk a célra a Pinterestet, ahol a helyiség és a szín megadásával milliószámra gyűjtheted ki az inspirációkat.

Keress jól!

Sokakhoz hasonlóan te is hajlamos lehetsz rá, hogy pusztán a látvány alapján ítélj, pedig ezúttal sokkal specifikusabban kell keresned. Nézd meg, az általad választott színvilághoz milyen további árnyalatok passzolnak, emellett koncentrálj arra is, a színek hol helyezkednek el (tehát a járólapon, a csempén, vagy éppen a bútorokon futnak-e végig).

Vizsgáld meg közelebbről, milyen méretűek a burkolatok, hiszen rengeteget számít, hogy mozaikszerűek, vagy éppen félméteresek a neked tetsző lapok. Ügyelj a díszcsíkokra, a mintákra és persze az elrendezésre, plusz az is fontos, milyen formában metszik egymást az alapok. A számodra legmegfelelőbb képeket ideiglenesen mentsd le, vagy, ha Pinteresten keresgélsz, regisztráció után egyszerűen hozz létre táblákat és tűzd ki a pineket.

A végső szűkítés

Ha ezzel a módszerrel haladtál, akkor most már jó eséllyel teljesen biztos vagy abban, mekkora méretű, formájú burkolatokat szeretnél, illetve milyen színvilággal próbálsz majd csodát tenni az otthonodban.

Ismét nekivághatsz a boltnak, de ezúttal már készülj fel a vásárlásra! Ne hagyd magadat befolyásolni, otthon mindent átgondoltál, ezért az áruházban már ne változtass: legyél céltudatos! Már csak azért is, mert az általad kijelölt szempontok alapján nagyon alaposan átgondoltál mindent – úgy, ahogy csak te tudod!

Azonban van még egy fontos teendőd: azokat a burkolatokat, amik egy helyiségen belül futnak, mindig tedd egymás mellé. Lehet, hogy külön-külön csodásan mutatnak, de együtt mégis ütik egymás szépségét, szóval a rendelés előtt feltétlenül próbáld össze őket.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást