Olvadós burgonya – a legfinomabb krumplis étel a téli estékre

Olvadós burgonya – a legfinomabb krumplis étel a téli estékre

Címlap / Életmód / Receptek / Olvadós burgonya – a legfinomabb krumplis étel a téli estékre

A hideg téli estéken igazán jól tud esni egy melengető vacsora, vagy csak némi harapnivaló, ha bekuckózunk egy izgalmas könyvvel vagy leülünk megnézni az egyik kedvenc filmünket. Bármelyik is a helyzet, a burgonya sokunknál rendszeresen terítéken van, hiszen isteni sült krumpli készíthető belőle, de persze a krumplipüré és a tört burgonya is nagy népszerűségnek örvend. Van azonban egy krumplis étel, amely különösen bearanyozhatja a téli estéket: ez az olvadós burgonya.

Igazán ínycsiklandó finomság

Manapság talán azt sem túlzás mondani, hogy a burgonyának ezer arca van, mégis a legtöbben néhány jól bevált formában fogyasztjuk. Ha viszont vágysz némi újdonságra, akkor a Feel Good Foodie tulajdonosának, Yumna Jawadnak az olvadós burgonyáját is ki kell próbálnod. Ez a finomság tulajdonképpen nem más – ahogyan a profi szakácsok mondják -, mint a fondantburgonya. De hogy miért is olvadós? Nos, azért, mert miután serpenyőben megsül, különféle fűszerekkel gazdagítva húsleveslében kell párolni. Ha már a végeredmény szerint nézzük, akkor megbarnult, kívül roppanós, belül pedig olvadósan puha krumpligombócokról van szó, amelyek bármilyen egyszerű, hétköznapi vacsorát különlegesebbé tudnak tenni.

Amiért mindenképpen készítsd el

Sok burgonyás finomsághoz a krumplin kívül csak néhány fűszer és valamilyen zsiradék kell, ez pedig – ahogyan arról korábban már szó esett – nincs másként az olvadós burgonya esetében sem. Ha van nálad otthon a krumpli mellé néhány fűszer, olívaolaj vagy vaj és húsleveslé (de zöldségleves leve vagy csirkés alaplé is jó lehet), na meg persze némi hagyma, akkor máris nekiállhatsz az elkészítésének.

Ahogyan csináld

Ha elhatároztad, hogy kipróbálod az olvadós burgonyát, akkor először is vegyél elő tetszés szerinti mennyiségű burgonyát, mosd meg, majd vágd egyforma henger alakú darabokra. Ehhez akár pogácsaszaggatót is használhatsz. Utána olvassz serpenyőben vajat, margarint, vagy melegíts fel olívaolajat, amikor pedig már kellőképpen forró, tedd bele a burgonyákat. Ízlés szerint mehet mellé fokhagyma, só, bors, rozmaring is, majd öntsd fel húsleveslével vagy más hasonló folyadékkal. Amikor a burgonyadarabok egyik fele jól átsült, fordítsd át őket. Ha mindkét fele aranybarna, már el is készült. Lecsepegtetni természetesen érdemes, hiszen anélkül túl zsírosnak érezheted.

Amit még érdemes figyelembe venned

Akár pogácsaszaggatóval készíted a burgonyát, akár csak szimplán késsel levágod a széleit, természetesen sok maradék fog keletkezni. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy a szemetesben kellene landolnia. Nyugodtan belefőzheted például zöldséglevesbe, ha pedig nagyobb mennyiség gyűlik belőle össze, megfőzheted, és készíthetsz belőle tört burgonyát vagy krumplipürét is. Illetve, mivel az olvadós burgonya is tipikusan azok közé az ételek közé tartozik, amelyek frissen a legfinomabbak, mindig csak akkora mennyiséget süss ki belőle, amekkoráról úgy gondolod, hogy el is fogy.

Ami pedig az egészségtudatosságot illeti: alkalmanként, egy alapvetően egészséges és kiegyensúlyozott étrendet követve nyugodtan megehetsz egy adag klasszikus olvadós burgonyát. De kipróbálhatod úgy is, hogy sütőben vagy Air Fryerben készíted el. Mindkettő esetében az a lényeg, hogy előre „pácold be” a burgonyát. Végül, de nem utolsó sorban lecserélheted akár magát a burgonyát is, és használhatsz helyette édesburgonyát vagy más hasonló zöldséget, viszont arra figyelj, hogy más opciónál valószínűleg az elkészítés ideje is változni fog.

Forrás: wellandgood.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!