Hogyan beszélj azokkal, akik még nem döntöttek az oltásról?

Hogyan beszélj azokkal, akik még nem döntöttek az oltásról?

Címlap / Életmód / Család / Hogyan beszélj azokkal, akik még nem döntöttek az oltásról? / 2. oldal

Tedd személyessé!

Miközben részt veszel ezekben a beszélgetésekben, és aktívan hallgatod a másik személy mondanivalóját, azt tapasztalhatod, hogy az aggodalmak többnyire gyakorlatiak. A legújabb tanulmányok azt sugallják, hogy az oltóanyaghoz való hozzáférés kényelmessége az egyik legjobb előrejelzője a tétovázásnak: minél macerásabb felvenni az oltást, annál kevésbé kaphatóak rá az emberek.

Ebben az esetben segítséget tudsz nyújtani az esetleges akadályok leküzdésében, például időpont egyeztetésben vagy az egészségügyi központba történő szállítás megszervezésében. Más esetekben előfordulhat, hogy konkrét félreértések vannak a biztonsággal vagy a hatékonysággal kapcsolatban, amelyeket megbeszélhettek.

Alkalmanként előfordulhat, hogy egy oltástól tartó személyt félrevezettek, félretájékoztattak. Gyakran hallani, hogy például a klinikai vizsgálatok “elkapkodottak”. Ilyen helyzetben érdemes megjegyezni, hogy teljesen jogos kritikus szemlélettel fogadni bármilyen tanulmányt, mielőtt leírnád a mögöttes vakcinatechnológia hosszú távú fejlődését, amelyet évekkel a Covid-19 megjelenése előtt kifejlesztettek. Szóba hozhatod a Covid-19 vakcinakísérletek nagyságát is – több tízezer résztvevővel – és a mellékhatások folyamatos monitorozását.

Kereshetsz olyan online grafikákat is, amelyek bemutatják a Covid-19 elkapásának relatív kockázatát az oltáshoz képest.

Más esetekben hasznos lehet elmagyarázni a mögöttes taktikákat, amelyek segítik a propagandistákat a téves információk terjesztésében. Gyakori például, hogy az emberek hamis állításokat állítanak be igazságként, amelyek hihetőbbé teszik állításaikat – még akkor is, ha nem rendelkeznek valódi szakértelemmel az adott területen.

A nyomást gyakorló csoportok néha még felméréseket is készítenek, amelyeket sok ilyen állítólagos hamis szakértő ír alá, hogy megkérdőjelezzék az uralkodó tudományos véleményt és a vita illúzióját keltsék. Érdemes óvatosan emlékeztetned beszélgetőpartneredet arra, hogy ezekkel a „tanulmányokkal” kapcsolatban is ugyanolyan kritikusnak kell lennie, mint a hivatalos oltási kísérleteket bemutató tanulmányokkal.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást