Ez a közös azokban, akik oltás után kapják el a COVID-19 fertőzést

Ez a közös azokban, akik oltás után kapják el a COVID-19 fertőzést

Címlap / Életmód / Egészség / Ez a közös azokban, akik oltás után kapják el a COVID-19 fertőzést

Szakértők már a kezdetektől fogva óva intenek mindenkit attól, hogy az első vakcina után védettnek tekintsék magukat. Innentől kezdve még hetek vannak hátra az erős immunválaszig.

A második oltást követően is fontos az óvatosság, hiszen mindegyiknél eltérő idő után alakulhat ki a védelem. Az az igazság, hogy még ezt követően is elkaphatod a fertőzést: a különbség, hogy vélhetően sokkal enyhébb lefolyású lesz a betegség. Szakértők már vizsgálják azokat, akik a második dózis után teszteltek pozitívat COVID-ra. Bár a számok nagyon alacsonyak, pár összefüggést már is így meg tudtak állapítani.

Kétharmados többségben nőknél gyakoribb

A felmérést amerikai adatok alapján készítették el a kutatók. Április közepéig már 75 millió embert oltottak be az országban, a jelentkezők közül pedig 5800-nál diagnosztizáltak COVID-ot a második vakcina után. Ez azt jelenti, hogy 0.0008%-os arányban fordul elő a fenti helyzet.

Ettől függetlenül viszont úgy fest, hogy a nőknél gyakoribb probléma, hiszen a fertőzöttek 65%-a nő nemű volt. Az okát nem tudták megmondani, de szakértők szerint ezek a számok azt jelentik, hogy a vakcinák 90-97%-ban nyújtanak biztonságot a fertőzés ellen.

Moyo Studio/istockphoto.com

Az oltott fertőzöttek 40%-a hatvan feletti

Az amerikai járványügyi központ arra is felhívta a figyelmet, hogy a második vakcina utáni COVID-osok 40%-a már elmúlt hatvan éves. Úgy vélik, erről az tehet, hogy idősebb korban az emberek többségének már van alapbetegsége, akár több is (és olyan is, amiről nem tudnak). Ezek pedig jelentősen befolyásolhatják az immunrendszer működését, így a koronavírussal szemben is kevésbé lesz hatékony a szervezetük.

Ettől függetlenül úgy tartják, hogy az idősebb korosztály oltása nagyon fontos, mert a vakcina gyengíti a vírus erejét, így kevesebb és enyhébb tünetekkel vészelhetik át a betegséget.

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Egon
    2021.05.11., 07:48

    Ha ténynek vesszük a fentieket, akkor mit igazol a védettségi igazolvány?

    Válasz

Írj egy hozzászólást