Mennyei desszertre vágysz, de közben az alakodra is vigyázni szeretnél? Felejtsd el a „fél kiló liszt, fél kiló cukor” kezdetű recepteket, mert ezek többnyire csak rossz berögződés miatt kerülnek a süteménybe! Most a citromjoghurtos répatortát készítjük el együtt, ami garantáltan segít megérteni, miért kér mindig ilyet a nyuszika a szakállas viccben.
Hozzávalók:
250 g reszelt sárgarépa 50 g barna cukor 100 g rozsliszt 4 db egész tojás ½ citrom leve 1 kávéskanál só 1 csomag vaníliás cukor 100 g darált dió
A tetejére:
2 kis doboz citromos joghurt 5 dl habtejszín 25 g zselatin
Elkészítés:
A barnacukrot, a tojást, a citromlevet, a sót és a vaníliás cukrot vízgőz fölött összekeverjük, majd robotgéppel tovább habosítjuk. Közben hozzáadjuk a rozsliszt és dió keverékét, majd a répareszeléket.
Sütőpapírozott 24 cm-es tortaformában 190 fokon 35 percig sütjük, szúrópróbával ellenőrizzük. Ha megsült, a formában hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a krémet. A joghurtokba keverjük a zselatint, majd óvatosan megmelegítjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, s két kanállal belőle a zselatinos joghurtba teszünk. Ezután a zselatinos krémünket óvatos mozdulatokkal a felvert tejszínhabba dolgozzuk, már készen is van a remek cukor nélküli krémünk a répatortára.
Minden gyümölcsjoghurt tartalmaz annyi édesítőszert, hogy fölösleges tovább ízesíteni. Ha a répás tortalap kihűlt, továbbra is a kapcsos formában hagyva, citromos krémünket egyenletesen elkenjük rajta.
Egy éjszakát a hűtőben pihentetjük nyuszitortánkat. Díszíthetjük reszelt répával, dióval, de ízvilágához a citromos díszítés is remekül illik.