5+1 nyomós ok, amiért száműznöd kell a cukrot az életedből

5+1 nyomós ok, amiért száműznöd kell a cukrot az életedből

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5+1 nyomós ok, amiért száműznöd kell a cukrot az életedből

A cukorfogyasztás negatívumaival kapcsolatos írásokkal bár Dunát lehetne rekeszteni, mégis sokan még mindig nem tudják vagy nem értik, hogy miért is annyira káros a szervezet megfelelő működésének szempontjából. Azt például tudtad, hogy egy átlagos amerikai felnőtt naponta kb 22 teáskanálnyi cukrot fogyaszt? Bizony és a helyzet nálunk sem túl rózsás. Tudományos kutatások ugyanis egyértelműen alátámasztották, hogy a cukor általi túlterhelés rengeteg negatív dolgot művel a testeddel, éppen ezért joggal merülhet fel a kérdés: a cukor vajon tényleg méreg? Mai írásunkban pont ezért hoztunk hat érvet, ami miatt azt mondjuk, jobb, ha száműzöd a cukrot az életedből.

Függőséget okoz

Ezen most nyilván nem lepődtél meg, mert tudni lehet már egy ideje, hogy a cukor bizony függőséget okozhat, az azonban már annál meglepőbb, hogy egyes kutatások a drogfogyasztással veszik egy kalap alá a cukor fogyasztását. A cukor ugyanis olyan vegyi anyagokat szabadít fel a testben, amik beindítják az agyunk öröméért felelős központját és hát a helyzet az, hogy a drogok is éppen ezt teszik.

A szervezet ugyanis egy idő után megszokja a bevitt cukor mennyiségét, így időről időre egyre többet és többet akar, annak érdekében, hogy te jól érezd magad. Egyes kísérletek pedig azt is alátámasztották, hogy a cukorról való leszokás épp olyan keserves, mint a különböző drogok esetén. Megfigyeltek remegést, hidegrázást, szédülést, fejfájást és szorongást is. Ez azért elég ijesztő nem?

Elzsírosodhatnak a szerveid

Nos, a helyzet az, hogy a fruktóz sajnos zsírosítja a májad és folyamatosan arra sarkallja, hogy minél több zsírt raktározzon el magában. Vagyis ez röviden annyit tesz, hogy a magas fruktóz tartalmú étrend hatására zsírgömbök alakulhatnak ki a máj körül.

Ez effektíve egy olyan májbetegség, ami hihetetlenül sok embert érint, azonban az alacsony cukortartalmú étrenddel a betegség kockázatának kialakulása hatékonyan visszaszorítható. Éppen ezért a májad egészségének érdekében kerüld el a cukros üdítőket és bánj csínján a gyümölcs fogyasztással is, lehetőleg a reggeli, délelőtti órákban fogyaszd őket.

Növekszik a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata

Ez bizony tudományos tény.

A szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegségek szoros összefüggésben állnak egymással, ugyanis a magas inzulinszint miatt a vérerek körül az izomsejtek jóval gyorsabban nőnek, így pedig a vérnyomás is folyamatosan növekszik az artériákban, ami végső soron akár szívrohamot is okozhat.

A cukorfogyasztás és a magas vérnyomás közti kapcsolat miatt pedig egyértelműen kimondható, hogy a cukor az első számú bűnöse a szívbetegségek kialakulásának.

 

Folyamatos éhségérzet

Szüntelenül csak arra gondolsz, hogy mikor ehetsz már végre újra?

Sajnos, az a helyet, hogy ezt a fajta sóvárgást a cukorban gazdag étrend eredményezi.

A különböző kutatások egyértelműen bizonyították, hogy a rendszeres cukorfogyasztás blokkolja az agy teltség érzetért felelős jeleit, vagyis, ha sok cukrot fogyasztasz, akkor akár egész nap falási rohamok törhetnek rád. Ahhoz, hogy ezen változtatni tudj fontos, hogy csökkentsd a napi cukor mennyiséget.

Meglátod, ha így teszel sokkal, kevesebb étellel is bőven jól fogsz lakni.

Nulla energia

Biztos te is jártál már úgy, hogy ettél egy szelet csokoládét és szinte azonnal felpörögtél.

Nos, a helyzet az, hogy ez csupán átmeneti állapot, ugyanis a cukor hatására néhány percre felpörögsz, azonban utána megint úgy fogod érezni magad, mint aki napok óta nem aludt.

Ha azt tapasztalod, hogy az energiád a napi teendők ellátásra sem elég, ha éjjelente ébren forgolódsz, akkor kezdj el gyanakodni, mert nagy valószínűséggel a cukor lesz a hibás. Ilyenkor igyekezz tudatosan visszaszorítani a fogyasztását, hosszútávon ugyanis az egész életed megváltozhat.

Hangulatingadozások

Egyes kutatások azt vizsgálták, hogy összefüggésben áll-e a cukorfogyasztás a depresszióval és meglepő eredményre jutottak: az egyik kísérlet csaknem hat évig tartott, 900 ember bevonásával, aminek során megállapították, hogy közel 40 százalékkal nő a depresszió kialakulásának esélye, azok körében, akik cukros édességeket fogyasztanak.

Azért ez nagyon durva nem igaz?

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!