Egyedül kimozdulni – Ezért annyira nehéz, a pszichológus szerint

Egyedül kimozdulni – Ezért annyira nehéz, a pszichológus szerint

Címlap / Életmód / Lélek / Egyedül kimozdulni – Ezért annyira nehéz, a pszichológus szerint

Bella DePaulo szociálpszichológus egyszer arra kérte a diákjait, hogy menjenek el nyilvánosan, egyedül vacsorázni. A feltétel azonban nem csak annyi volt, hogy magányosan töltsék el az időt. Nem vihettek magukkal semmilyen olvasnivalót és még telefont sem. A többség el sem tudta képzelni, hogy eleget tegyen a feladatnak és a felgyülemlett érzelmek jogosságát, általánosságát számos felmérés alátámasztotta már. 

Miért utálunk egyedül kimozdulni?

A többség nem szívesen csinál egyedül, saját magának programot, pusztán azért, hogy szórakozzon, vagy éppen pihenjen. Gyakori ellenérv, hogy az emberek ezeket az élményeket szeretik megosztani a barátaikkal, szeretteikkel, ebben az esetben ugyanis nagyobb érdeklődést fejeznek ki az események iránt, mint magányosan.

A másik gyakori ok, amiért vonakodunk az önálló programoktól az, hogy úgy véljük, mások furcsán néznek majd ránk. Tartunk tőle, hogy ha egyedül ülünk egy étteremben, vagy egy előadáson, akkor mások azt feltételezik rólunk, hogy magányosak vagyunk és nincs senki, aki eljött volna velünk.

„Valamire készülünk”, valamiben sántikálunk, vagy csak simán baj van velünk – ezekre asszociálunk.

Mire következtetünk ebből? Arra, hogy megítélnek bennünket és vesztesként fognak ránk tekinteni. Ez a vélekedés egyébként általános és nem csak amerikai, hanem kínai és indiai kutatások is megerősítették, hogy a világ más tájain is hasonlóan vélekednek az emberek a nyilvánosság előtt történő, magányosan eltöltött programokról. 

Egyedül, vagy barátokkal?

Bella megkérte a diákjait, képzeletben játsszák el, hogy egyedül vannak egy kávézóban és kávét isznak, a másik szituációban pedig dolgoznak. Majd gondolják el ugyanezt a két tevékenységet, ugyanezen a helyen, ám ezúttal a barátaikkal. Talán nem túl meglepő, de amikor a diákoknak egyedül kellett magukat a kávézóba képzelniük, előnyben részesítették a munkavégzést, mint az önálló szabadprogramot.

Ehhez képest, amikor már a barátok is bejöttek a képbe, akkor máris úgy gondolták, hogy jobban fogják élvezni az időtöltést, ha nem kell dolgozniuk, csupán kényelmesen elhelyezkedniük és kávézniuk. Ez tehát azt jelenti, hogy szívesebben vállalunk munkát, inkább dolgozunk valamin, minthogy egyedül jelenjünk meg nyilvánosan.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást