Mi történik, ha nyilvánosak lesznek a fizetések? Helyek, ahol törvényi szabályozás van erre

Mi történik, ha nyilvánosak lesznek a fizetések? Helyek, ahol törvényi szabályozás van erre

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Mi történik, ha nyilvánosak lesznek a fizetések? Helyek, ahol törvényi szabályozás van erre

Te tudod, mennyit keresnek a kollégáid? És azt hányan tudják, hogy neked mennyi a fizetésed? Míg itthon még mindig tabunak számít a fizetés, lehet, hogy jó okunk lenne nyilvánosan beszélni a pénzügyeinkről.

A keresetünkről beszélni egyes kultúrákban teljesen bevett szokásnak, más kultúrákban igazi tabunak számít, de van olyan is, ahol egy-egy vállalat megtiltja dolgozóinak, hogy a fizetésükről beszéljenek. Egyre több példát találni azonban ennek az ellentettjére is. A világban sok helyen kísérleteznek ugyanis a nyilvános bértáblákkal, amikor a cégeknek – általában bizonyos alkalmazotti létszám fölött – már az álláshirdetésekben nyilvánossá kell tennie egy bérsávot, amit a leendő alkalmazottnak fizetésként tud kínálni.

A nyilvános fizetéseket több államban is bevezették

A szabályozást nemrég több USA-beli államban is bevezették. 2022 végén például két nagyon jelentős munkaerőpiacon, New Yorkban és Kaliforniában is életbe lépett a törvény.

A szakértők szerint a jogszabály célja, hogy felszámolja a bérszakadékokat, különösen a nemi és a faji hovatartozás szerinti különbségeket. Így mind a tudat alatti előítéleteket, mind a nyílt diszkriminációt megelőzheti, amely miatt bizonyos csoportok fizetése más csoportokénál aránytalanul és igazságtalanul magasabb.

Néhány hónappal a törvény bevezetése után New Yorkban és Kaliforniában, a humánerőforrás-szakértők és a munkavállalók is számba vették annak eredményeit, és az értékelés egyelőre vegyesnek mondható.

Egyes adatok azt mutatják, hogy sok munkavállaló vonakodik még csak jelentkezni is olyan állásajánlatokra, amelyek nem tartalmaznak kecsegtető bértáblát. Sok kritikus szerint azonban a jogszabály nem elég erőteljes ahhoz, hogy számottevő változást idézzen elő a sok szervezetben még mindig jelenlévő hátrányos megkülönböztetésben. Egyesek szerint a munkáltatók általában betartják a törvény betűjét. Közben viszont úgy tűnik, hogy sokan nem tartják be a törvény szellemét. Ez pedig felveti a kérdést, hogy vajon lesz-e a törvénynek bármiféle érezhető hatása hosszabb távon a béregyenlőség tekintetében.

wichayada suwanachun/istockphoto.com

Mindez kevés a bérszakadékok felszámolásához

Végső soron azonban a szakértők egyetértenek abban, hogy bár a bérek átláthatóságáról szóló törvények egyes elemei hatékonyak, általában csak egy apró szeletei lehetnek egy sokkal szélesebb körű megoldási tervnek, ha valóban fel akarjuk számolni a munkahelyi egyenlőtlenségeket.

A nagyobb átláthatóság mellett a szakértők azt javasolják, hogy a vállalatok a strukturális egyenlőtlenségekkel is foglalkozzanak. Ennek lépése, hogy őszinte bérauditokat végeznek, és jobb hozzáállást kínálnak olyan dolgokkal kapcsolatban, mint a szülői és betegszabadság.

Egy ilyen mentalitás kialakításában az átláthatósági törvény döntő fontosságú első lépés lehet, mert olyan eszközt biztosít a munkavállalók számára, amellyel megtudhatják, hogy mit fizetnek a társaiknak, és egyértelműen észrevehetik, ha nemi, etnikai vagy szexuális orientáció alapján éri őket hátrányos megkülönböztetés.

Mivel egyes iparágakban kimondottan jellemző, hogy ugyanazért az elvégzett munkáért a nők alacsonyabb fizetést kapnak, egy ilyen törvény segíthet a felszínre hozni ezt a problémát, hogy azután elkezdjünk dolgozni a megoldáson – vélik a szakértők. Maga a megoldás ugyanakkor messze áll a tökéletestől, hiszen alapvetően a munkáltatók és a társadalom mentalitása az, amin változtatni kell. A nyilvános bérezés azonban egy jó első lépés lehet ebbe az irányba.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!