6 nyári étel és ital, ami gyönyörűvé tesz

6 nyári étel és ital, ami gyönyörűvé tesz

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 6 nyári étel és ital, ami gyönyörűvé tesz

A gondosan kiválasztott, egészséges ételek segítenek, hogy a lehető legjobb formában legyél kívül-belül. Szerencsére nyáron jóval több lehetőség áll rendelkezésedre a vitaminok és ásványi anyagok pótlására, mint az év többi szakában.

Kulcs a nedvességtartalom

A nyári termések titka, hogy a természet magasabb nedvességtartalommal látja el őket, hogy bírják a kánikula viszontagságait. Fogyasztásuk szó szerint feltölti a bőröd, kisimítja a ráncokat, és az öregedés folyamatait lassító antioxidánsokkal lát el.
Az előnyöket tetézi, hogy a nyári melegben valószínűleg könnyedebb fogásokat kívánsz meg. Ezek a finomságok alacsonyabb zsír- és szénhidrát-tartalmuk révén még a fogyásban is segítenek. Bármilyen szezonális gyümölcs és zöldség szóba jöhet, amelyből készíthetsz salátákat, köreteket vagy hűsítő dzsúzokat is.

Eper és más gyümölcsök

A nyár elsőszámú szépségeledelei a gyümölcsök. Többségük elképesztő mennyiségű C-vitamint és más antioxidánsokat is rejt. Az eper például az említett vegyület egyik legkitűnőbb forrása: ha egy csészényit elmajszolsz belőle, máris a napi ajánlott minimum bevitel 163%-át sikerül fedezned.
A gyümölcs anélkül képes laktatni, hogy kellemetlen teltségérzetet eredményezne. Készíts többféléből salátát!

Cukkini

Egy csészényi nyers cukkini csupán 20 kalóriát rejt. Az alacsony energiatartalom a tökfélék kiváltsága, ám a hagyományos elkészítési módokkal – olajban sütéssel és rántással – gyakran odalesz az előny.
Vágd inkább szeletekre vagy kockákra, ízesítsd fokhagymával, és grillezd meg! Így köretnek, vagy sajttal kiegészítve teljes kiőrlésű tésztára, feltétnek is szuper.

Kaliforniai paprika

A színpompás zöldség csészénként csak 46 kalóriát tartalmaz. Könnyed, de laktató finomság. Piros változatában található a legtöbb antioxidáns. Az említett adag az ajánlott minimum C-vitamin bevitel több mint háromszorosát fedezi.
Ez a mennyiség jótékonyan hat a bőröd kollagén-termelésére, mely a kor előrehaladtával folyamatosan csökken. Ha meguntad a nyers ropogtatást, grillezd ezt is! Hal vagy csirke mellé isteni.

Paradicsom

A likopin és a béta-karotin egyik leggazdagabb forrása. Az ezekben gazdag étrend felvértezi a bőröd az UV-sugárzás okozta ártalmak ellen.
Persze, nem helyettesíti a védőfaktoros krém használatát: itt arról van szó, hogy a már meglévő sejtkárosodást segít gyorsabban helyreállítani. Emellett rengeteg C-vitamin van benne. Érdekes, hogy sütés során még több likopin szabadul fel a piros zöldségben.

Gazpacho

A hidegen tálalt mediterrán paradicsomleves társaihoz hasonlóan nedvességpótló hatású, plusz még tápanyagokkal is szolgál. A C-vitamin tartalom hő hatására megsemmisülhet, ezért különösen célszerű a nyári finomságokat ilyen módon készíteni.
Ha szeretnél túllépni a paradicsomos alternatíván, próbáld ki bármilyen zöldséges vagy gyümölcsös levesreceptet!

Hibiszkusztea

A rubintvörös ital dúskál antioxidánsokban, C-vitaminban és antocianin nevű flavonod vegyületekben. Utóbbi antioxidáns felel az élénk színért, illetve az édeskés ízélményért.
Próbáld ki, nyáros sokkal jobban fog esni, mint a cukros limonádé, vagy bármilyen más üdítő! Lime-lével teheted még pikánsabbá. Neked mi a kedvenc nyári ételed, italod? Bátran oszd meg velünk tippjeidet kommentben, akár teljes recept kíséretében!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!