A nyaralás közelebb visz önmagunkhoz! Így hatnak az utazások személyiségünkre

A nyaralás közelebb visz önmagunkhoz! Így hatnak az utazások személyiségünkre

Címlap / Életmód / Egészség / A nyaralás közelebb visz önmagunkhoz! Így hatnak az utazások személyiségünkre

Tombol a nyár: fesztiválok, hosszú beszélgetős esték és nagy utazások meg spontán kicsik is, lehetőleg minél több. Elképzelhetetlennek tűnik a nyaralás utazás nélkül. Egyszerűen szükségünk van rá. Ha nem is tudjuk miért, legbelül pontosan érezzük: el kell menni máshová, hogy azt mondhassuk, nyaraltunk egy jót. Miért ilyen fontos az utazás? Mit tesz velünk, hogy ennyire szükségünk van rá?

Sokféle kutatásban vizsgálták az utazási motivációkat és az utazás hatását a személyiségre. Egy 2014-es felmérés szerint kulturálisan is elétérő, hogy mit várnak az emberek az utazástól: az európaiak az irigylésreméltó élmények reményében kelnek útra, a közel-keleti ember a célország helyi kultúrájára kíváncsi, az Ázsiából indulókat az üdítő, felvillanyozó élmények motiválják, az ausztrálok emlékezetes pillanatokat gyűjtenek, az afrikai ember különlegesnek szeretné érezni magát, kényeztetésre vágyik, Latin-Amerikában az utazni készülők új kapcsolatokat keresnek, az észak-amerikaiak pedig saját kapcsolataikat szeretnék jobbá tenni az utazás által.

A közhiedelemmel ellentétben az emberek többsége sokkal inkább különleges élményeket vár az utazástól, mint kényeztetést, de sokan az utazás hatására kezdenek életmódváltásba, 5% pedig nagyobb utazást követően dönt a párkapcsolati elköteleződésről.

Ennél is érdekesebb, hogy utazást követően az emberek majdnem fele toleránsabban viselkedik, ami a szociális kompetenciák erősödését jelzi.

Ugyanakkor szinte 40% azok aránya, akik utazást követően kezdenek bele nyelvtanulásba és válnak tudatosabbá saját lakókörnyezetük felfedezésében. Az emberek negyedénél az utazás egyértelműen a párkapcsolat javulását is eredményezi. Ez az arány összefüggésben van a megfigyeléssel, miszerint az utazó ember spirituálisan is nyitottabbá válik, azaz könnyebben tud befele figyelni. Nem csoda hát, hogy a hazaérkezők 66%-a azonnal újabb utazást tervez.

Az utazással kapcsolatos sokféle hatás és motiváció erejét pszichológusok is vizsgálták. Több felmérésből is kiderült, hogy nemcsak általában van jó hatással hangulatunkra, lelkiállapotunkra, de képes megmozgatni a személyiség mélyebb rétegeit is. Pusztán azáltal, hogy kénytelenek vagyunk kilépni konfortzónánkból, kénytelenek leszünk befogadóbbakká válni és jobban figyelni az új ingerekre. Ismeretlen helyeken új helyzetekbe kerülünk, ez problémamegoldásunkat is próbára teszi. Kiváló lehetőség az önismeretre.

Ha belegondolunk, az eltávolodás kicsit olyan, mintha lehetőségünk nyílna felülről szemlélni életünk jelenlegi folyamatait: ismerjük a területet, de lent, a mindennapok talaján nem mindig látjuk pontosan a térképet, vagyis az irányokat és útvonalakat. Egy ilyenfajta távolság által kiszabadulunk a részletek fogságából és rálátunk a teljes képre. Nem teljesen kockázatmentes vállalkozás: sok párkapcsolat például nyaralás után válással végződik, a szabadság ideje teret enged a már régóta érzékelt problémák összefüggéseinek feltárására.

Szerencsére, az utazás sokkal több előnnyel kecsegtet, mint amennyi veszélyét érezhetjük. Jótékony hatásai közül a mi kultúránkban különösen értékes empatikus készségünk fejlesztése. A más kultúrákba való betekintés nem automatikusan eredményezi az empatikus készség erősödését: a kulcs a bevonódás. Részesei kell lennünk a helyi kultúrának még ha rövid időre is, hogy megérezzük sajátosságait és ne csak racionálisan viszonyuljunk hozzá. Ezért jó, ha utazásunk során nem a túristaparadicsomokat célozzuk meg, hanem a csendesebb, a hely autentikusabbb képét nyújtó állomásokat. Az élmények feldolgozása sem zárul le az utazás végén, tovább él bennünk a hely szelleme és élményeink hatással lesznek későbbi életünkre. Úgynevezett belső mobilitásra teszünk szert, azaz képesekké válunk folytatni az utazást belül: gondolatainkban, érzelmeinkkel, fantáziánkkal. A belső mobilitás a személyiség-fejlődés egyik alapvető feltétele, mely alkalmassá tesz bennünket a változásra.

A lényeg tehát, hogy úgy tűnik, az utazás is afféle alapszükségletünk. Építkezünk, változunk általa, visszatérít a helyes ösvényre vagy letérít a kikövezett útról, kizökkent a hétköznapok rutinjából.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!