Növénypárosítások: ezek a növények erősítik és védik egymást

Növénypárosítások: ezek a növények erősítik és védik egymást

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Növénypárosítások: ezek a növények erősítik és védik egymást

A kertépítés során rengetegen csak önmagukban vizsgálják az egyes növényeket, pedig helyes kombinációjuk, ültetésük rendkívül fontos szerepet játszik a kert életében.

A növénypárosítások lehetővé teszik, hogy a növények kölcsönösen védjék és erősítsék egymást, ezzel segítve a kert egészséges növekedését, fejlődését és fenntarthatóságát. Vannak növények, melyek kifejezetten kedvelik egymás társaságát, szinte szimbiózisban élnek a kertben. Mások ellenkezőleg, rossz hatással vannak egymásra, pl. elszívják a tápanyagokat, vagy túl nagy árnyékot vetnek fényigényes szomszédjaikra. Amennyiben sikerül megfelelően párosítanod a növényeket, valódi növényközösségeket hozhatsz létre a kertedben. Ezek elősegítik a hasznos rovarok felbukkanását, miközben elűzik a kártevőket és a kórokozókat. Így biztosíthatod, hogy a legkedvesebb növényeid a legjobb formájukat tudják hozni a gondozott ágyásokban. 

A növénypárosítás célja tehát az, hogy a növények támogassák egymás fejlődését, védelmet nyújtsanak a kártevőkkel szemben. Emellett viszont nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az esztétikus kert érdekében a virágoknak látvány szempontjából is ki kell egészíteniük egymást. 

Kertészeti szakértőnk
Kálmán Kata okl. kertészmérnök, tulajdonos, kertelunk.hu

A Kertelunk.hu csapata közel 20 éve meghatározó szereplője a hazai kertépítő szakmának. Elhivatott szakembereik minden apró részletre figyelmet fordítanak, és olyan kerteket alkotnak, amelyek a legjobban kihasználják a rendelkezésre álló területet, miközben maximális élvezhetőséget biztosítanak.

Levéltetvek ellen

A körömvirág nagyon sokoldalú növény, használják a gasztronómiában és a szépségiparban egyaránt. Látványra sem utolsó, ráadásul illatával távol tartja a levéltetveket, miközben tápanyagot biztosít a lebegő legyeknek, amelyek elpusztítják a levéltetvek lárváit. Rózsa és paradicsom közé ültetve is hatékony védelmet nyújt. 

A levéltetvek elleni védelem fokozása érdekében érdemes sarkantyúkát, mákot, vagy éppen büdöskét is ültetni a kertben, ezek a növények szintén hatékonyan védekeznek a levéltetvek ellen.

Érdemes még megemlíteni a kaport, amely virágzatával gyönyörködtet, ízével pedig fokozhatóak a konyhai remekművek. Azonban a kapor nem csupán látványos és ízletes, hanem még a növényeket károsító levéltetveket fogyasztó rovarokat is vonzza. Ami a konyhakertet illeti, a fokhagyma is hatékony védelemmel szolgál a levéltetvek ellen, a sárgarépa és a póréhagyma párosítása pedig kölcsönösen együttműködésen alapszik: a póréhagyma elűzi a répát károsító legyeket, míg a répa visszaszorítja a hagymalegyet és a molyokat.

Ezerarcú büdöske

A már említett büdöskének megannyi fajtája ismeretes, nem csak a virágok, színek, hanem a méretek között is számos változat akad. A virágokban dúskáló, buja egynyári növényi segítségével visszaszorulhat a kertben a káposztát károsító káposztalepke egyedszáma, ugyanis virágával magához csábítja a káposztáról a lepkét. A büdöske tisztító hatása szintén ismeretes, ültetésével javíthatod a talaj minőségét, hiszen távol tartja a fonálférget.

Illóolaj tartalmú növények

Az olyan, illóolajokban gazdag növények, mint amilyen a cickafark, a zsálya és a levendula, aktívan tesz a kert védelme érdekében. A cickafark emeli a növények életerejét, virágaival vonzza a hasznos rovarokat és elősegíti a beporzást. Ugyanez igaz a levendulára, amely a zsályával karöltve elűzi a kártevőket, a hangyákat és a levéltetveket is.

Ugyan egészen másfajta párosítást jelent, de a tudatossághoz nagyban hozzájárul az is, ha ügyelsz arra, mikor mit ültetsz a kertedben. Amennyiben javítanád a talaj tápanyagtartalmát, nagyon hasznos a komposztálás, trágyázás, de a növények szempontjából (is) érdemes hüvelyeseket vetni. Amellett, hogy ezek a legtöbbször futó növények isteni finomságokat teremnek, nagyon látványosak és szépek a virágaik, ráadásul remekül takarnak, intimmé teszik a kertet. Emellett pedig javítják a talaj tápanyagtartalmát, ugyanis nitrogént kötnek meg. Ha szeretnéd, hogy a kertedben csodaszép virágok pompázzanak, akkor a kezdeti szakaszban érdemes lehet olyan természetes talajjavítókhoz fordulnod, mint a hüvelyesek és a tudatos növénytársítások. 

Fotók: Kertelunk.hu

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!