VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Nem vagyok híve a növényi húshelyettesítőknek, de egyértelműen van helyük a piacon. Növényi étrendet követve figyelek a teljes értékűségre, amibe csak nagyritkán férnek bele a feldolgozott, esetleg sokszorosan feldolgozott élelmiszerek – márpedig a legtöbb húspótló pontosan ilyen. Szerencsére azonban nem csak szójavirslivel, vagy pácolt tofuval, szejtánnal lehet visszahozni a korábban megszokott ízvilágot: léteznek még alternatívák!
Jackfruit
A jackfruit remek példa arra, hogyan lehet teljes értékű, feldolgozatlan alapanyagból a húshoz megdöbbentően hasonló, növényi fogást készíteni.
A hazánkban egyelőre nem túl ismert, de egyre népszerűbb jackfruit tulajdonképpen egy hatalmas gyümölcs.
Különlegessége abban rejlik, hogy nincs igazán tolakodó, jellegzetes íze, ellenben az állaga meglepően hasonlít a húséra.
Szerintem a legjobb fogás belőle a „vegán pulled pork”, amit aztán szendvicsekbe, burritókba lehet tölteni, de pizzafeltétként és gyros hús helyett is remek választás.
Sok olyan receptet is találsz az interneten, amikben pörkölt készült a jackfruitból, vagy éppen ezzel a gyümölccsel gazdagítják a más, növényi húspótlókat (például a „kolbász ízesítésű”, darált húshoz hasonlító köleshez tesznek jackfruitot, amiből aztán töltött káposztát készítenek).
https://hu.pinterest.com/pin/352758583311391413/