Látványosan lefogyott ez az amerikai nő növényi étrenddel

Látványosan lefogyott ez az amerikai nő növényi étrenddel

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Látványosan lefogyott ez az amerikai nő növényi étrenddel

Amióta csak az eszemet tudom, azt hallottam és olvastam mindenhol, hogy a „szénhidrát rossz”, ha fogyni akarunk, akkor bizony ebből a makróból kell a legkevesebbet fogyasztanunk. Ez annyira beleégett a köztudatba, hogy jó ideig eszembe se jutott megkérdőjelezni. Úgyhogy, amikor fogyni szerettem volna, arra törekedtem, hogy kevés szénhidrátot egyek, ellenben a zsírfogyasztással kapcsolatosan nem szabtam komolyabb határt.

Az eredmény persze az volt, hogy folyton éhes voltam és alig-alig fogytam valamit, azt is időszakosan. Igazából már el is fogadtam, hogy „úgy maradok”, ahogy vagyok, mert valójában csak 3-4 kiló volt az, amitől meg akartam szabadulni és úgy gondoltam, ennyivel azért együtt lehet élni. Nem akartam, hogy a diétáról szóljon az életem. Aztán egy betegség kapcsán jobban elkezdtem foglalkozni az étrenddel, az életmóddal, és így kerültem közelebb a növényi étrendhez.

Ekkor tudatosult bennem, hogy az egészségügyi szervezetek a világon mindenhol azt javasolják, hogy legtöbbet a szénhidrátból fogyasszunk, sehol sem áll első helyen a zsír, vagy éppen a fehérje.

Ezek után szinte már random módon jött velem szembe a tény, hogy a zsírban több mint kétszer annyi kalória található, mint a fehérjében, vagy éppen a szénhidrátban. Akkor miért is utóbbiból akarunk mindenáron kevesebbet fogyasztani?

A növényi étrend típusai

Végül pedig később, a célzott tanulmányaim során realizáltam, hogy a szénhidrátból származó energiát sokkal könnyebben használjuk fel, ellenben jóval kevésbé raktározzuk, mint ahogy azt elhitették velünk. Persze, ez addigra már tapasztalat is volt. Mire hivatalosan is elkezdtem tanulni a növényi étrendről, addigra már évek óta a követelményeinek megfelelően étkeztem.

A növényi étrend előnyei
Anchiy/istockphoto.com

A növényi étrend alapja az, hogy csak és kizárólag növényeket fogyasztunk.

Nem eszünk tejet és tejtermékeket, tojást, de húst sem. Azonban magának a növényi étrendnek is vannak altípusai, pl. akadnak olyanok, akik csak gyümölcsöket esznek, mások csak nyers ételeket, megint mások a vegán vonalat (állatjóléti szempontokat) részesítik előnyben, nem nyom olyan sokat a latban az egészségük.

Ha azonban a betegségmegelőzés, a gyógyulás, valamint a fogyás is cél, akkor elengedhetetlen, hogy a teljes értékűségre törekedjünk. Ez azt jelenti, hogy az ételeket minél természetesebb formában, minél inkább feldolgozatlanul fogyasszuk. Miért fontos ez? Mert növényi eredetű a cola és az Oreo keksz is, de egyértelmű, hogy nem ezektől fogunk lefogyni, vagy éppen meggyógyulni…

Na és könnyű így fogyni? 

Én sok-sok éven keresztül éltem szénhidrátcsökkentetten, úgy is tudtam fogyni, de nem könnyen és sosem igazán eredményesen. Pont azért, mert számomra egyszerűen nem volt élvezhető, nem vált be a mindennapok során. Mindig nagyon figyelnem kellett, meg kellett gondolnom, mikor, mit és főleg mennyit eszem.

Most már persze tudom, táplálkozástudományi szempontból sem volt éppen jó választás ez a megoldás. Főleg nem akkor, amikor már edzeni is elkezdtem… Növényi étrendet követve teljesen megszűnt az éhségérzetem, a laborom tökéletes, mindig örömmel, élvezettel étkezem, rengeteg az energiám és sosem voltam ilyen jó formában – pedig időközben anyuka lettem. 

Hasonlókról számol be Instagram oldalán sok-sok ember, köztük Lexi Tavares is, aki néhány hónap alatt nem kevesebb, mint 70 kilótól szabadult meg a növényi étrendnek köszönhetően. 

Hogyan és miért változtatott Lexi az életmódján?

Lexi élete nagy részében fittnek gondolta magát és azt hitte, hogy egészségesen étkezik. Felnőtt korában azonban testképzavarokkal küzdött, túledzette magát és – saját elmondása szerint is –nagyon helytelen nézőponttal fordult az ételek felé. Instagram posztjaiban beszámolt arról, hogy idővel elért arra a szintre, amikor már az ételek irányították az életét.

Ezt követően, 2018-ban olyan őrült hízásba kezdett, mint korábban soha. A pluszkilók hatására mély depresszióba esett, amit úgy kompenzált, hogy annyit próbált aludni, amennyit csak tudott, mert már nem bírt tükörbe nézni.

Az ételre úgy tekintett, mint a boldogság és az öröm forrására, ám eközben megérkeztek a nehezen kezelhető, túlsúllyal járó fizikai fájdalmak is az életébe. 

A nagy fordulat

Akkor fordult valóban nagyot a sorsa, amikor 2019-ben, a tőle távol élő nővére vendégül hívta magához nyaralni. Nagyon vágyott hozzá, de rájött, hogy sem ő, sem a barátai nem látták még ilyen kövéren és eldöntötte, változtat. Nagyon motiválta a cél, hogy a nyaralás időpontjára lefogyjon, de a lehető legegészségesebben szerette volna csinálni.

Ekkor talált rá a növényi étrend egyik alternatívájára, aminek a lényege annyi volt, hogy délig csak gyümölcsöket evett, délután pedig bármit, ami feldolgozatlan és nyersen, vagy maximum 45 fokos hőkezeléssel el tud fogyasztani.

Ez a módszer annyira bevált, hogy azóta Lexi étrendje nyers, friss növényekből tevődik össze. Salátafélékből, zöldségekből, gyümölcsökből, de eszik turmixokat, házi gyümölcsfagyikat, zöldséges tésztaételeket is, esetenként pedig kevés magot, diófélét fogyaszt az említettek mellé.

Elmondása szerint azért tudott ennyit fogyni és azért működik ilyen jól a rendszer, mert akkor ehet, amikor akar és annyit, amíg teljesen jól nem lakik. A friss alapanyagoktól rengeteget energiához jut és az étkezés megváltoztatta az értékrendjét, a gondolkodásmódját is, így tökéletes összhangra lelt önmagával.

Az étrend rengeteg előnye

Pozitív változásként számol be arról is, hogy az emésztése gyorsult és étkezés után sosem fárad el, mindig feltöltődik, tettre kész lesz és elönti a kreativitás.

Számára az új életmódja segített, hogy fontosnak, értékesnek érezze magát, tehát ki tudott lábalni a depresszióból – nem utolsó sorban pedig a vágyott alakját is elérte. 

Lexi úgy véli, a növényi étrendre való váltás teljesen megváltoztatta az életét, kívül-belül átalakult és ma már azt csinálja, amit csak szeretne. Most már érti, hogyan kell megfelelően táplálnia a testét, hogy az meggyógyítsa, fenntartsa önmagát, boldoguljon, hogy mindent el tudjon érni, amit csak akar.

De ami ennél is fontosabb, tökéletesen átlátja, milyen az egészségtelen ételek utáni sóvárgás, valamint hova vezet, ha engedünk a kísértésnek. Emellett elmondta azt is, végre tudja, hogyan szeresse magát annyira, amennyire megérdemli. 

Nem csak Lexi útja járható

A növényi étrendnek egyébként nem kell ennyire szigorúnak lennie, tehát nem csak és kizárólag friss zöldségekre és gyümölcsökre lehet alapozni a mindennapokat. Sokaknak ez rendkívüli módon beválik, ahogy Lexinek is, de másokat inkább csak elriaszt – főleg megfelelő háttérismeret nélkül. 

A jó hír az, hogy a teljes értékű növényi étrendbe tökéletesen passzolnak a teljes kiőrlésű gabonák, valamint a belőlük készült ételek. A zöldségeket és a gyümölcsöket pedig nem csak önmagukban lehet fogyasztani, hanem sütve-főzve, szószként, egymással keverve, ötvözve.

Aztán ott vannak még az izgalmas fűszerek, a diófélék, a hüvelyesek, és így tovább. Elég, ha arra gondolunk, hogy kb. 70 000 ehető növény közül válogathatunk, és máris rájövünk, a kínálat minden, csak nem szűk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást