A cink nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely fontos szerepet játszik számos, a szervezetben zajló folyamatban. Hozzájárul az immunrendszer egészségének megőrzéséhez, segíti a sebgyógyulást, és a szaglás- és ízérzék normális működését is támogatja. Különösen fontos várandósság idején, valamint csecsemő- és gyermekkorban a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez. A legjobb forrásai a húsok és a tejtermékek, így ha nem eszel húst, vagy vegán étrendet követsz, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem viszel be elegendő cinket a szervezetedbe. Szerencsére azonban több növényi alapú élelmiszerben is fellelhető, így ezekkel mindenképpen érdemes számolnod.
Magvak
![Magvak](https://www.bien.hu/wp-content/uploads/2022/06/5-novenyi-alapu-elelmiszer-ami-tele-van-az-immunerosito-cinkkel-4-1140x1710.jpg)
A különféle magvak is kiváló cinkforrásnak számítanak. Egy adag tökmag nagyjából 2,2 mg cinket tartalmaz, a szezámmagban evőkanálonként 0,6 mg, a kendermagban pedig nagyjából 1 mg található. Ha szeretsz pékárukat, például kenyeret, kiflit vagy zsemlét sütni házilag, akkor könnyedén növelheted a bevitelüket azáltal, ha egy nagy marékkal szórsz belőlük az adott tésztába.