Koronavírus vakcina – A nőket sokkal jobban megviseli. De miért is?

Koronavírus vakcina – A nőket sokkal jobban megviseli. De miért is?

Címlap / Életmód / Egészség / Koronavírus vakcina – A nőket sokkal jobban megviseli. De miért is?

Az Egyesült Államokban az első csaknem 13,7 millió COVID elleni vakcina beadása után vizsgálták, hogy kinél milyen kellemetlen tünetekkel járt az oltás. Csaknem hétezer ember tapasztalt mellékhatást és ezek 79,1 százalék volt nő. (Pedig a beoltott embereknek csak 61,2 százaléka volt nő.)

Nemcsak ez a felmérés mutatta ezt, a JAMA, vagyis az Amerikai Orvosi Szövetség lapja is lehozta, hogy a Moderna vakcina tesztelésekor is csak 19 embernél fordult elő fulladásos allergiás reakció és ezek mind hölgyek voltak. A Pfizernél a 47 hasonlóan komoly mellékhatás elszenvedőjéből szintén az oroszlánrész, 44 személy volt nő.

Miért vannak különbségek a nemek között?

Dr. William Schaffner, a Vanderbilt Orvosi Egyetem professzora szerint nem csak az lehet az ok, hogy a férfiak hajlamosak „elhallgatni” kellemetlen tüneteiket, míg a nők nyíltan beszélnek róluk. Véleménye szerint a nők immunrendszere aktívabban reagál, mint a férfiaké. Ezt az is mutatja, hogy több nő szenved immunbetegségtől, mint férfi.

„Ennek oka számunkra eddig ismeretlen, ugyanakkor a hormonális különbségek is szerepet játszhatnak ebben a kérdésben. A nők és férfiak immunrendszere különbözőképpen reagál bizonyos dolgokra.”

„Az ösztrogén hajlamosabb „felkavarni” az immunrendszert, míg a tesztoszteron inkább lenyugtatja kicsit.” – mondja.

A koronavírus vakcina oltási reakciói nőknél
fizkes/istockphoto.com

Jennifer Wilder orvosszakértő szerint az is közrejátszik, hogy a nők és férfiak szervezete másképp dolgozza fel a gyógyszereket. „A klinikai kísérletek ezt a tényt sokszor nem veszik figyelembe. Lehet, hogy a vakcina dózisa a nőknek egyszerűen több, mint amennyi feltétlenül szükséges lenne. Az antitest-reakció szintén erőteljesebb lehet a nőknél, ami további oka annak, hogy a mellékhatások is gyakrabban és erősebb tünetekkel jelentkeznek náluk.”

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást