Szórakozás / Otthon

A nőkért és a rasszizmus ellen: 5 márciusi világnap, amiről tudnod kell

Sok érdekes világnappal kecsegtet a tavasz első hónapja. Persze, először magunkat, nőket ünnepeljük, aztán jöhetnek a többiek!

Nemzetközi nőnap

Március 8-án tartják a nők iránti tisztelet és megbecsülés világnapját. Az ENSZ 1917-ben tűzte először a zászlajára, Magyarországon pedig 1948 óra dívik.

Noha manapság elsősorban már a nekünk szóló kedves gesztusok fémjelzik, eleinte koránt sem virágos-vacsorázós alkalmat jelentett – elsősorban a nők egyenjogúságáért vívott harc szimbóluma volt, ennek megfelelő plakátokkal, röpiratokkal és rendezvényekkel.


Otthon ünnepelsz? Kényeztető nőnap önmagadnak


Azért éppen erre a napra esik, mert 1857-ben utcára vonultak a New York-i könnyűipari dolgozó hölgyek, hogy magasabb fizetést és kedvezőbb munkafeltételeket követeljenek.

Ettől aztán társadalmi szinten felvetődött az emancipáció kérdése, mely a huszonegyedik században is állandó dilemmákat vet fel.

Nemzetközi pi-nap

Azért vettük be a március 14-i π-napot az összeállításba, hogy felhívjuk a figyelmed a matematika mindennapi hasznára.

Lehet, hogy a mai kor embereként már kettő darab kétjegyű számot is sokkal egyszerűbb telefonnal vagy a Google alkalmazásával összeadni, de ettől még a tudományos eredmények jelentős része a matematika nyelvén íródik – az érdemeket éppen ezért nem szabad vitatni.

Olvastad már?  Mit árul el rólad a születési hónapod a számmisztika szerint? Ilyen vagy, ha márciusban születtél

Azért időzítették erre a tavaszi napra, mert a dátum angolszász formája – a 3/11 – kiszámítva nem más, mint a pi közelítő értéke, tehát kerekítve 3,14.

Az ünnep ötletét Larry Shaw fizikusprofesszor, „a pi hercege” adta még 1989-ben, hogy a végtelen tizedestörtről mindenki megemlékezzen.

Antirasszista világnap

A március 21-i világnap „kistestvérét” sokhelyütt 2-án is megünneplik, ám a hó végéhez közelebbi nap számít hivatalosnak az ENSZ ajánlása szerint.

Tragikus esemény évfordulójáról van szó: a Wikipédia szerint „1960-ban a dél-afrikai rendőrség Sharpeville-ben ezen a napon tüzet nyitott és ölt meg 69 embert, az apartheid rezsim által hozott, a nem fehér lakosság mozgását korlátozó törvény elleni békés tüntetés során”.

Az antirasszista világnap középpontjában a diszkrimináció megállítása, a kulturális sokféleség támogatása, egymás megismerésének elősegítése, továbbá az áldozatokról való megemlékezés áll.

A Dél-afrikai Köztársaságban munkaszüneti nappá nyilvánították az emberi jogok tiszteletére.

A víz világnapja

A március 22-i alkalom immáron nemcsak a vízről szól, hanem vele együtt a fenntartható fejlődésről is.

Bár a víz jelenléte nekünk természetesnek tűnik – hiszen csupán a csapot kell kinyitni érte – valójában az egyik legnagyobb kincsünk, amire vigyázni érdemes.

Olvastad már?  Ma van az illetlenség világnapja: ezek a legdurvább udvariatlanságok, amik tényleg megestek velünk

A víz az egészség záloga, hiszen a megfelelő folyadékfogyasztás és a higiénia elengedhetetlen a mindennapokban.

A víz a környezetvédelmi intézkedések egyik fő célpontja, hiszen felbecsülhetetlen szerepe van a természet egyensúlyának megőrzésében.

Sőt, a víz a városiasodás, az iparosodás, az energiatermelés és az élelmiszer-ipar alapvető kelléke is.

Nélküle elképzelhetetlen az élet, ezért érdemes róla beszélni.

Színházi világnap

Mikor jártál legutóbb színházban?

Március 27-én már csak azért is tedd meg, mert akkor van a világnapja! Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják, mivel öt évvel korábban ezen a napon nyílt meg Párizsban a Nemzetek Színháza.

Nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a színdarabok a populáris kultúra szócsöveként rengeteget tettek és tesznek a társadalmi folyamatok előmozdításáért – még akkor is, ha napjainkban elsősorban szórakozási lehetőségként tartják őket számon.

Szerintünk mindegy, milyen céllal látogatsz el egy előadásra: a lényeg, hogy tetsszen, és jól érezd magadat közben! 


Az elmúlt egy évben minden hónapban bemutattunk néhány világnapot – vicceseket és komolyakat egyaránt. A listát itt találod, kellemes böngészést kívánunk hozzá!