Németország büntetné az oltásellenes szülőket

Németország büntetné az oltásellenes szülőket

Címlap / Hírek / Németország büntetné az oltásellenes szülőket

Az oltásellenesség egyre nagyobb problémát jelent világszerte: az emberek az internet megbízhatatlan zugaiból tájékozódnak, és elhiszik, hogy a kötelező, megelőző oltások autizmust, és még ki tudja, mit okoznak, ezért megtagadják őket saját maguktól és a gyerekeiktől is.

Mindenki úgy hülye, ahogy szeretne, mondhatnánk, de az igazság sajnos az, hogy ezzel az oltásellenesek azok egészségét is veszélybe sodorják, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek velük. A német egészségügyi miniszter most ezt elégelte meg, és komoly szankciókat hozott kilátásba az oltásellenes viselkedés miatt.

Jelenleg kanyarójárvány tombol az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy viszonylag régóta van rá védőoltás, ami immunitást garantál a sokszor komoly szövődményekkel járó betegség ellen. Csakhogy az oltásellenesség is ugyanígy terjed az USA-ban, aminek hatására egyre kevesebb babát oltanak be a kanyaró ellen, így ismét felütötte a fejét a betegség. Ugyanez a helyzet Németországban is, csak nem akkora a baj, mint a tengerentúlon – itt viszont komolyan is veszik a helyzetet, és szankciókat vezetnek be az oltásellenesekkel szemben.

A német egészségügyi miniszter, Jens Spahn bejelentette, hogy akár 2500 eurónyi, vagyis több, mint 800 ezer forintnyi büntetést is kaphatnak majd a jövőben azok, akik nem oltatják be a gyerekeiket.

Tanácsolta még azt is, hogy a be nem oltott gyerekeket tiltsák ki az óvodákból és iskolákból, hogy ne veszélyeztethessék a többiek egészségét – az olyan apróságok, akik még nem kapták meg az oltást, elkaphatják a betegségeket, sőt, akadnak olyanok is, akiknek egészségügyi helyzetük miatt nem adható a vakcina, ők is veszélybe kerülnek.

A javaslatokat ugyan még nem fogadták el, és lehet, hogy politikai érdekekbe ütköznek, de Spahn eltökélt, hogy meg kell védeni a gyerekeket a felesleges veszélyektől. Az egészségügyi miniszter szociális felelősségről beszélt a minsztérium weboldalán közzétett interjújában.

Az oltásellenesek büntetése nem újdonság, az Egyesült Államok néhány részén is kötelező büntetést fizetni azoknak a szülőknek, akik nem oltatják be a gyereküket. De ez lehet az első olyan szabályozás, ami egy egész országot érinthet.

A szakértők egyébként a kanyarójárvány elterjedésében a közösségi médián terjedő oltásellenes álhíreket tartják a legnagyobb veszélynek.

Kép: adrianocz/depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást