Hogyan mondjunk nemet? A nemet mondás művészete

Hogyan mondjunk nemet? A nemet mondás művészete

Címlap / Életmód / Hogyan mondjunk nemet? A nemet mondás művészete

Ha nemet mondunk, akkor sokszor kényelmetlenül érezzük magunkat. De ha megtanuljuk, hogyan kell nemet mondani, visszaszerezhetjük az életünk felett irányítást. Túl gyakran mondunk igent olyan dolgokra, amelyeket nem is akarunk.

Hisszük, hogy mindig igent kell mondanunk a lehetőségekre. Attól tartunk, hogy a nemet mondás arra késztet minket, hogy lemaradjunk a pénzről, a szórakozásról és vagy egyéb tapasztalatokról.

Azzal azonban, hogy mindig igent mondunk mindenre, nem értékeljük az időnket. Vakon mondunk igent mindenre, ami utunkba kerül. Gyakran nem a „nem” kimondását tekintjük olyan képességnek vagy valaminek, ami elengedhetetlen a sikerhez és a boldogsághoz.

A magánéletünkben is sokszor igent mondunk.

Barátoknak vagy ismerősöknek szívességet teszünk, gondolkodás nélkül. Ez valahol természetes, hiszen a barátaink. Viszont, ha úgy érezzük, hogy valamit nem szeretnénk megtenni, vagy valamiben részt venni, nyugodtan mondhatunk nemet.

Ha tényleg barátaink, akkor meg fogják érteni. Sokszor még a nagyobb dolgokra is igent mondunk, amelyeket nem akarunk. Például olyan munkákat vállalunk, amelyek nem tetszenek, vagy kapcsolatba lépünk olyan emberekkel, akiket nem szeretünk.

Az egyik oka annak, hogy nehezen mondunk nemet, az, hogy szeretnénk megfelelni mások elvárásainak.

Amikor a szülők elvárják, hogy gyermekeik egyetemre járjanak, a gyerekek gyakran engednek a nyomásnak, miközben lehet, hogy szakmát szeretnének tanulni, nem pedig egyetemre járni. Mindannyian egyéniségek vagyunk, és vannak olyan dolgok, amiket szeretnénk az élettől. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást