Ezt a 3 dolgot sose csináld a kutyáddal, mert csak felidegesíted vele

Ezt a 3 dolgot sose csináld a kutyáddal, mert csak felidegesíted vele

Címlap / Életmód / Család / Ezt a 3 dolgot sose csináld a kutyáddal, mert csak felidegesíted vele

1. Nem szereti, ha ölelgeted

Az ölelgetés nem igazán van jelen az állatvilágban, legalábbis semmiképpen sem úgy, ahogy mi azt megszoktuk. Míg nálunk egy jó szoros ölelés boldogsághormonnal árasztja el a testet, addig ez a kutyáknál – és más, általunk ölelgetett állatnál – nem így van.

Készült egy kutatás, ami szerint a kutyákban megemelkedik a stresszhormon szintje az ölelés hatására, szóval a céllal éppen ellentétes hatást ér el a szereteted kifejezése.

Ennek oka nagyon egyszerű, egy kutya sem tudja hova tenni az ölelés okát. Ők leginkább ebből annyit szűrnek le, hogy korlátozva van a mozgásterük, ami egyes állatokat nem zavar különösebben, de mások feszültté, vagy agresszívvá válhatnak tőle. Ha úgy veszed észre, hogy a kutyád kitér az ölelésed elől, elfordul, próbál kibújni, akkor az nem felhívás a keringőre, hanem egyértelmű jele annak, hogy a legkevésbé sem élvezi az ölelést, és más módot kell találnod az üdvözlésére. 

2. Nem kedveli, ha az érzékszerveit simogatod

Vannak kutyák, amik egyenesen imádják a fejvakarást, de ők is inkább csak a gazdájuktól tűrik el ezt a magatartásformát, idegenek esetén meghátrálnak, vagy támadnak. Az ok itt sem túl bonyolult: a kutyáknak erős érzékszerveik helyezkednek el a fejükön, amik így funkciójukban szenvednek sérülést. Hihetetlenül érzékeny orruknak nem esik jól a simogatás, és a szemüknek is hasonlóan fontos szerep jut az érzékelésben.

Gondolj csak bele, míg az arcod simogatását bizonyára szívesen fogadod a szeretteidtől, addig neked sem esik jól, ha valaki az orrodat birizgálja, vagy éppen a szemeid előtt húzza el közvetlenül a kezét. Ha választhatnának, a kutyák minden bizonnyal szívesebben vennék, ha a fülük tövét vakargatnád (nem a fülüket közvetlenül!), vagy inkább a hátukat simogatnád.

Természetesen más a helyzet akkor, ha szó szerint dörgölőznek hozzád és szinte „magukra húzzák” a kezeidet, ezt a gazdájukkal a legtöbb kutya megteszi. Ugyanakkor érdemes mérlegelned, hiszen neked valószínűleg mindegy, hol simogatod a kutyádat – akkor miért ne tennéd ott, ahol ő is hasonlóképpen szereti?

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást