Miért nem írnak fizetést az álláshirdetésekbe? Utánajártunk

Miért nem írnak fizetést az álláshirdetésekbe? Utánajártunk

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Miért nem írnak fizetést az álláshirdetésekbe? Utánajártunk

„A hagyományos vállalati környezetben a fizetést gyakran elrejtik, mert egy macska-egér játék része, amely során megpróbálják kitalálni, hogy a jelölt jelenleg milyen fizetést kap, mit vár el, és mit hajlandó fizetni a vállalat” – magyarázza Tom Harmsworth, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Szingapúrban működő WeMaintain ingatlan-technológiai vállalat brit ügyvezető igazgatója.

De a nyilvánosság hiánya árthat a dolgozóknak. A várható fizetés előzetes ismerete lehetővé teszi, hogy a jelölt megértse, hogy egy munka anyagilag működőképes lesz-e számukra. Ezenkívül egyszerűsíti a beszélgetéseket a felvételi folyamat későbbi szakaszában. Ez összhangban áll egy 2018-as LinkedIn felmérés adataival. Ebben a válaszadók túlnyomó többsége (61%) szerint a kompenzáció volt a munkaköri leírás legfontosabb része. Egy Glassdoor tanulmány hasonló eredményeket mutatott, a fizetés volt a legfontosabb tényező (67%), amit az álláskeresők keresnek a hirdetésekben.

Ennek ellenére sok munkáltató továbbra is kihagyja a bérezés részleteit a hirdetésekben. Gyakran attól tartanak, hogy ez versenyhátrányba hozhatja őket, vagy haragot válthat ki a meglévő alkalmazottak körében.

Mégis növekszik a globális mozgalom, hogy a fizetések átláthatósága ne csak új norma legyen, hanem inkább a törvény.

Jól forgatni a kártyákat

Számos oka van annak, hogy a globális vállalatok mindössze 12,6%-a tette közzé az álláshirdetéseikben a fizetési tartományt tavaly – derül ki a seattle-i Payscale kompenzációs adatszolgáltató cég 2021-es jelentéséből.

„A munkáltatók részben azért nem akarják nyilvánosságra hozni, hogy mennyit fizetnek, mert ez neheztelést kelt a szervezet tagjai között” – magyarázza Eddy Ng, a kanadai Queen’s Egyetem professzora.

Egy ideális világban mindenki ugyanazt a a pénzt kapná ugyanazért az elvégzett munkáért. De ez nem mindig van így. Bizonyos munkaerőpiacokon a munkaadóknak magasabb fizetéseket kell fizetniük, hogy vonzzák a legjobb tehetségeket. Ez belső konfliktust okozhat, ha a meglévő munkavállalók – különösen azok, akik alacsonyabb fizetéssel kezdték – könnyen megtekinthetik ezt az információt.

„A másik dolog természetesen az, hogy ha nyilvánosságra hozzák a béreket, akkor az megkönnyíti a versenytársak számára a dolgozók elhalázását”

– teszi hozzá Ng.

Sok munkáltató azért is hallgatja el a fizetési információkat, hogy az később nagyobb tárgyalási erőt biztosítson számukra a potenciális jelöltekkel. Például a leendő munkavállaló fizikai tartózkodási helyével kapcsolatos további információk biztosítása – legyen az olcsó vidéki terület vagy drága városközpont – kulcsfontosságú tényező lehet a kompenzáció meghatározásában. Végső soron lehetővé teheti a munkáltatók számára, hogy pénzt takarítsanak meg.

visualspace/istockphoto.com

Egyes vállalatok attól is tartanak, hogy ha nyilvánossá tesznek egy fizetési sávot, akkor minden pályázó elvárja, hogy az adott tartomány felső végén lévő összeget kapja meg. Még akkor is, ha ez a szám csak a legképzettebb jelöltek számára van fenntartva. Az ajánlat alsó részén szereplő összeg felajánlása és elfogadása azt eredményezi, hogy az új munkavállaló eleve rossz szájízzel foglalja el a pozícióját.

A jelölt szemszögéből mindezek a tényezők szisztematikus problémákat jelezhetnek a vállalatokon belül. Shelly Holt, a PayScale vezető tisztségviselője szerint a fizetések átláthatóságával kapcsolatos tétovázásért nagyrészt olyan cégek tehetőek felelőssé, amelyek nem rendelkeznek formális fizetési struktúrával, és nem bíznak fizetési sávjukban. Ezeknek a vállalatoknak nem érdeke, hogy a fizetéseket nyilvánosságra hozzák. Még akkor sem, ha hosszú távon nem ez szolgálja a munkavállalók érdekeit.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást