Életmód / Egészség / Lélek

A nők még nehezebben költöznek el otthonról?

A nők még nehezebben költöznek el otthonról?

Manapság valóban mérvadó azok száma, akik csupán a húszas éveik végén, vagy még később költöznek el otthonról. Mi több, olyanok is akadnak, akik egyáltalán nem kezdenek önálló életet. Tévedés lenne azt hinni, hogy csak az örök agglegényekre jellemző a mamahotel igénybevétele, ennél jóval összetettebb, a nőket is érintő problémáról van szó.

Mit mutatnak a statisztikák?

A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a férfiak aránylag nehezebben repülnek ki a családi fészekből, ami manapság két fő okra vezethető vissza. A mai férfiak egy része túlságosan kötődik az anyjához, miközben a korban hozzáillő partnert tekintve az elköteleződés hiánya figyelhető meg.

A fő ok ez, s ebből egyenes arányban következik, hogy a húszas-harmincas éveikben járó nők sokszor ugyancsak arra kényszerülnek, hogy partner hiányában otthon lakjanak. A másik okra ezennel rá is tapintottunk, ugyanis az anyagi nehézségek azok, amik jelentősrészt gátolják a gyors elköltözést.

Persze, a probléma sokkal inkább árnyaltabb annál, mint hogy a férfiakat és az őket nevelő anyákat hibáztassuk. Lássuk, mi minden állhat még a háttérben!

A műveltség hátrányai

Ha idáig úgy tekintettél a műveltségre, mint elérendő célra, akkor valószínűleg teljesen rendben van a neveltetésed, és nagy eséllyel észben sem szenvedsz hiányt. De bizonyára tapasztaltad, hogy az okos nőktől sokan tartanak, és nagy eséllyel te is nehezen találsz olyan párt, akivel minden szinten egy hullámhosszon vagy. 

A műveltség és a képzettség között ugyan nem húzható feltétlenül párhuzam, a két tulajdonság legtöbbször kézen fogva jár. Mivel jól tudjuk, hogy a komolyabb egyetemek elvégzéséhet legalább öt év szükségeltetik, s ha fő tanulmányaid mellett más szakon is képzed magadat, aligha van időd dolgozni. 

Ekkor logikusnak tűnik, hogy igénybe veszed szüleid támogatását, ám könnyen azt veheted észre, hogy 28-30 éves vagy, és még nem is dolgoztál, a párkeresésre, költözésre pedig főleg nem volt lehetőséged. 

Ez nőként azért is jellemző lehet rád, mert ha szétnézel a felsőoktatásban, láthatod, hogy immáron a gyengébbik nem próbálkozik nagyobb arányban a magasabb képzettség megszerzésével.

Mennyit keres egy nő?

Ha cikkünk fő irányvonalát követjük, akkor meg kell említenünk a manapság még mindig problémának számító kereseti különbségeket. A nők fizetése nagyon sok esetben csak akkor vetekedhet a férfiakéval, ha az említett módon magas képzésekre tesznek szert, és jó adag szerencséjük is van az elhelyezkedés során. 

Ha nincs meg a szülők részéről a megfelelő háttér, akkor a nőnek egyedül kell megteremtenie mindent, ami a lakhatáshoz, különköltözéshez szükséges. Ez a kihívás nem lehetetlen, de gyakran olyan sok lemondással, szűkölködéssel jár, hogy sokan inkább otthon ülve várják a nagy Őt, akivel édes kettesben már nem okoz problémát elvezetni a háztartást.

A kényelem is ott van

Ahogy már írtuk, sokszor megoldható az egy keresetből való létfenntartás, igaz, nagy lemondások közepette. Rengetegen kerülnek ilyen élethelyzetbe, teljesen egyéni okok végett, de ha valami, akkor a pénzhiány igazán motiválja az embert. 

Sok fiatal, amíg választhat, addig választ is, és érthető módon voksol az otthon kényelmére, költi el a zsebpénzét kütyükre, ruhákra, szórakozásra ahelyett, hogy félretenne és spórolna az albérletre.

Amíg nem lesz túl feszült otthon a hangulat, addig a fiataloknak egyszerűen nem érdekük, hogy elhagyják a kényelmes fészket, ahol minden a megszokott módon a fenekük alá van téve.

Ez már nem annyira a nemek közötti különbséget, mint az egyéni igényeket mutatja, ugyanis a nők előbb vágynak arra, hogy saját kis fészket rendezzenek be. Nyilván akad kivétel, de a százalékos arányokat tekintve a legtöbb fiatal nő, amikor már megteheti (és akkor is, amikor még nem), már késztetést érez rá, hogy saját családot alapítson.

Partner nélkül nehéz

Térjünk rá most kicsit részletesebben erre a már többször érintett témára, ami főként a nőket érinti zavaró tényezőként. Bár bizonyos idő után a férfiak többsége is érzi, hogy lépni kellene, amíg nem akad mellettük olyan partner, aki noszogatná őket az összeköltözésre, addig kirívó eset (pl. komoly nézeteltérés a szülőkkel) hiányában, a férfiak nagy átlagban nem fognak elköltözni otthonról. 

Ez az életfelfogás pont a húszas éveik végén, harmincas éveik közepén járó férfiakat érinti, akik nem csupán nehezen költöznek el otthonról, a statisztikák szerint az esetleges válás után sem próbálkoznak az önálló élettel. Utóbbinak persze sokszor az is az oka, hogy a gyermektartás olyan mértékben kiüríti a pénztárcájukat, hogy teljesen esélytelennek tűnik az élet finanszírozása.

Az mindenestre biztos, hogy a mai anyagi helyzetet, életkörülményeket tekintve, normális életszínvonalat egyedül nagyon nehéz fenntartani. A kényelmi, társadalmi, egzisztenciális és tanulmányi okokon felül még nagyon sok egyéni probléma (idős szülők ápolása, deviza hitel, túl fiatalon történő családalapítás stb.) közbeszólhat, és ellehetetlenítheti az önálló életet, függetlenül attól, hogy hány éves felnőttekről beszélhetünk. 

Ez egész Európára, sőt az Egyesült Államokra is jellemző probléma már a közeljövőben éreztetni fogja negatív hatásait…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást