Naplóírás a korona idején? 5 nyomós ok, miért kezdj bele most

Naplóírás a korona idején? 5 nyomós ok, miért kezdj bele most

Címlap / Életmód / Egészség / Naplóírás a korona idején? 5 nyomós ok, miért kezdj bele most

Rengeteg cikk születik arról, ki és hogyan éli meg a bezártságot, a járványt és mindazt, amit magával hozott. Biztosan van neked is rengeteg gondolatod ezzel kapcsolatban, és annyira jól jönne, ha kimondhatnád vagy kiírhatnád magadból, igaz? A naplóírás egyébként is pozitív hatással van az egészségre. A Cambridge-i egyetem tanulmánya is bizonyítja, hogy az ember pszichéje jobb lesz a naplóírástól és segít a nehezebb helyzetek feldolgozásában. A következő 5 ok rámutathat arra, miért is ajánlatos neked is belefogni a koronanapló írásába.

Van kinek kiönteni a szívedet

Kimondhatatlanul jót tesz, ha időről-időre kiöntöd a szívedet egy pártatlan félnek, aki nem igazolja és nem is cáfolja a mondanivalódat.

A lelkednek óriási könnyebbséget jelent az, ha őszintén kiírod magadból a kendőzetlen érzéseidet és véleményedet.

Teljesen mindegy, hogy egyedül vagy ebben a nehéz helyzetben vagy a családoddal élsz, valószínűleg rengeteg elfojtott érzés kavarog benned, amit nem oszthatsz meg senkivel.

A koronanapló révén felszabadíthatod az energiáidat, elengedheted a zavaró, kellemetlen érzéseket és békességet ültethetsz a szívedbe.

 

Sok mindenre rávilágít

Talán téged is aggaszt a jelenlegi helyzet és olykor a pánikroham kerülget, ráadásul tele vagy irreális félelmekkel.

Ha kiírod ezeket magadból és később visszaolvasod őket, rá fogsz jönni, hogy jelentéktelen dolgok miatt aggódtál és talán felnagyítottad a problémákat.

A naplód tükröt mutat és általa felfedezheted gyengeségeidet vagy épp erényeidet és azt, min kellene még dolgoznod.

De még arra is rávezethet, hányadán állsz a kapcsolataiddal vagy, hogy mi lehet a valódi oka a partnered és közted levő feszültségnek.

 

Megoldásokat találhatsz

Érthető, hogy esetleg kétségeid vannak a naplóírással kapcsolatban és arra gondolsz: ha szinte mindennap ugyanaz történik velem, minek írjam le?

Hiszed vagy sem, ebben az esetben is érdemes napi szinten naplót írnod, ugyanis miközben leírod a napodat, észreveheted benne az apró szépségeket, és értékes tanulságokat vonhatsz le magadnak.

Miközben írsz – ami alapvetően kreatív tevékenység – megoldást találhatsz egy-egy problémádra, eszedbe juthat egy jó ötlet, amellyel segíthetsz magadon vagy máson.

Más egyszerűen a székben ülve gondolkodni és teljesen más az, amikor írsz.

 

Segíthet változtatni a szokásaidon

Csoda önmagában véve nem történik naplóírás közben, de elősegítheted vele a gyógyulásodat és a sikeredet.

Minél inkább tudatosítod magadban a rossz szokásaidat – például, hogy már betegesen félsz a járványtól, vagy hogy túlzásba estél a dohányzással– annál nagyobb eséllyel győzheted le.

Ha minden nap kiírod magadból és következő nap visszaolvasod, az segíthet elengedni a káros szokásaidat. 

Beszélj úgy magadhoz írásban, mint egy baráthoz. Jegyezd le nap mint nap a sikereidet, például: „Ma már nem is fogott el a pánik, mikor kiléptem az utcára.” Figyeld meg, hamarosan eljutsz arra a szintre, amikor a negatív hiedelmedet, szokásodat egy pozitívra cseréled. Ezért is mondják, hogy a naplóírás terápia. Csak légy kitartó!

 

A tapasztalataid mások számára is értékesek lehetnek

Amennyiben hajlandó vagy blogot írni vagy legalábbis valamilyen formában közzétenni tapasztalataidat, az óriási segítség lehet mások számára.

Megtudhatják, te miként viseled a karantént, mivel töltöd a napjaidat, ami segítheti őket a túlélésben vagy abban, hogy jobb kedvre derüljenek.

Sokszor már annyival is segíthetsz másoknak, hogy érezteted velük: sorstársak vagytok.

Amennyiben úgy alakul, hogy megfertőződsz, a tüneteid és a gyógyulási folyamatod közben szerzett élményeid különösen értékes információk lehetnek mások számára is.

 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást