Egészség / Életmód

A tünetek is mások: nagy a különbség a női és férfi infarktus között

A tünetek is mások: nagy a különbség a női és férfi infarktus között

Mindannyian ismerjük a tipikus jelenetet a filmekből vagy sorozatokból. Egy ember – szinte mindig egy férfi – hirtelen feláll, és az előtte lévő asztal fölé görnyed. Megragadja öklével a mellkasán a ruhát, fájdalmasan grimaszol és zihál. Majd hirtelen megmerevedik és a földre zuhan, pár másodperc múlva pedig meghal. Szívinfarktus, gondoljuk – és tudni véljük. De a szívroham nem mindenkinél ugyanolyan, és igen eltérő a két nemnél. Az, hogy erről mennyit tudnak az emberek, jelentős hatással lehet az egészségügyre.

Ne csak a sztereotípia éljen

Megdöbbentő orvosi cikk került napvilágra a közelmúltban. Brad N. Greenwood, Seth Carnahan és Laura Huang tanulmánya szerint a nők nagyobb valószínűséggel halnak meg szívrohamban, ha az őket ellátó sürgősségi orvos egy férfi. Míg a szívinfarktusok a legtöbb popkulturális ábrázolásban a férfiakról szólnak, a szívbetegségek kockázata a gender spektrum mindkét oldalán masszívan fennáll. Ám ahogyan kinéz egy roham, és ahogyan átéli azt az elszenvedője, az nagyban különbözhet a férfiaknál és a nőknél.

Kardiológusok körében ismert tény, hogy a szívroham után a nőknél magasabb a halálozási arány. 26 százalékuk a roham után egy éven belül meghal, míg a férfiaknál 19 százalék ez az arány.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást