Megosztom a tapasztalatom: ezért nem érek a teendőlistáim végére

Megosztom a tapasztalatom: ezért nem érek a teendőlistáim végére

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Megosztom a tapasztalatom: ezért nem érek a teendőlistáim végére

„A nagy kihívások csak átmenetiek”

Mintapéldája vagyok annak, „hogyan vállaljuk túl magunkat és hogyan higgyük el, hogy ez az állapot csak átmeneti”. A probléma nem csak az enyém, nagyon sokan beszámolnak ugyanerről. Sabina Nawaz a Harvard Business Rewiev egyik szerzője elárulta, volt egy ismerőse, aki folyton kísértésbe esett, hogy igent mondjon az új, csábító ajánlatokra, dacára annak, hogy ezek közül néhány havi szinten is több száz plusz munkaórát jelentett.

Tette mindezt úgy, hogy közben egy nemzetközi konferencia elnöke volt és három egyéb projekten is dolgozott. Sabina szerint, ha hasonló cipőben jársz, akkor feltétlenül objektívebben kell áttekintened az elmúlt időszakod nagyobb teendőit és reálisabban kell nézned a jövődbe.

Segítségedre lehet, ha rangsorolod a feladatokat mégpedig aszerint, melyik hozza a legtöbb pénzt a legkisebb munka befektetésével. Ezzel máris könnyebb lesz észrevenned, mik azok, amikre nemet kell mondanod. 

„A második alkalom már könnyebb lesz”

A tapasztalat árán sok bölcsességet tanulhatunk, de ne áltassuk magunkat azzal, hogy nem jönnek újabb és újabb kihívások minden egyes alkalommal. Az átlagot tekintve kb.

20%-kal tovább tartanak az új feladatok, mint ahogy azt terveztük eredetileg. Szerencsére – éppen ebből adódóan – ezt a problémát könnyen kiküszöbölhetjük azzal, ha extra időt adunk magunknak.

Tehát, ha pl. két napig tart egy projekt, akkor kalkuláljunk úgy, hogy 2,5 nap lesz. Így jó eséllyel időre fogunk végezni anélkül, hogy éjszakáznunk kellene. A bizonyítékokon alapuló tervezés segít, hogy reálisabban megbecsüld a feladatok idejét, ezáltal pedig jelentős részben csökkentsd a vállaidra nehezedő nyomást és a stresszt.

Munkahelyi teendők listája
Andresr/istockphoto.com

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást