Életmód / Lélek

5 mondat, ami rengeteget rombolhat valaki testképén

5 mondat, ami rengeteget rombolhat valaki testképén

1. „Nem lesz az egy kicsit sok?”

Szinte mindegy, milyen súllyal rendelkezel, életedben legalább egyszer biztos hallottad már azt másoktól, hogy „tényleg megeszed azt is?„, vagy hogy „többet kéne enned, mindjárt elfogysz.”

Noha sokszor ezek az emberek nem feltétlenül kritikának szánják a megjegyzéseiket, és általában csak tanácsot akarnak adni, ezek a kifejezések mindig rombolóan hatnak az önértékelésre.

Nem csoda, ha úgy érzed tőle, hogy mindenki azt figyeli, mit és mennyit eszel, ami automatikusan szorongóbbá tesz! Ez lehet az első lépés egy étkezési zavar felé, úgyhogy jobb, ha ezeket a mondatokat inkább senki sem mondja a családtagjainak, ismerőseinek.

2. „Látom éhes voltál”

Ugyanez igaz arra is, amikor valaki megjegyzi, hogy „nagyon éhes lehettél”, vagy „látom, ízlett a kaja.” Nem feltétlenül hangzik beszólásnak, de ha ezt mondják neked, fejben te is leginkább csak annyit hallasz, hogy „na tessék, már megint sokat ettél.”

Bár az esetek többségében ez egész ártalmatlan megjegyzés a házigazdától, többször ébreszt a vendégekben enyhe szégyenkezést, mintsem büszkeséget.

Ha hozzád jönnek ismerőseid vacsorázni, és elfogynak az ételek, kár ezt megemlíteni (még ha őszintén büszkeségből is tennéd), hiszen másokat kényelmetlen helyzetbe hozhatsz vele.

istockphoto.com

3. „Jól áll, hogy lefogytál”

Elsőre te sem érted, mi a baj azzal, hogy gratulálsz valakinek a fogyásáért? Nos, ez a mondat szövegkörnyezettől függ, hiszen egyszerre lehet romboló hatású, de közben dicséretként is megállhatja a helyét.

Ha tudod, hogy egy barátnőd hosszú ideje diétázik és sportol, majd a találkozáskor látszik is rajta a változás, nincs baj a gratulációval. De ha egy régi ismerőssel találkozol, inkább ne utalj a súlyára; ha meg akarod dicsérni, egyszerűen mondd neki, hogy jól néz ki.

Szakértők szerint ugyanis egy ilyen helyzetben nem tudhatjuk, mi a fogyás oka, és lehet, hogy betegség áll a háttérben, lelki problémák vagy anyagi gondok miatt nagy változáson esett át.

1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást