5 módszer, amivel gyógyíthatod a Facebook-irigységed

5 módszer, amivel gyógyíthatod a Facebook-irigységed

Címlap / Életmód / Egészség / 5 módszer, amivel gyógyíthatod a Facebook-irigységed

A Facebook nagyszerű eszköz tud lenni, ha arra használod, amire való: tartod a kapcsolatot a barátaiddal, kedves ismerőseiddel. Manapság azonban már közel sem csak erről szól a közösségi oldal: az emberek többségét szinte beszippantja a virtuális tér, és sokszor teljesen téves képet alakítanak ki a segítségével másokról, illetve rosszabb esetben önmagukról is… De hogyan védheted ki, hogy te is beleess ebbe a hibába?

Valld be, amit érzel

Nem kell kirakatba tenned, nem is kell senkinek elmondanod, elég, ha magadnak bevallod: féltékeny vagy. Mindegy, hogy kire vagy éppen mire, mindenkiben más váltja ki az irigységet.

Lehet, hogy az egzotikus utakat, az álomesküvőt, a tökéletes alakot vagy a szerelmet irigyled valaki mástól; a gyógyulás első lépése, ha ezt el is ismered magadnak. Minél tovább és minél jobban tagadod az érzelmeidet és a gondolataidat, annál nehezebben ismered fel őket, sőt annál hosszabb időbe kerül majd, hogy túllendülj rajtuk.

Az irigység sem több egy érzésnél, és hidd el, nem vagy egyedül vele – sokkal kevesebben vannak viszont azok, akik ezt be is ismerik!

Fejezd be a hasonlítgatást

Az irigység alapját szinte mindig az képezi, amit hiányolsz a saját éledből. Ha hagyod, hogy ez az érzés elhatalmasodjon rajtad, akkor az tönkreteheti a mindennapjaidat.

De gondolj csak bele: hogyan lehet egyáltalán két embert, két életet összehasonlítani? A legtöbbször nem ismerheted a háttérinfókat, vagy ha mégis, sosem kaphatsz róluk teljes képet – pontosan azért, mert lehetetlenség két sorsot egymáshoz viszonyítani.

Mit gondolsz, rád hányan irigyek? Hidd el, sokan bármit megadnának azért, ha cserélhetnének veled! Szerencsére erre sincs mód… Szóval, ha az egészet megpróbálod logikusan, érzelemmentesen nézni, már akkor is rádöbbenhetsz, mennyire felesleges a hasonlítgatás.

Ez nem a teljes sztori

Ha nem ismered közvetlen közelről azt a személyt, akit valami miatt irigyelsz, akkor jobb is, ha nem szerepel az ismerőseid között.

Ha ismered és kedveled, akkor pedig eleve kizárt, hogy igazából irigyeld…

Ne feledd, amit látsz, az sosem a teljes történet, csupán az, amit mögé képzelsz!

Az emberek többsége szívesen alakít ki magáról olyan képet, amit leginkább csak elérni szeretne – és ami csak online irigylésre méltó. Azok pedig, akik érzelmileg nincsenek épp a topon, vagy önbizalomhiánnyal küszködnek, könnyen rákapnak a csalira.

Persze ez alapvetően senkinek nem tesz jót, úgyhogy neked is kár az idődet fecsérelned rá.

Inkább részesedj az örömből

Azokat az embereket, akiket nem szívesen nézegetsz, egyszerűen töröld vagy tiltsd le az ismerőseid közül! Valószínűleg nem is ismered őket, de semmiképpen sem állnak közel hozzád, tehát felesleges állandóan a vélt vagy valós sikereiket böngészned.

Azok a barátok, akik viszont közel állnak hozzád, de legalábbis sosem bántottak meg, nem érdemlik meg sem az utálatodat, sem az irigységet. Mi lenne, ha inkább megpróbálnál részesedni az örömükből? Az érzéseidről nekik fogalmuk sincs, azok csak téged emésztenek, feltéve, ha hagyod.

Sokkal pozitívabb lehetsz, ha inkább elismered a sikereiket, mintha irigyled a szerencséjüket!

Kapcsold ki!

Komolyan! A legjobb módszer arra, hogy legyőzd az irigységedet, ha egyszerűen kilépsz a virtuális valóságból, és a jelenre, a nagybetűs életedre koncentrálsz. Az ugyanis akkor is megy tovább, ha lemaradsz a legfrissebb státuszfrissítésekről vagy a legújabb pletykákról.

Sőt, továbbmegyünk: akkor sem fordul rosszra semmi, ha napokig, hetekig nem böngészel online, esetleg le is törlöd magadat… Persze erre semmi szükség akkor, ha arra használod a közösségi oldalt, amire való, és a szeretteiddel, a szívedhez közel álló személyekkel tartod a kapcsolatot.

De erre sokkal jobb lehetőséget kínál egy közösen eltöltött vacsora, egy finom kávé, de a like gombnál is többet ér egy üzenet vagy egy telefonhívás! 😉

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást