A Moderna oltás negyede is védettséget adna, az új tesztek szerint

A Moderna oltás negyede is védettséget adna, az új tesztek szerint

Címlap / Hírek / A Moderna oltás negyede is védettséget adna, az új tesztek szerint

Két, a Moderna COVID-19 vakcina szokásos adagjának csak egynegyedét tartalmazó oltás is tartósan védő antitesteket és vírusirtó T-sejteket eredményezett a közel három tucat emberen végzett tesztek szerint nemrég –írja a Nature.com. Az eredmények felvetik a frakcionált dózisok beadásának lehetőségét. Ez valamelyest megoldást kínálhatna a korlátozott oltóanyag-ellátás megoldására és a globális immunizációs erőfeszítések felgyorsítására.

2016 óta egy ilyen dóziscsökkentési stratégia során sikeresen beoltottak afrikai és dél-amerikai emberek millióit a sárgaláz ellen. De a COVID-19-re reagálva hasonló megközelítést még nem próbáltak ki, annak ellenére, hogy a világ déli részén jelentős az oltóanyaghiány.

„Az elfogultság emberéletekbe kerül” – mondja Alex Tabarrok, a virginiai Fairfaxi George Mason Egyetem közgazdásza. „Ha ezt (a vizsgálatot) januárban kezdtük volna el, akkor még tíz, esetleg százmillió embert beolthattunk volna.”

Ivan Diaz/unsplash.com

Az arany középút

A Moderna mRNS-alapú vakcinájának legkorábbi kísérleteiben a vizsgálat résztvevői a három dózisszint egyikét kapták: 25, 100 vagy 250 mikrogrammot. A felső dózis túl erőteljesnek bizonyult. Az alacsony dózis gyengébb immunválaszt váltott ki. Úgy tűnt, hogy a középső adag a legjobb egyensúlyt kínálja: erős immunitást váltott ki és elfogadható mellékhatásokkal járt.

Ez a 100 mikrogrammos adag végül több tucat országban kapott engedélyt tömeges felhasználásra. De a Moderna tudósai később bizonyították, hogy a fél adag (vagyis nem egy oltás, hanem két oltás, mindegyikben fele akkora hatóanyaggal) ugyanolyan jónak tűnt, mint a szokásos adag az immunvédelem serkentése szempontjából. A mostani kísérletek pedig arra engednek következtetni, hogy talán még kevesebb hatóanyag is elégséges lehet.

Annak kiderítésére, hogy alacsony dózis kínálhat-e védelmet, a tudósok az eredeti vizsgálat 35 résztvevőjének vérét elemezték. Mindegyikük két 25 mikrogrammos vakcinát kapott 28 nap különbséggel.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást