Mire számíthatsz az első terhességi vizsgálaton?

Mire számíthatsz az első terhességi vizsgálaton?

Címlap / Életmód / Család / Mire számíthatsz az első terhességi vizsgálaton?

Az első terhességi vizsgálat mindenkit örömmel és izgalommal tölt el: ez most egész biztosan más lesz, mint a korábbi alkalmak, most végre nem a szokásos rutin miatt kell orvoshoz fordulnod. Na de mi vár rád azután, hogy a pozitív teszttel a kezedben időpontot kértél a nőgyógyászodnál?

Egyáltalán mikorra jelentkezz be?

Sokan már azzal kapcsolatban is tanácstalanok, mikor forduljanak orvoshoz, hányadik hétre kérjék az időpontot. Először is tudnod kell, hogy amikor megcsinálod a tesztet – tehát a várható menstruációd napján, vagy kicsit később – már négyhetes kismamának számítasz.

Bár a valóságban többnyire csak egy-két hete kerültél áldott állapotba, a várandósságot az utolsó menstruáció első napjától számoljuk.

Akár már az ötödik-hatodik hétre is bejelentkezhetsz a dokidhoz, de ennek főleg akkor van jelentősége, ha korábban például méhen kívüli terhességed vagy valamilyen más problémád volt. Ilyen esetekben jó minél előbb tisztázni, hogy a baba ezúttal jó helyen van-e.

Ne húzd tovább az időt

Amennyiben nem voltak komplikációid, illetve most sem tapasztalsz semmi rendelleneset – tehát nem görcsölsz erősen, nem vérzel –, úgy ráérsz elmenni nőgyógyászhoz a hetedik-nyolcadik héten.

A szakértők azt javasolják, hogy legkésőbb a második kimaradt menstruációd idejére kérd az időpontot, ez nagyjából a nyolcadik hétre esik.

A baba szíve egyébként már a hatodik és a hetedik hét között megdobban, tehát ha ilyenkor mész orvoshoz, akkor már nem csak egy borsónyi gömböcsk​ét fogsz látni a képernyőn, hanem annál jóval többet – és persze születendő gyermeked szívhangját is meghallgathatod.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Először minden a hagyományos úton történik, az orvos felteszi a rutinkérdéseket. Ezek között szerepel az utolsó menstruációd időpontja, a ciklusod rendszeressége, időtartama, az, hogy meg akarod-e tartani a babád, illetve, hogy voltál-e már várandós, volt-e abortuszod.

Ezután következik a vizsgálat: megtapintja a hasadat, hiszen már kívülről is érződik, hogy a méhed megváltozott. A biztonság kedvéért a legtöbb orvos hüvelyi vizsgálatot is végez, hogy meggyőződjön arról, a méhszájad zárt, és minden a legnagyobb rendben van.

Ezután következik a várva várt ultrahang!

Az első ultrahang

Az orvosodtól és attól függően, hányadik héten történik a vizsgálat, a nőgyógyászod dönthet a hasi, illetve a hüvelyi ultrahang mellett is. Utóbbi általában részletesebb, pontosabb, a nagyon fiatal terhességet is könnyebb vele kimutatni. Bár riasztónak tűnhet, nem kell aggódnod miatta, semmivel sem kellemetlenebb, mint egy hagyományos vizsgálat!

Ha később jutottál el a nőgyógyászodhoz, vagy egyszerűen csak várni szerettél volna a vizsgálattal, akkor valószínűleg hasi ultrahanggal fogja megnézni a pocaklakódat. Persze ez is egyénfüggő, egyes orvosok még a 12. heti, első genetikai vizsgálatot is hüvelyi ultrahanggal végzik el, úgyhogy jó, ha mindkét lehetőségre felkészülsz.

Újra jön az adminisztráció

Miután a vizsgálatnak vége, az orvosod tájékoztat a várandósságod állapotáról. Pontosít a terhesség idején, a hatodik-hetedik hét tájékán pedig már azt is egész biztosan meg tudja mondani, hány baba lapul a pocakodban. 

Remélhetőleg mindent rendben talál, és igazolja a várandósságodat, valamint a kezedbe nyom egy rizikó felmérési adatlapot.

Végül tájékoztat a továbbiakról: a jövő a körülményektől függően eltérő lehet (pl. számít az is, hogy privátban fogsz-e orvoshoz járni, vagy hogy veszélyeztetett terhes vagy-e), de a következő teendőd jó eséllyel az, hogy felkeresed a védőnődet. Ő és a nőgyógyászod közösen végzi a terhesgondozást, együtt tájékoztatnak, küldenek el a kötelező és ajánlott vizsgálatokra, és ellenőrzik a várandósságod alakulását.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást