Mire figyelj a nyaraláson, hogy ne váljon rémálommá?

Mire figyelj a nyaraláson, hogy ne váljon rémálommá?

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Mire figyelj a nyaraláson, hogy ne váljon rémálommá?

Ilyenkor sokkal gondtalanabbak és felszabadultabbak vagyunk, aminek sokszor az a vége, hogy a nyaraláson összeszedünk egy komolyabb betegséget, vagy valamilyen figyelmetlenséggel elrontjuk a pihenésünket.

Ételmérgezés

Nyáron a nagy hőségben az ételek jóval hamarabb megromlanak, mint ahogy az egyébként normális lenne. Külföldön a szokatlan ízek és ételek miatt egyébként is figyelni kell az étkezésre, de ugyanígy ügyelned kell akkor is, ha magatoknak készíted el az harapnivalót.
A piknik kosárba egyértelműen csak a kevésbé romlandó finomságok kerülhetnek, illetve azokat is gyorsan ajánlatos elfogyasztanotok.
Főzésnél figyelj rá, hogy külön vágódeszkán szeleteld a húsokat és az étel többi hozzávalóját, nehogy megfertőzd az egész családot. Otthon sem hiányzik egy hasmenéssel, hányással, lázzal járó betegség, nemhogy külföldön, a várva várt nyaralás alatt.

Felfázás

Akik kicsit is érzékenyebbek, azok nyáron könnyen felfáznak még akkor is, ha egyébként meleg az időjárás. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor nagyon fontos, hogy sose ücsörögj a földön, vagy a kövön, mert még ha nem is érzed, gyorsan megfázhatsz.
Nem szabad hagynod azt sem, hogy a fürdőruha rajtad száradjon meg, amennyiben az átlagosnál alacsonyabb a hőmérséklet, mert már ez is elegendő lehet egy kiadós betegséghez.
Sajnos még ez sem elég, ugyanis a felfázást szinte kivétel nélkül baktériumfertőzés okozza, ami gyakran a nem megfelelő higiénia (pl. helytelen törlés vécéhasználat után), a túl gyakori partnerváltás, illetve a legyengült immunrendszer okoz.

Gombás fertőzések

Másik gyakori probléma nyáron, hogy sokkal könnyebben szedünk össze gombás fertőzéseket, mint évközben. Ilyenkor sokat strandolunk, gyakran tartózkodunk nyilvános fürdőkben, ahol elegendő csak egy pillanatnyi óvatlanság, és máris gazdagabbak lettünk egy csúnya bőrgombával.
És akkor még nem is beszéltünk a hüvelyfertőzésekről, amiket ugyancsak könnyebb nyáron egy-egy fesztiváli körülmény, vagy akár egy nyilvános vécéhasználat során összeszedni.Ezt a problémát kikerülendő mindig nagyon ügyelned kell a higiéniára, a strandon sem ajánlatos mezítláb mászkálnod, nem hogy a zuhanyfülkében.
Nyilvános vécére sose ülj le, illetve csak és kizárólag tiszta kézzel érj a nemi szerveidhez. (Érdemes a vécéhasználat előtt is kezet mosni.)

Napszúrás

Ha túl sok időt töltesz a napon, akkor azzal nem csak a bőrödnek ártasz, hanem könnyen egy azonnal jelentkező, heves lefolyású betegségnek is kiteheted magadat. A napszúrás ugyanis egy igen komoly probléma, akár kórházi ellátást is igényelhet.
Nagyon fontos, hogy mindig védd a fejedet a napsugárzástól, ne csak akkor vegyél fel kalapot, ha strandolsz, hanem akkor is, amikor éppen városnézésen vagy. Lehetőség szerint a legintenzívebb napsugárzási órákban húzódj árnyékba, illetve igyál minél több folyadékot.

Rovarcsípések

Egy-egy szúnyog-, vagy darázscsípés jóformán mindig része a nyaralásnak, és nem is kell, hogy elrontsa az egész pihenést. Feltéve, hogy nem vagy allergiás a méreganyagra, illetve van nálad hűsítő krém, valamint kalciumtabletta, amik együttesen segíthetnek legyőzni a viszketést. A véresre vakart csípések viszont nem csak esztétikailag ronthatnak a megjelenéseden, hanem a kedvedet is elvehetik.
A legjobb megoldás persze mindig a megelőzés, megfelelő öltözékkel, riasztók használatával, allergia esetén a megfelelő gyógyszerek beszerzésével. Nagyon fontos, hogy egyes csípésre való krémek fényérzékennyé tehetnek, ezért érdemes már a nyaralás előtt olyan kencéket beszerezned, amiket gond nélkül használhatsz akkor is, ha a napon tartózkodsz.

Medúzacsípés

A sós vízpartokon szinte mindig találkozunk medúzával, amik furcsa megjelenésüktől fogva érdekesek lehetnek, ám a találkozás gyakran meglehetősen fájdalmas végeredménnyel járhat.
Szerencsére a környéken található tengerekben nem találhatóak olyan fajok, amik komolyabban veszélyeztetnék a testi épségedet, de mindenképpen érdemes egy ilyen jellegű csípésre is felkészülni hasonlóképpen, mint a rovarok okozta kellemetlenségek során.
Ha pedig távoli országokba igyekeztek, feltétlenül ügyeljetek a jelzésekre, valamint vegyétek figyelembe a helyiek intelmeit, ugyanis egyes fajok nem csak szörnyű kínokat, hanem halált is okozhatnak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást