Divat / Stílus

Mindörökké farmer

Mindörökké farmer

Nem sok olyan ruhadarab van, ami kivétel nélkül szinte minden ember szekrényében fellelhető, legyen az illető nő vagy férfi.

Évszázadok óta az egyik legnagyobb töretlen sikerü divatcikk. Divattörténelme és kialakulásának története, már-már mesébe illő. Következzen egy kis farmer történelem!

A kezdetek

Történetünk hajnalán az 1840-es években járunk. Pontosítva 1847-ben, amikor is élt egy Bajorországi zsidó fiúcska, tisztes nevén Levi Strauss. Jómódú család lévén, mindent megadtak a fiúknak, ám mikor Levi épphogy elérte a tizennyolc éves kort, édesapja elhalálozott. Levi természetéből eredendően mindig is becsvágyóbb volt, mindig többet akart elérni, mint amit a kis bajor falucskája nyújtani tudott volna számára. Így édesapja halála után, fogta magát és diszidált egyik unokatestvéréhez New Yorkba, aki már akkoriban is egy jól menő méterárú boltot vezetett.

Ahogy teltek az évek, Levi rájött, hogy még mindig nem találta meg a számítását. Bár szépen kitanulta a szakmát, unokafivére boltjában, nem is lehetett oka panaszra, mert nagyon jól ment a bolt, de ő még mindig többre vágyott. Mikor elérte Amerikát az aranyláz kora, Levi fogta magát és Nevadába költözött, mondván felcsap aranyásónak. Unokatestvérétől, egy rakás durva szövésű vitorlavásznat kapott útravalónak, ugyanis az volt a céljuk, hogy majd sátorponyva gyanánt értékesítik az aranyások között.

Csakhogy Levi gyorsan rájött, hogy az aranyásás nem holmi gyerekmunka, és sátrak helyett inkább erős és tartós nadrágokra lenne szüksége az embereknek, a kemény fizikai megpróbáltatásokhoz. Így, próbaszerűen elkezdett nadrágokat legyártani a vásznakból. Akkor még nem sejtette, de ezzel megszülettek a világ legelső farmernadrágjai!

Mikor Levi észrevette hogy óriási sikernek örvendenek a nadrágjai a munkások körében, rögtön értesítette unokabátyját, aki ezek után áttelepítette az üzletét San Franciscoba, ahol beindult a nagyipari farmergyártás, és megalakult a világ máig legnagyobb és legméltóbb hírű cége a Levi Strauss & Co. Kezdetben kizárólag nadrágokat gyártottak, csak férfiaknak és csak a munkásoknak.

Az első farmerek nem nagyon hasonlítottak a jelenkoriakhoz, már csak abból kifolyólag sem, hogy eleinte rozsdabarna színben készültek. Később kapott csak kedvett hozzá Levi, hogy a különböző színeket változtassa, így született meg később a fekete nadrág, majd a Denim kék, amit indigóval festettek meg hogy elnyerje színét. 1860 volt az év, amikor először alkalmaztak varratokat, zsebeket és szegecseket a nadrágokon. Három évvel később pedig rákerült a farrészen található bőrcimke, a ma is nevezetes és használatos logoval, miszerint két ekésló sem tudja széthúzni a Levi’s farmernadrágot.

A farmer olyannyira népszerűségnek örvendett, hogy rövid időn belül több történelmi korszkot is átívelt. Az aranyásók után ugyanis, az 1930-as évektől kezdve az amerika farmerek és cowboyok körében vált elterjedté, jelképe nem más volt mint John Wayne, majd az 1950-es évek fiatalai következtek, akik ellenállásuk, és lázadásuk jelképéül tekintettek a farmernadrágra. Kezdetben főleg rock zenészek, hippik és hírességek merték csak felvállalni, mint például Elvis.

Ám az 1960-as évetől kezdve, egyre elfogadottabbá vált. A tengerentúli óriás sikeren felbuzdulva, 1970-et írtunk amikor a farmerhullám elérte Európát is. A discokorszakban óriási teret hódított, főként a fiatalok körében. Igazi státuszszimbólummá vált, a fiatalságot, bohóságot és a lázadást jelképezte. A farmer maga volt a megtestesült szabadság, és tiltakozás minden konvenció ellen.

Gombamód kezdtek szaporodni az üzletek, szerte a nagyvárosokban, Levi rettentő mértékben tudott terjeszkedni. Az 1980-as évektől kezdve, kezdte felfedezni magának a divat is, olyan méltán világhírű tervezők mint Calvin Klein, Armani, Versace, Galliano -és még sorolhatnánk hogy hányan – vették be kollekciójukba. Innentől fogva, már nem csak nadrágként létezett. Mára pedig már mindeféle ruházat készül farmerből. Rövidnadrágok, halásznadrágok, kabátok, szoknyák, ingek. Létezik már szegecselt, kőmosott és koptatott változat is, amit persze különböző eljárásokkal készítenek.

Manapság sajnos már nem csak az eredeti szövetből készítenek farmereket, hanem sokkal vékonyabb, poliamid meg elasztán fonallal átszőtt anyagokból is, ami persze közel sem olyan tartós mint az eredeti vászon. Az eredeti hagyományos denim farmerszövet, sávolykötésű pamutszövetből áll, amit színezett láncfonalak szőnek át. Minél sűrűbbek voltak az anyag szálai, annál robosztusabb és vastagabb ruhákat lehetett készíteni belőle. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora sűrűségből dolgoztak, mert egy nadrághoz sokkal sűrübb anyag kellett, mint mondjuk egy könnyű, nyári inghez.

Tudtad-e?

A világ legöregebb farmernadrágja, majdnem tíz éve kelt el az e-bayen, egy internetes árverés alkalmával. Körülbelül 1880-ból származott, és szinte megkövült állapotban találtak rá, egy Nevada állambeli kis bányászvároskában. Bevizsgáltatták, ahol természetesen kiderült, hogy egy eredeti Levi’s darabról van szó. 25.000 dollárért kelt el, holott az eredeti 19. századi ára, csupán 1 dollár 25 cent körül mozoghatott.

Magyarországon is léteztek farmergyárak, méghozzá elég sokáig. Az 1970-es évek végén, több hazai szövőipari vállalat is kísérletezett farmergyártással. Ezek kisebb-nagyobb sikereket értek el, nemzetközi szinten is. A leghíresebb hazai termék a „Trapper” nevet viselte. Az igazi áttörést viszont az hozta meg, amikor egy 1977-es szerződés értelmében, Magyarországra is betört Levi Strauss, és gyárat alapított először Marcaliban, majd később 1989-ben Kiskunhalason is.

Óriási mértékű termelések folytak, a gyárak több ezer embernek szolgáltattak munkát. Európában egyedül nálunk, Lengyelországban és Törökországban készültek eredeti Levi’s farmerek. A gyárat 2009 nyarán zárták be, pontosan a miatt, hogy megfékezzék az óriási túltermelést, mert a világ megkövetelte Strausstól, hogy más farmergyártóknak is tudjon piacot biztosítani.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást