Mindig mindent túlgondolsz? Akkor ezt a 3 kérdést fel kell tenned magadnak

Mindig mindent túlgondolsz? Akkor ezt a 3 kérdést fel kell tenned magadnak

Címlap / Életmód / Egészség / Mindig mindent túlgondolsz? Akkor ezt a 3 kérdést fel kell tenned magadnak

Azok közé tartozol, akik mindent túlgondolnak? Folyton cikáznak a gondolatok a fejedben, nem létező konfliktusokra gyakorolsz be válaszokat, és fogalmad sincs, hogyan kapcsolj ki mentálisan? Ha mindez igaz rád, van három kérdés, amire feltétlenül meg kell találnod a választ.

Az intelligens, tehetséges emberek többsége pontosan tudja, mit jelent mindent túlgondolni. Tele vannak kételyekkel, kérdésekkel, lehetséges megoldásokkal, és folyton jár az eszünk valamin. Néha olyan szituációkon, amik sosem történtek meg, és talán nem is fognak, de ők már most azon gondolkodnak, akkor majd mit csináljanak és hogyan reagáljanak. Aztán van, amikor a nagyon távoli jövőjükön rágódnak, és olyan dolgok miatt aggodalmaskodnak, amikre talán nem is lesz ráhatásuk.

Kristopher Roller/unsplash.com

Ez az állandó túlgondolás pedig lelki kimerültséghez, túlterheltséghez és hatalmas mértékű stresszhez vezet.

Arról nem is beszélve, hogy általában az alvásra is negatív hatással van, hiszen a rengeteg cikázó gondolat miatt nem tudnak még rendesen pihenni sem. Amennyiben te is ezzel a problémával küzdesz, fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy…

…működnek a fékjeim?

Joshua Rawson-Harris/unsplash.com

Az első számú oka annak, hogy mindent túlgondolsz, az az, hogy valami nem stimmel a “fékekkel”. A frontális lebenyednek ugyanis a messze nem produktív, aggodalommal eltöltő gondolatoknál meg kellene húznia a féket, hogy ne kínozd magad feleslegesen. Azonban amikor ez fáradt, éhes, szomjas, magányos vagy szomorú, nem képes megfelelően működni. Mind láttunk már kisgyerekeket azért sírni és hisztizni, mert enni vagy inni akartak, és bár te már megtanultad irányítani az érzéseidet, attól még az ilyen behatások miatt nem tud tökéletesen működni az agyad.

Szóval amikor legközelebb elöntenek a felesleges gondolatok, és mindenen ok nélkül idegesíted magad, gondold át, hogy vajon nem vagy-e éhes, magányos, fáradt vagy szomjas? Az esetek többségében valamelyik probléma váltja ki a felesleges gondolatokat, és ezeknek kellene eleget tenned. 

…biztosan én irányítok?

José Ignacio Pompé/unsplash.com

Ilyenkor ugyancsak a frontális lebenyednél van a hiba, de egészen másképp. Amikor az agyad azt érzi, hogy veszélyben vagy (még ha csak egy olyan gondolat is fogalmazódik meg a fejedben, ami számodra ijesztő lehet), a frontális lebenytől egy kicsit átveszi az irányítást, és a lábaidnak adja át, hogy szó szerint el tudj menekülni a bajtól. Hiszen az elsődleges feladata az, hogy téged biztonságban tartson – ez az oka annak, hogy ha fél szemmel mozgást érzékelsz a sötét szoba sarkában, rögtön félelem járja át a tested, nem tudsz gondolkodni, ellenben azonnal menekülőre fogod.

Ezért aztán ha valami negatívum jut eszedbe, az agyad egy része kicsit kikapcsol, így viszont nem tudja megtalálni neked a megfelelő megoldást. Folyton rágódsz rajta, de mégsem jutsz egyről a kettőre, ezért aztán elhallgattatni sem tudod a kételyeket.

Amikor legközelebb úgy érzed, hogy már megint mindent feleslegesen túlgondolsz, állj meg, és vegyél pár mély levegőt! Kérdezd meg magadtól: most milyen a stressz-szintje a testemnek? Mire lenne szükségem? Mi az, amivel feleslegesen idegesítem magam?

Ha ezekre sikerül megtalálnod a választ, máris nyugodtabbá válsz, és tisztábban fogod látni a helyzetet.

…futóhomokban rekedtem?

Josh Felise/unsplash.com

Mindenkinek vannak saját “futóhomokjai”. Neked is. Ezek azok a témák, amikbe ha belemész, ott ragadsz, és sosem tudsz kijönni belőlük; egyszerűen befolyásuk alá rántanak, és az érzelmek miatt nem tudsz racionálisan gondolkodni. Például ilyen az, ha meglátod, hogy a párod az exével csetel, és a hirtelen jött féltékenység miatt nem tudod irányítani, mit mondasz és mit csinálsz, olyannyira dühös leszel.

Egy ilyen esetben az öntudatot ereje csökken le, amiért szintén a frontális lebenynél keresendő a hiba. Valami annyira hatása alá von, és elönti az agyad, hogy azt sem tudod megfelelően kezelni, ami ott áll előtted.

Abbie Bernet/unsplash.com

Ilyen az, amikor az imént leírtak után másnap munkába mész, de nem tudsz dolgozni, mert csak a tegnap estén jár az eszed. Tudod, hogy nem kellene, és a munkára kéne fókuszálnod, de nem megy, helyette inkább túlgondolod a történteket ezredszer is.

Ilyenkor próbálj meg egy kicsit egyedül maradni, számolj el tízig, majd kérdezd meg magadtól: “miért nem tudom irányítani az érzéseimet? Sebezhetőnek, ijedtnek, dühösnek vagy átverve érzem magam? Miért?” Próbáld meg kívülállóként megtalálni a választ a kérdéseidre, hogy visszanyerhesd az uralmat a racionális gondolkodásod felett.

1 hozzászólás

  • Józsi
    2021.02.21., 16:59

    Sajnos beégtem egy párszor.
    Nem igazán érzem segítségnek,bár igaznak tűnik. ?

    Válasz

Írj egy hozzászólást