Mindent a cukorról

Mindent a cukorról

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Mindent a cukorról

Napjainkban gyakori, hogy egy bizonyos étel a figyelem középpontjába kerül.

Némelyik azért, mert nagyon egészséges, mint például a zabdara, némelyik pedig azért, mert nem az, akárcsak a margarinkocka.

Amint a reflektorfények kialusznak, egy újabb étel lesz a sláger és kezdődik minden elölről. Jelenleg a cukrot kezelik úgy, mint az ember legnagyobb ellenségét. A fogyókúrák egyenesen irtóznak tőle és tiltják, és mást se hallunk, minthogy szervezetünket próbáljunk meg minél kevesebb cukorhoz juttatni. Nem csoda tehát, hogy a mesterséges édesítőszerek és egyéb cukorpótlók ennyire népszerűek lettek.

A kérdés az, hogy valóban olyan jók ezek a cukorpótlók, mint amennyire hirdetik vagy jobban járnánk, ha elfogyasztanánk a megengedett mennyiségű cukrot?

Hozzáadott kontra természetes

Mielőtt mennyiségekbe és alternatívákba bocsátkoznánk, fontos megjegyeznünk, hogy két fajta valódi cukor van: hozzáadott és természetes. A hozzáadott cukrok, ahogy azt nevük is tükrözi, olyan ételekben találhatóak meg, mint a gabonapelyhek, cukorkák, sütik, tészták, szódavíz és gyümölcsös italok. Tehát, számos formában jelentkeznek, ezért fontos mindig ellenőrizni az ételek címkéit. A leggazdagabb források a gyümölcsök és a tej. A gyümölcsök édes ízét érezni, azonban a tej becsapós, mivel a laktóz, mely a tejtermékekben található, nem túlságosan édes.

Tested meg tudja állapítani a különbséget azon ételek között, melyek hozzáadott cukrot tartalmaznak és azok között, melyek természetességükben édesek. Általában a feldolgozott ételeknek sokkal magasabb a cukor tartalmuk, mint a teljes ételeknek és csak nagyon kevés vitamint, ásványi anyagot és egyéb egészséges tápanyagot tartalmaznak (ha egyáltalán van bennük), melyek megtalálhatóak a gyümölcsökben és a tejben. Tehát, testednek nincs szüksége és nem tudja elégetni a fölösleges kalóriákat, melyek a feldolgozott ételekben jelen vannak, és ezért elkezdi zsírként tárolni azokat.

Egyik cukor jobb, mint a másik?

Nem igazán. Fehér cukor, barna cukor, szacharóz, méz, juharfa szirup, sőt még a magas fruktóztartalmú kukorica szirup is, mind-mind ugyanazon egyszerű cukrok keveréke, azaz a glükózé és fruktózé. Nagyjából ugyanannyi kalóriát tartalmaznak (körülbelül 20 kalória kiskanalanként és 60 evőkanalanként) és hasonló hatásuk van a testedre, ide tartozik a vércukorszint megemelése, a fogszúvasódásra és a hízásra való hajlam. Kivételt képeznek azok az édesítőszerek, melyeknek nagyon magas a fruktóz tartalma (fruktóz szirup és agave szirup).

A fruktóz nem emeli meg olyannyira a vércukorszintet, ahogyan a többi cukor teszi azt, tehát azt gondolnánk, hogy ez lehet a legjobb természetes édesítőszer, főleg a diabéteszesek és a hipoglikémiában szenvedők számára. Sajnos ez nem így van. A túlzásba vitt fruktóz fogyasztás növeli a szív- és májbetegségek kialakulásának kockázatát, mivel megnöveli a trigliceridek szintjét (zsír, melyet a vér szállít és mely a májban van elraktározva).

A helyettesítők

A cukor rossz híre ellenére, a mesterséges édesítőszerek, mint az aszpartám és a szukralóz, valamint a természetes cukorpótlók, például a sztevia, közkedvelt alternatívák. Ha ezek az édesítőszerek segítenek kordában tartani testsúlyod és ha nem fogyasztasz belőlük túl sokat, a hasznuk felülmúlja a kockázatokat.

Mennyi cukrot tartalmaz?

Az csomagolások címkéje megmutatja mennyi cukrot tartalmaz az illető étel. Keresd a cukrok vagy szénhidrátok feliratot. Ne feledd, hogy egy kiskanálnyi adagban 4 gramm cukor van. Tehát, ha egy gabonapehely 12 grammot tartalmaz egy pohárnyi adagban, akkor a reggelivel 3 kiskanál hozzáadott cukrot viszel be szervezetedbe. A gyümölcsök és a tejtermékek természetes cukrot tartlamaznak.

Ha csomagolt gyümölcsöt szeretnél vásárolni, figyelj oda, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot. Ha mégis tartalmazna, hasonlítsd össze egy olyan termékkel, mely hozzáadott cukor nélkül készült (például édesített konzerv barack kontra nem édesített).

Ha tejterméket vásárolsz, nézd meg mennyi cukrot adtak az édesített joghurthoz vagy az ízesített tejhez és egyszerűen vond ki a címkén látható mennyiségből azt az adagot, mely természetességében van jelen a termékben (kb. 12 gramm per 1 pohár).

Tanácsok

Fontos csökkenteni a bevitt cukor mennyiséget, azonban nem feltétlenül szükséges és praktikus minden egyes alkalommal bekapcsolni a számológépet minden falat előtt. Arra kell koncentrálnod, hogy csökkentsd a hozzáadott cukor mennyiségének fogyasztását. Íme néhány ötlet:

1. Ne igyál szénsavas és édesített italokat.
2. Ne használj túl sok cukrot és mézet (1, maximum 2 kiskanállal tegyél a kávédba, teádba vagy a zabdarára).
3. Olyan csomagolt ételeket válassz, melyek nagyon kevés hozzáadott cukrot tartalmaznak (a gabonapelyhekben ne legyen több, mint 8 gramm per adag).
4. Limitáld a cukorpótlók mennyiségét 1 vagy 2 termékre naponta (1 light joghurt és egy darab sztevia a kávédba). Míg a cukorpótlók kalória mentesek, édes érzetet hagynak ízlelőbimbóidon, melyek növelhetik az édesség utáni vágyódást.
5. Naponta megengedhetsz magadnak egy kis „édes kényeztetést” 100 és 150 kalória között (például, zsírszegény vagy light jégkrém szendvics, 1 nyalóka, 2 apró süti). Azok az ételek a legjobbak, melyek a cukor mennyiségét kiegyensúlyozzák valami egészségessel. Például, egy fél pohár fagyi vagy puding – mindkettő kalciumban gazdag, az étcsokoládé antioxidánsokban bővelkedik, egy adag tejszín valamilyen bogyós gyümölccsel pedig tele van rostokkal és C-vitaminnal.

Mind édes

Bár neveik különbözhetnek, az alábbiak a cukor számos formái:
– Agave szirup
– Cukorrépából előállított cukor
– Barna cukor
– Cukornádból előállított cukor
– Kukoricából készült édesítő
– Kukorica szirup
– Dextróz
– Fruktóz
– Koncentrált gyümölcslé
– Glükóz
-Magas fruktóztartalmú kukorica szirup
– Méz
– Juharfa szirup
– Nyers cukor
– Szukralóz
– Szirup
– Asztali cukor

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást