Arc / Stílus

Mikor mostad ki utoljára? Így tisztítsd meg a sminkes cuccaidat

Mikor mostad ki utoljára? Így tisztítsd meg a sminkes cuccaidat

Hajlamosak vagyunk elhanyagolni a sminkes cuccok tisztítását, pedig ezzel nem csak fertőzésveszélynek, hanem komolyabb irritációnak is kitesszük az arcbőrünket. Ha sokat fested magadat, hetente, ha ritkábban, akkor pedig havonta kellene megejtened az alábbi rutinokat.

Így tisztítsd az ecseteket

Ha valamit, akkor valószínűleg az ecseteidet te is rendszeres tisztítod, erre ugyanis rá vagy kényszerítve, feltéve, hogy nem akarod más színnel kifesteni magadat, mint amit választottál. Bár úgy tűnhet, a sima víz is elegendő az ecsetek tisztításra, ez valójában csupán felületi kezelés, ezért érdemes használnod valamilyen sminkfertőtlenítőt.

Ha nem szeretnél kész terméket venni, akkor használhatsz házi DIY lemosót is, pl. máris kiváló fertőtlenítőre tehetsz szert, ha pár csepp ecetet, vagy teafaolajat teszel egy pohár vízbe. Ezek az alapanyagok segítenek eltávolítani a szennyeződéseket, illetve fertőtlenítenek is. Az ecsetek öblítése után jöhet egy kis formázás: ha egy-két kósza szál kilóg, azt vágd le ollóval, majd szárítsd meg a sörtéket úgy, hogy azok ne érjenek semmihez, különben könnyen eldeformálódnak.

Szivacsok tisztítása

Ma már egyre többen használnak különféle szivacsokat, blendereket az alapozás, korrigálás során, ám nem mindenki szán arra is időt, hogy ezeket alaposan kitisztítsa. Pedig kellene! Messze nem csak a színek és anyagok keveredése miatt, hanem mert köztudott, hogy a bőr felületén rengeteg baktérium van: ha nem tisztítod meg a szivacsodat, akkor ezeket a baktériumokat szétteríted az egész arcodon, nyakadon.

Szerencsére egyszerű a fertőtlenítés! Egy kisebb edénybe tegyél bőrbarát, lehetőleg hypoallergén tusfürdőt, vagy szappant, majd ebbe a folyadékba áztasd bele a szivacsot fél órára. Egy-két alkalommal nyomkodd át, és a biztos eredmény érdekében kicsit szappannal is átdörzsölheted a felületét. Folyóvíz alatt alaposan öblítsd ki, majd papírtörlőre helyezve szárítsd meg.

Púderek, szemhéjfestékek tisztítása

Ezeknek a kellékeknek a tisztítása nehézkesnek tűnhet, de szerencsére egyáltalán nem bonyolult a fertőtlenítés.

Először ecsettel kicsit tisztogasd meg a színeket, majd fülpiszkáló segítségével, amennyire lehet, törölgesd ki a résekben megülő port.

Már jöhet is a fertőtlenítés! Erre a célra 70%-os gyógyszertári alkoholra lesz szükséged. Nincs is más dolgod, mint egy szórófejes üvegbe tölteni belőle, majd 20-30 centiről ráfújni a palettákra. Várd meg, amíg megszárad a felület, tehát elpárolog az alkohol, és már el is rakhatod a szemhéjfestékeidet. Ezzel a módszerrel bármilyen más sminkeszközt is fertőtleníthetsz, de fontos tudnod, hogy így csak a felületüket fertőtleníted, tehát a smink maradványokat, festéket nem távolítod el, ami fontos lenne pl. az ecsetek esetében.

Mire figyelj még?

A lejárati időre mindenképpen érdemes ügyelned, feltéve, ha szeretnéd higiénikusan festeni magadat. Amennyiben nehezedre esik követni, melyik sminkcuccod meddig áll el, akkor ügyelj, hogy megváltozik-e az adott sminktermék állaga, színe. Ebben az esetben biztos lehetsz benne, hogy már nem az igazi a minősége, és amellett, hogy nem lesz tartós, vagy éppen esztétikus vele dolgozni, a baktériumok is könnyebben megtelepszenek benne.

Ha mindezek ellenére használod, akkor esélyesebb, hogy valamilyen bőrproblémád lesz, pl. pattanásos, zsíros lesz az arcod. Egyes termékek komolyabb komplikációkat is okozhatnak, pl. allergiát, irritációt kiválthatnak, úgyhogy inkább ne kísérletezgess, ha bizonytalan vagy.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást