Mikor idd meg a kávédat, hogy a legtöbb energiát kapd tőle?

Mikor idd meg a kávédat, hogy a legtöbb energiát kapd tőle?

Címlap / Életmód / Receptek / Mikor idd meg a kávédat, hogy a legtöbb energiát kapd tőle?

Ahogy egyre többet tudunk a saját testünkről, úgy arra is rájövünk, hogy nem érdemes a cirkadián ritmusunk, vagyis a természetes biológiai óránk ellen menni, a leghatékonyabbak akkor lehetünk, ha ki tudjuk azt egészíteni, segíteni, alkalmazkodni hozzá. Ezt az olyan leghétköznapibb tevékenységeinkkel is megtehetjük, mint a kávéivás – nem mindegy például, hogy mikor fogyasztunk egy nap koffeint, a természetes hormonrendszerünk ugyanis megpróbál minket magától felébreszteni, még akkor is, ha nem sikerül mindig túl jól.

Nagyon sokan rögtön az ébredés után fogyasztanak kávét, ami logikusnak tűnhet: felkelsz, megiszod a koffeint, és mire megreggelizel, felöltözöl, nekiindulsz a napnak, már hat is az isteni nektár. Csakhogy pontosan a hormonháztartásunk miatt valószínűleg ez nem így néz ki, és többet ártasz, mint használsz azzal, ha túl korán iszod meg a feketédet.

A szervezet ébredés után ugyanis rögtön nekiáll kortizolt termelni, ami egy éberségért és figyelemért felelős hormon (azon túl, hogy stresszhormonként is képes funkcionálni). Igencsak sokszínű, mert mindemellett az anyagcserédet, az immunválaszodat és a vérnyomásodat is tudja szabályozni. A hormon az alvási-ébrenlét körforgást követi, és 30-40 perccel az ébredés után van a csúcson, ezt követően egész nap szépen lassan csökken.

Éppen ezért szakértők újabban azt javasolják, hogy mindenki akkor fogyassza el a kávéját, amikor a kortizol szintje már megfelelően lecsökkent: azaz, ha reggel 6:30-kor ébredsz, 9:30 előtt semmiképp ne igyál koffeint, mert a kortizol csökkenteni fogja a hatását, és ugyanolyan fáradt leszel később, mintha nem ittál volna semmit.

Ugyanezt az időintervallumot ajánlják szakértők azért is, mert a kávéban található koffein megemelheti a kortizolszintet, hosszú távon pedig ez problémát jelenthet, és az immunrendszered, valamint a vérnyomásod láthatja a kárát. Ha akkor iszol kávét, amikor amúgy is viszonylag sok az ilyen hormon a szervezetedben, túlpörgetheted, ez pedig egészségügyi problémákhoz vezethet.

Jess Bailey/pexels.com

Fontos megjegyezni viszont, hogy bár ezekben a legtöbb szakértő egyetért, klinikai kutatások még nem készültek, hogy teljesen be is bizonyítsák, tényleg így van-e. Egyrészt etikátlan lenne valakinek túlpörgetni a hormonháztartását, másrészt nagyon nehéz ilyesmit hosszú távon vizsgálni. Ennek ellenére, ha biztosra szeretnél menni, és nem hat rád annyira a kávé, mint szeretnéd, akkor érdemes lehet betartani ezt az ajánlott időintervallumot.

Más a helyzet a kávé edzéssegítő funkciójával: kutatások egyértelműen kimutatták, hogy a koffein segít az edzés közbeni fáradtság mérséklésében és a kitartás fokozásában. Itt egyértelműen számít az időintervallum: mozgás előtt 30-60 perccel érdemes meginni a kávét ahhoz, hogy maximalizáld a hatását.

Ezzel nagyon szépen ki tudod váltani a jellemzően drágább edzés előtti pörgetőket, bár ezekben jellemzően több vitamin és ásványi anyag is megtalálható.

Ugyanígy időérzékeny az is, hogy lefekvés előtt mikor fogyasztasz utoljára koffeint. Azoknak, akik érzékenyek a hatására, érdemes a lefekvés előtti 6 órában már semmi koffeines italt nem fogyasztani, de azoknak is, akik annyira nem érzik a hatását, 3 órával alvás előtt már nem tanácsos kávét inni. Néhány kutatás ugyan ezt megcáfolta, és kimutatta, hogy nincs alvászavaró hatása a koffeinnek, de a tapasztalat gyakran mást mutat – a lényeg, hogy hallgass a testedre is! Ugyanez a helyzet akkor is, ha hajlamos vagy a szorongásra: ilyenkor azonban nem az időintervallumra, hanem a koffein mennyiségére figyelj oda.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást