Család / Életmód

Mikor van itt az alkalom a gyermekvállalásra?

Mikor van itt az alkalom a gyermekvállalásra?

Építsünk karriert, legyünk sikeresek, vonzóak, maradjunk nők és persze feleljünk meg a férfitársadalom elvárásainak… Ezeknek a kritériumoknak az elérése külön-külön sem egyszerű, nemhogy együttvéve. Ráadásul még nem is beszéltünk a női nem legfontosabb feladatáról, a gyermekvállalásról.

Kinek kell megfelelni?

Jó, hogy vannak bizonyos elvárásaink az élettől és az is nagyszerű, hogy tanulhatunk, dolgozhatunk, de emiatt sajnos elmosódtak a jól bevált, megszokott szerepek határvonalai is.
Mindennek és mindenkinek meg akarunk felelni, s ez oda vezet, hogy örökké elégedetlenek vagyunk, nem vesszük észre az igazi értékeket és egyre csak halogatjuk az olyan fontos kérdéseket, mint a családalapítás.

Az ideális kor

Néhány évtizede még teljesen természetes volt, hogy a tízen- és huszonéves lányok szültek, sőt, aki már a harmincas évei fele járt és még nem volt gyermeke, azt sokkal inkább illeték a „meddő” és a „vénlány” jelzőkkel.
Ehhez képest napjainkban már ferdeszemmel nézünk azokra, akik a húszas éveik elején gyermeket vállalnak, mert az első benyomás az, hogy biztos „csak becsúszott a baba”, hiszen egészen elképzelhetetlennek tűnik, hogy valaki ennyi idősen ténylegesen családot akarjon. 
Nincs ideális kor, hiszen minden a körülményektől függ. Jelentős korkülönbség esetén nyilván nagyobb kompromisszumokra van szükség a fiatalabb fél részéről, hiszen ketyeg az a bizonyos biológiai óra, főleg, ha a nő az idősebb a kapcsolatban.

Nem szabad túl sokat várni

Az évek peregnek és az idő kerekét mintha duplájára gyorsítanák a felnőttkorral. Ahogy elkezdünk dolgozni és összeköltözünk a szerelmünkkel, hirtelen csak azt vesszük észre, hogy már rég aktuális kérdés lenne a gyermekáldás és kamaszként azt gondoltuk, hogy ennyi idősen már egész biztosan két gyerekünk lesz –, persze csak miután megültük a világraszóló esküvőt.
Ehhez képest a jelenben azzal szembesülünk, nemhogy esküvőnk nem volt, még az eljegyzésig sem jutottunk el, a gyermekvállalás kérdése pedig még fel sem merült. Nőként azonban nem szabad túl sokáig várni, hiszen ahogy haladnak az évek, úgy nőnek a komplikációk- és a veszélyeztetett terhességek eshetőségei. Ráadásul, ha már az első gyermek is későn születik, akkor sanszos, hogy nem lesz kistesó és a nagycsalád tervét kidobhatjuk az ablakon. 

Lehet, hogy nem is jön össze egyből?

Azzal is számolni kell, hogy nem lesz minden rendben, nem működik minden úgy, ahogy azt gondosan elterveztük. Mikor már úgy érezzük, tökéletes az alkalom, minden adott, szembesülhetünk vele, hogy a próbálkozások hiábavalóak, a baba csak nem akar jönni.
Nem biztos, hogy a kor az oka, lehet, hogy meddőséggel állunk szemben, vagy valamilyen orvosolható problémával, de a gond kiderítése, a megfelelő kezelés megtalálása, majd akár a lombikbébi program, akár az örökbefogadás, mind-mind hosszú éveket felölel. Ekkor pedig oda a tökéletes alkalom, sőt, nem ritkán a kapcsolat is.

Akkor jön, amikor jön

Ha egyre csak vársz, gyorsan kifuthatsz az időből. Valami mindig hibádzni fog: lehet, hogy egyelőre le kell mondanotok az álomnyaralásról, vagy a hatalmas lagziról, esetleg későbbre tolódik az új autó megvásárlásra. Nincs olyan élethelyzet, amikor a gyermekvállalás ne járna kockázattal és lemondással, hiszen ha lesz egy babátok, akkor már nem ti lesztek a legfontosabbak, hanem az, hogy neki mindene meglegyen. 
Várhatsz a tökéletes pillanatra, az lehet, hogy sosem jön el, mert bármi közbeszólhat, akár némi változás a kapcsolatotokban, akár egy közeli hozzátartozó halála, akár az, hogy kirúgnak a munkahelyedről.

Akkor mi az ideális?

Senki nem mondhatja meg neked, mikor van itt az idő. Nyilván szükségesek bizonyos körülmények, de a legfontosabb mégis az, hogy közted és a párod között meglegyen az összhang és biztosítani tudjatok annyi anyagi forrást, hogy ne kelljen hiányt szenvednetek.
Lehet, hogy ez némi spórolással és lemondással fog járni, de ha már van egy gyermeked, akkor valószínűleg nem fogod bánni, hogy csak belföldi nyaralásra jutott az óceánparti kiruccanás helyett.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást