Miért visszeresedik a lábad és milyen tünetekre érdemes figyelned?

Miért visszeresedik a lábad és milyen tünetekre érdemes figyelned?

Címlap / Életmód / Egészség / Miért visszeresedik a lábad és milyen tünetekre érdemes figyelned?

Sok minden befolyásolja azt, hogy mikorra alakul ki, egyáltalán kialakul-e a visszérbetegség. Hetven év felett a lakosság felét érinti a probléma, a harminc év felettieknek pedig egy tizedét. Nem csak esztétikai problémát okoz, hanem egészségügyi gondokat is, melyek fájdalommal járnak, szó szerint…

Ezért alakulhat ki

Elsősorban a családi öröklődés, az életmód, testsúly, életkor. Kialakulásának esélye az életkor előre haladtával egyre nő.

Sokban befolyásolja az, hogy folyamatosan állunk, vagy ülünk, dohányzunk-e, sőt, még az is, hogy életünk folyamán mennyi gyümölcsöt – C-vitamint – eszünk. Nagyban elősegíti a betegség kialakulását a fogamzásgátlók szedése is.

A vénák feladata az, hogy az ,,elhasznált” vért összegyűjtse. Amikor adott testhelyzetben sok időt töltünk el, a vér áramlása lelassul, pang. Egyes elméletek szerint az evolúció során a lábban lévő vénák nem alkalmazkodtak megfelelően, emiatt terhelődnek meg a vénák.

Mi az a vénás billentyű?

Nem csak a szívben, hanem a vénákban is vannak billentyűk, melyeknek feladata az, hogy a szív felé – a gravitációval ellentétes irányba – terelje a vért, meggátolja az elhasznált vér visszafolyását a vénákban.

Ezek a billentyűk, normális esetben jól zárnak, kóros esetben viszont nem, így a vér a gravitációnak engedelmeskedik.

Emiatt egyes helyeken a vénák kitágulnak. Főleg akkor, ha az érfal gyengébb – ezt nevezik kötőszöveti gyengeségnek. A kötőszöveti gyengeség lassítható folyamat, többek között aktív mozgással és C-vitaminnal.

Az elsődleges és a másodlagos visszérbetegség

Elsődleges visszérbetegségről akkor beszélünk, amikor az öröklött hajlam által alakul ki a bőr felületén is látható visszeresség, illetve akkor, amikor öröklött kötőszöveti gyengesége van valakinek – ez utóbbi egyéb betegségekkel, tünetekkel is párosul.

Másodlagos visszérbetegségnek pedig a mélyvénás trombózist nevezik, ami abból ered, hogy a vér olyan mennyiségben pang, ami vérrög képződéséhez vezet. Ez igen fájdalmas – és veszélyes – és többnyire csak műtéti megoldás létezik az állapot javítására.

A visszérbetegség tünetei

Eleinte látható nyomai nincsenek a betegségnek, ám vannak egyéb tünetek. Ilyen például az, amikor minden este hideg a láb. Ezután jelennek meg a seprűvénák a bokánál, térdhajlatban, comb hátsó és külső felén, melyek még inkább esztétikai problémát okoznak.

Ez után jelennek meg a bőrtünetek: barnás foltok, vagy az úgynevezett visszeres ekcéma. Okozhat bőrgyulladást is a hajszálerekben pangó vér.

Az utolsó szakaszban lábszárfekélyek alakulnak ki, melyeket többnyire megelőz egy apróbb sérülés. A fekély csapdája az, hogy nem, vagy csak nagyon nehezen gyógyul.

Mielőtt nagyobb lenne a baj

A visszérbetegséget lehet késleltetni, ami azért is fontos, mert az idő előre haladtával az egyéb keringési betegségekkel, cukorbetegséggel erősítik egymást. Elsősorban egészséges életmóddal lehet kicselezni a genetikát.

Meg kell szabadulni a túlsúlytól, lehetőleg aktív mozgással, és olyan étrenddel, mely olyan vitaminokat tartalmaz, ami késlelteti a kötőszöveti gyengeséget.

Aki sokat tartózkodik egy adott testhelyzetben, olyan sportot válasszon, ami első sorban az alsó végtagokat mozgatja meg. Érdemes este kicsit megmasszírozni a lábat, bokától a combig, és néha érdemes fekvő helyzetben a falnak támasztani a lábat, hogy ,,megszüntessük” kis időre a gravitáció terhét. A vadgesztenye krém is hatásos lehet, megelőzésként.

Fordulj orvoshoz!

Visszér esetén nem nagyon szoktak hatni a csodakrémek. A már kialakult betegség számos további problémát vet fel, ezért nem szabad komolytalanul hozzáállni a dologhoz.

A már meglévő betegséggel orvoshoz kell fordulni, és meg kell fogadni annak tanácsait, mielőtt nagyobb problémát okoz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást