Miért lehet káros az aputest mozgalom?

Miért lehet káros az aputest mozgalom?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Miért lehet káros az aputest mozgalom?

A közelmúltban elterjedt „dadbod” mozgalom keretében a férfiak is reklámozni kezdték, hogy nem kell tökéletes testtel rendelkezni ahhoz, hogy kívánatosak legyenek a hölgyek számára – ez a hozzáállás azonban legalább olyan káros lehet, mint a szintén nemrég elterjedt molett mánia. Úgyhogy csak óvatosan srácok a pacalpörkölttel!

Vannak fokozatok

Persze az aputestnek is vannak fokozatai: egy Chris Pratt-féle úszógumi és a Seth Rogen képviselte, enyhén szétfolyó hurkák között igenis van különbség, ahogyan a kis felesleggel rendelkező, illetve a komoly túlsúllyal küzdő nők között is.

És ez a különbség korántsem esztétikai, hanem egészségügyi területen keresendő: egy kövér ember ugyanis nagyon ritkán egészséges.

A legnagyobb hiba: az egészségtelenség

Ha a férfinek nincs Dwayne „The Rock” Johnsonéhoz hasonló bicepsze, és nem sorakoznak úgy a kockák a hasán, mint Gerard Butlernek a 300-ban, még lehet szexi, sőt, ami még fontosabb: egészséges is.

Nincs abban semmi, ha a pasi ledönt néha egy-egy korsó sört a haverokkal, megeszik egy pizzát veled a vasárnapi mozimaraton alatt, és – hacsak nem testépítő versenyre készül – nem számolgatja a makrotápanyagokat megszállottan, mert ezt hosszú távon nagyon nehéz hatékonyan csinálni.

Sőt, a férfiak nagy részének nem is ez a célja, és ez teljesen rendben van. Az azonban, hogy egy pasi teljesen elhanyagolja magát, legalább annyira elfogadhatatlan, mintha egy nő csinálná, és legalább annyira egészségtelen is.

Felcserélődtek a szerepek

Úgy tűnik, az evolúció során az emberiség prioritásai felcserélődtek.

A fejlett országok férfi egyedeinek már nincs szüksége kidolgozott izomzatra és fittségre, hiszen nem kell leölniük a mamutot, hogy életben maradjanak.

A fejlett országok női egyedeinek pedig nincs szüksége a plusz zsírtartalékokra, ugyanis kevés az esély arra, hogy a terhesség alatt és a gyermeknevelés során éhezzenek.

Éppen ezért manapság a fitt nők és a tunya férfiak korszakát éljük – nem hiába élnek meg a clean eating blogok és a fitnesz Instagram profilok ilyen szép számban.

De sokszor elfelejtjük, hogy édes a középút, és nem feltétlenül kell az apatest mögé bújva minden este sört iszogatni a pacalpörkölt mellé, mert az most amúgy is menő.

Miért baj a pacalpörkölt?

A pacalpörkölttel ugyanis nem az a legnagyobb baj, hogy hízlal. A pacalpörkölt zsíros, nehéz étel, ami hazavágja az emésztést, a zsírtömeg növekedése pedig hosszabb távon keringési és szívbetegségekhez is vezethet.

Nem azért mumus, mert többet mutat tőle a mérleg, hanem azért, mert többszöri fogyasztása súlyos betegségekhez is vezethet – közvetve persze megjelenik az elhízás, mint rizikófaktor.

Ugyanez a helyzet azokkal a molett nőkkel is, akiket ma olyan szívesen mutogatnak az újságok címlapjain, mint úttörő kezdeményezést a modellek (egyébként szintén egészségtelen) csontsoványságával szemben.

Az a nő, aki jelentős súlyfelesleget visel, hajlamossá válik az életét megrövidítő, fájdalmas és hosszadalmas betegségekre – bármennyire jól érzi is magát a saját bőrében.

A férfi nem igyekszik megnyerni a nőt

Az apatest párkapcsolati szempontból is problémás: a nőnek nem éppen azt mutatja, hogy a férfi igyekezne a kedvére tenni, és próbálna kívánatos maradni szíve választottja számára.

Persze ugyanez vonatkozik azokra a hölgyekre is, akik elhagyják magukat: igazságtalan, de valahogy soha nem hibáztatjuk azt a pasit, aki elhagyja a barátnőjét/feleségét, mert az lényegesen meghízott – hiszen valószínűleg számára is azt jelzi a hirtelen súlygyarapodás, hogy az asszonyt már nem érdekli, mennyire tetszik neki.

Sajnos a társadalom még mindig könnyebben elfogadja, ha a pasi lesz lusta, mint ha a nő – pedig nekünk még ott van a szülés is, ami azért jócskán megnehezíti az ideális külső megőrzését.

Nem a külcsínért kell fittnek lennünk

Pedig a fittségre elsősorban nem azért kellene törekednünk, hogy felhívjuk az ellenkező nem figyelmét, vagy hogy puszta kézzel fel tudjuk húzni magunkat a rúdra akár százszor is.

Azért legyünk fittek (és nem vékonyak, soványak), hogy a testünket a lehető legjobb formába hozzuk, és egészségesek, erősek maradjunk addig, amíg csak lehet.

Így talán öregkorunkra nem úgy fogunk kinézni, mint akit a szőlőszemek mellé tettek aszalódni, és el tudunk menni majd az unokákkal akár túrázni is, ha úgy tetszik – mert vigyáztunk a testünkre és a szervezetünkre, és nem sokkoltuk azzal, hogy az apatest most úgyis divat, elengedhetjük magunkat, és kedvünkre hanyagolhatjuk el azt az izom- és szervegyüttest, ami lehetővé teszi, hogy a világban létezzünk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást