Miért épp húsvéti nyúl és hogyan képes tojást tojni?

Miért épp húsvéti nyúl és hogyan képes tojást tojni?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Miért épp húsvéti nyúl és hogyan képes tojást tojni?

Ha Húsvét, akkor talán mindenkinek egy nyúl képe ugrik be rögtön: ezt látjuk az újságok oldalain, a húsvéti képeslapokon és minden más, a Húsvéttal kapcsolatos kiadványon is. De honnan is ered a nyúl és a Húsvét kapcsolata? És vajon hogyan tud a nyúl tojást tojni?

Újjászületés

A természeti vallásokban a tavasz a természet újjászületésének és a termékenységnek a szimbóluma. A nyulak ugyanezt a termékenységi jelképet hordozzák magukban, hiszen kifejezetten szapora állatok: évente többször hoznak a világra kisnyulakat, és minden alkalommal több egyed születik.
Ennek köszönhető, hogy a termékenység egyik fő szimbólumává válhatott, így tavasz kezdetén több hiedelemben is fontos szerephez jutott, amit később átörökítettek a mi Húsvét ünnepünkre.

A megújuló Hold

A termékenység és a folyamatos megújulás másik jelképe a Hold, mivel folyamatosan lefogy, majd újra nagy lesz. Elképzelhető, hogy azért hozhatták párhuzamba a nyulat a Holddal, mint termékenységi megfelelővel, mivel éjjeli állat, vagyis akkor él, amikor a Hold is.
De ugyanennek a kapcsolatnak a magyarázatára akad olyan elmélet is, miszerint a Hold Húsvétkor látott képében egy nyúl vonásait vélték felfedezni, és emiatt vonták össze a két dolgot. A kínai és a buddhista hiedelmek szerint pedig a nyúl egyszerűen a Holdon él.

Varázslatos istennők

Az ősi germán istennő, Ostara a mondák szerint megharagudott a nyúlra, ami akkor még madár volt, és haragjában elátkozta és hosszú fülű, négylábú állattá változtatta.
Egy másik istennőről, az angolszász Eostre holdistennőről (akit gyakran nyúl képében ábrázoltak) az a történet híresült el, hogy egyszer egy mezőn talált egy sebzett madarat, akinek egyedül úgy tudott segíteni, ha nyúllá változtatta.

Az állat megőrizte azonban tojásrakó képességét, és színes, díszes tojásokkal köszönte meg az istennő tettét.

Húsvéti Mikulás?

Létezik olyan magyarázat is a húsvéti nyúlra és az általa költött tojásra, miszerint egy asszony, aki nagyon szerette a gyerekeket és szeretett volna örömet okozni nekik, színesre festett tojásokat dugott el a kertekben olyan helyekre, ahol azért azok könnyen megtalálhatták.
A gyerekeknek ez annyira tetszett, hogy később egész kosarakat találtak a kertjükben ilyen tojásokkal megpakolva. Az asszony pedig, hogy mint decemberben a Mikulás, ő is próbálta megőrizni inkognitóját, ezért azt mondta a gyerekeknek, hogy a nyuszi hozta őket nekik, de olyan gyorsan futott, hogy soha nem láthatják.

Fordítási hiba?

A nyúl húsvéti értelmezése valószínűleg német közvetítéssel került hozzánk, így a német háttér sok mindenre magyarázatot adhat. Egyik ilyen magyarázat egy egyszerű fordítási hibát emleget: régen a németek között tavasz kezdetén szokás volt gyöngytyúkot (annak tojásaival együtt) ajándékozni egymásnak a tavasz köszöntése alkalmából.
A gyöngytyúk német neve pedig Haselhuhn, vagy rövidebb formában Hasel, ami nyilvánvalóan nagyon hasonlít a Hase, azaz nyúl szóra. Lehet, hogy a húsvéti tojást nem is a nyuszi, hanem igazából a gyöngytyúk tojja?

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!