Miért fáj a gyereknek a növekedés?

Miért fáj a gyereknek a növekedés?

Címlap / Életmód / Család / Miért fáj a gyereknek a növekedés?

A gyerekek gyakran arra ébrednek fel, hogy fáj a lábuk. Sok család tölti ilyenkor álmatlanul az éjszaka egy részét. Mi okozza a növekedési fájdalmat, és mit tehetünk, hogy gyermekünk ne szenvedjen?

Miért fájdalmas a növekedés?

Az orvosok feltételezik, hogy azért keletkezik fájdalom, mert a test csontjai és csont nélküli részei gyerekkorban eltérő tempóban növekszenek, így feszülések jönnek létre a kemény és a lágy részek között.

De ez csak egy feltevés. A jelenség valódi oka egyelőre tisztázatlan. A gyerekek számára nagyon kellemetlen, mert a fájdalom erős és órákig eltarthat.

Miért éjszaka jelentkezik a fájdalom?

Alvás közben lép fel a fájdalom, amikor a gyerek nem számít rá. Ennek az az oka, hogy a növekedési hormonok éjjel termelődnek a testben. 

A gyerekek óriási sebességgel növekednek. Életük első évében körülbelül 25 centimétert, általános iskolás korukban évente 4 centimétert nőnek. Pubertás korban a lányok 7 centimétert, a fiúk 13 centimétert nőnek évente.

Torna

A fájdalom főleg a térd tájékán kezdődik. Innen megy tovább a comb vagy a lábszár felé. Ha a fájdalom egyre gyakoribbá és erősebbé válik, orvoshoz kell fordulni. Egyéb esetekben az alábbi tippekkel csökkenteni lehet a fájdalmat. 
Ha a gyerek a tornagyakorlatokat a segítségeddel begyakorolja, utána egyedül is végezheti, nappal megelőzés céljából, és éjszaka olyankor, amikor fájdalmat érez.
  
A nyújtásos gyakorlatok alkalmasak a növekedési fájdalom megelőzésére. Mindegyiket 10 másodpercig tartsd, majd 20-szor ismételd el. 
Feküdjön a gyerek hasra, és az alsó lábszárát emelgesse, sarkát közelítse a fenekéhez, amennyire tudja.
Feküdjön a gyerek a hátára, és emelgesse felfelé a kinyújtott lábát, a törzse felé. 
Feküdjön a gyerek hanyatt. Hajlítsa be a térdét, és emelgesse felfelé a lábát, a törzse felé.

Masszázs

Sok gyereknek jólesik, ha a felnőtt gyengéden masszírozza a lábát. A mozdulatok ne túl erősek, inkább simogatóak legyenek. Körkörös és hosszanti kézmozgással masszírozz, a nyomkodást, ütögetést kerüld. Használj testápolót, hogy a kezed jól csússzon a bőrfelületen. 

Az orbáncfű olaj és az árnika krém megkönnyíti a masszírozást, és fájdalomcsillapító hatású. A gyerekre jó hatással van, ha a szülő támogatóan kezébe veszi a lábát, mert jelképesen felkészíti arra, hogy lépéseket tegyen önmaga boldogulása érdekében.

Beszélgetés

A támogató beszélgetés szintén hatásos lehet. A lelki feszültségek általában fokozzák a testi problémákat.
Ha az éjszaka csendjében sikerül beszélgetni azokról a dolgokról, amelyek a gyerek lelkét nyomasztják, amelyek lelkileg is feszültségben tartják, akkor valószínűleg ritkábban fog jelentkezni a fájdalom, hiszen a növekedés alapjában véve nem fáj. 
A kamaszkor nagy változást jelent mindenki életében. Ahhoz, hogy valaki a kamaszkort könnyedén élje meg, a gyermekkort le kell zárni, a korábban keletkezett érzelmi sérüléseket fel kell dolgozni. A gyermekkori fájdalmak kibeszélésével a kamaszkori fájdalom is enyhülni fog.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást