Miért fontos a kézmosás?

Miért fontos a kézmosás?

Címlap / Életmód / Egészség / Miért fontos a kézmosás?

A kézmosás jelentősége az utóbbi években még jobban felértékelődött, annak ellenére is, hogy elvileg már kisgyermek korunktól kezdve rutinszerűen élünk vele. A higiéniai kockázatok mérséklésének alapvető pillére, amiről soha nem szabad elfeledkeznünk. (x)

A kézmosás csökkenti a fertőzések terjedését

A kézmosás és minden takarítási munkálat célja, hogy megfelelő higiénés körülményeket teremtsen. Minden, amihez hozzáérünk, minden, amit megfogunk potenciális fertőző forrás, ahonnan megbetegedést okozó baktériumokat, vírusokat és gombákat “szedhetünk össze”. Ezért a Flornál is kapható mosdóhigiéniai termékek használata és a kézhigiénés alapelvek betartása nagyon lényeges.

Az ajtókilincsek, a korlátok, padok, székek, asztallapok felületén – amelyeket a tevékenységeink során bárhol, bármikor szinte észrevétlenül megérintünk – hemzseghetnek a kórokozók. Hatványozottan igaz ez a mellékhelyiségek és mosdók környékén.

A megfelelő kézhigiénia nagymértékben megakadályozza a megbetegedések és a munkahelyi hiányzások számát. Felmérések szerint az alkalmazásával akár 50%-kal is csökkenthető a betegségek miatti távollét.

A rendszeres kézmosás előnyei

Az Essity – ami egy globális higiéniai és egészségügyi szolgáltató vállalat, és nem mellesleg a Tork termékek gyártója – higiéniai és egészségügyi jelentést készített. A tanulmány szerint a rendszeresen elvégzett kézmosás a betegségből eredő hiányzásokat akár 54%-kal is képes csökkenteni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy akár minden második náthás, influenzás megbetegedés kivédhető lenne a megfelelő kézhigiénia alkalmazásával.

Az Essity az oktatási programjai során világszerte több mint 175 ezer embernek segített megtanulni a helyes kézhigiénia alapjait: Ezzel a fertőzések elkerülését tette lehetővé, ami komoly megtakarítást jelentett és jelent a családok és a vállalkozások számára.

A higiénia mindenhol kardinális kérdés

Egyre jobban felerősödik a higiéniai sztenderdek szerepe, hiszen sokszor és sokat vagyunk távol az otthonunktól. A munkahelyünkön töltjük a nap nagy részét, majd intézzük az ügyes-bajos dolgainkat számos nyilvános helyen megfordulva.

A munkahelyünkön is lényeges a megfelelő kézhigiénia, hiszen ez az első és legegyszerűbb módja az immunrendszerünk megvédésének. Sokakat óv meg a megbetegedéstől, ezzel pedig milliókat takarít meg a munkaadóknak a hiányzások csökkentésével.

Célszerű a gyermekek számára is minél hamarabb megtanítani a kézmosás helyes technikáját és arra motiválni őket, hogy az iskolában is minél gyakran mossanak kezet.

Hogyan kell helyesen kezet mosni?

A kézmosásnak 3 alapszabálya van:

  1. Mindig mossuk meg az egész kezünket! A baktériumok nagy része a köröm alatt található, de sokan hajlamosak kihagyni a hüvelykujjukat, az ujjaik hegyét, sőt még a kézfejüket is.
  2. A kézmosás minimum 20-30 másodpercig tartson langyos vízzel és szappan használatával.
  3. Mindig alaposan öblítsük le és töröljük teljesen szárazra a kezeinket.

A kézhigiénia rendkívül fontos, ne feledkezzen meg Ön se róla!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!