Miért élnek tovább a nők?

Miért élnek tovább a nők?

Címlap / Életmód / Egészség / Miért élnek tovább a nők?

Erre a kérdésre a férfiak azt a választ adják: mert nincs feleségük. Én úgy gondolom, hogy a természet zsenialitása miatt. Ugyanis az emberi fajra jellemző, hogy kevesebb lánygyermek születik, mint fiú. Mégis, az időskorú népességben sokkal több nő van, mint férfi. Ma, Magyarországon ez azt jelenti, hogy 500 000-rel több nő él, mint férfi. Közép-Európában tíz évvel, Skandináviában pedig öt évvel élnek tovább a nők, mint a férfiak. A válasz – úgy tűnik – az immunrendszerben keresendő…

Az elméletek

Az egyik elmélet szerint a férfiak a munkával járó stresszel rövidítik meg életüket. Ez az elmélet azért sántít, mert ma már a nők is ugyan annyi stresszel járó munkát végeznek, mint a férfiak, az arány mégis ugyan az, mint száz éve.

Az is felmerült, mint ok, hogy a nők egészségesebben élnek, azaz nem dohányoznak annyian, figyelnek az étrendjükre, ám az egyenjogúság adta lehetőségek miatt ez az elmélet is hibás.

Az öregedés oka

Megfigyelték, hogy az állatoknál is tovább élnek a nőstények, így egyértelművé vált, hogy ennek oka egy nem ismert biológiai folyamat.

Úgy vélik, hogy azért öregszünk, mert testünk az évek folyamán sok apró hibát vét a DNS-láncban, amikor reprodukálja az elpusztult sejteket.

A gének hordozóeszköznek tekintik testünket, hisz az emberi utód által a génállomány öröklődik a gyerekbe, majd annak a gyerekébe. Az ember halála véletlenszerű, ezért nem éri meg a szervezetnek az energia befektetést, hogy tökéletesre megjavítsa magát és a végletekig éljen, hisz már átörökítette a gént. Tehát, a gén halhatatlan, a test eldobható.

Érdekességek

Ebből kiindulva, a férfi csak a megtermékenyítésre jó biológiailag, ám ez nem helytálló következtetés. Megfigyelték, hogy az a gyerek, aki 15 éves kora előtt elveszíti az apját, alacsonyabb társainál. Akik az anyjukat veszítik el, nemhogy alacsonyabbak, de gyengébbek is, és rövidebb életkort élnek meg társaiknál.

Tehát az anyatermészet szerint fontos, hogy az anya a gyerek közelében legyen – és természetesen az apa is. Azt is észrevették, hogy a női test hatékonyabban javítja meg magát, ám a petefészek eltávolítása után ez az állítás már nem igaz.

A nők immunrendszere lassabban öregszik

Az immunrendszer véd meg a fertőzésektől, a ráktól, ám önmaga is okozhat megbetegedéseket. Japán tudósok kiderítették, hogy a T-sejtekből (fertőzésektől védenek) és a B-sejtekből (antitestet termelő sejtek) a kor előre haladtával lényegesen kevesebb van a férfiakban, mint a nőkben.

Az immunrendszer állapota mutatja meg egy ember valódi biológiai korát. A nők immunrendszere pedig lassabban öregszik. Emiatt élnek tovább, hiszen szervezetük öregedése is lassabb.

Mit tehet a férfi, hogy tovább éljen

A férfiak a kor előre haladtával fogékonyabbak lesznek a betegségekkel szemben, mint a nők. Emiatt fontos, hogy az immunrendszerüket karban tartsák.

Az immunrendszer legnagyobb ellensége a stressz, a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás. Fogyasszanak minél több lúgosító élelmiszert és rengeteg folyadékot, vitamint. Mivel a táplálék felszívódásának alapja az alapos rágás, érdemes erre is figyelni.

Egyéni megfigyelések

Hála Istennek, az én nagyszüleim igen jó kort éltek meg, és a környezetemben is van, volt olyan korú férfiember, aki idősnek számít, 70 feletti életkorral. Azt figyeltem meg, hogy napi, minimum egy órát sétáltak, de inkább többet – vagy a kertben dolgoztak, saját ütemük szerint.

Étrendjükben naponta szerepelt a fokhagyma és legalább egy citrom leve, viszont kevés húst – disznó és marhahúst ettek. Ami még szembeötlő volt, az egy deci száraz fehér bor, ugyan abban a napszakban, viszont szénsavas italt egyáltalán nem fogyasztottak. Nem kívánok okoskodni, ez csak az én személyes tapasztalatom…

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!