Egészség / Életmód / Lélek

Miért fáj annyira a változás? 5 tipp, hogy könnyebben menjen

Miért fáj annyira a változás? 5 tipp, hogy könnyebben menjen

Sokan úgy félnek a változástól, hogy egész életüket képesek a jól megszokott úton járva leélni. Ami ezen túl van, az félelmetes és nem komfortos. Mégis, mikor belekényszerülek ilyen helyzetekbe, teljesen bepánikolnak és igencsak depresszív hangulatba kerülnek. Pedig minden változásban látni kell a kihívást és az új lehetőségeket. Ha eddig ez nehezen ment, akkor segítségünkkel megkönnyítheted ezt a folyamatot.

Miért tartunk tőle?

Az első, gyökeres változások mindig fájdalmasak. Élsz egy megszokott életet, majd egyik pillanatról a másikra kihúzzák a lábad alól a talajt és te ott állsz a felforgás közepén, tanácstalanul és kétségbeesetten.

Azért tartunk tőle, mert kimozdít minket a kényelmesből. Alapvető emberi tulajdonságunk, hogy szeretjük a kényelmet és nehezen áldozzuk be bármiért is.

Talán félsz, mert nem látod még a fényt az alagút végén, pedig csak hinned kell benne, hogy ott van.

Mozdulj meg!

Kezdetben nem is az a leglényegesebb, hogy a legjobb döntéseket hozd meg, egyszerűen csak kezdj el cselekedni.

Mozdulj meg, hogy az események beinduljanak körülötted. Jó példa erre, mikor valakit kirúgnak a munkahelyéről és hirtelen azt sem tudja, hogy mit tegyen.

Nyilván egy nap alatt akar új munkát találni, de ez sajnos esélytelen, ha szeretné azt csinálni, amit szeret.

Ha te is hasonló helyzetbe kerülsz, akkor először csak találd ki az új irányt, amerre elindulnál és csak utána tedd meg az első lépét.

Fogadd el!

Teljesen felesleges harcolnod a változás ellen, mert már megtörtént. Most már csak arra vár, hogy te is felvedd vele a tempót és fogadd el a jelenlétét az életedben.

A kezdeti dac olykor nagy lehet benned, de addig egy métert sem tudsz előre haladni, amíg nem fogadod el a változást. Azt, hogy most már nem a régi, megszokott életedet fogod élni, hanem egy teljesen új fejezet kezdődik.

Félelmetes? Igen! Megéri? Igen!

Azzal csak a saját helyzetedet rontod és az idődet húzod, ha még mindig egy olyan dologhoz nyúlsz vissza, ami már nincs. Az élet a folyamatos változások sorozata, csak míg gyerekkorban ezeken könnyedén túljutottunk, felnőttkorban ez olykor gyötrelmes folyamat.

Lehet, hogy ez még javamra válhat?

Nagyjából egy-két hét elteltével (mikor elszáll a kezdeti sokk) felteszed magadnak ezt a kérdést, illetve azt, hogy hogyan tudnád a változást a hasznodra fordítani.

És ekkor kerülsz rá a jó útra, ami már egy jobb dolog felé sodor majd. Komoly önvizsgálatot kell tartanod ahhoz, hogy miért történtek veled ezek a dolgok, majd miután megkaptad a válaszaidat, készen állsz a cselekvésre.

Ne a régi, megszokott mintákban keresd a választ és ne is a szeretteidtől várd. Egyedül te tudhatod, hogy mi a valódi ok.

Önsajnálat helyett lehetőségek

Életed első fájdalmas változásánál úgy érezheted, hogy összedől a világod, amit addig oly szorgosan építgettél és ez annyira megbénított, hogy képtelen vagy bármit is cselekedni.

Rendben, éld át a fájdalmat, ne ostorozd magad, hogy abban a percben képtelen vagy pozitívan nézni a dolgokat, mert, ami utána jön, az sokkal fontosabb.

Egyik napról a másikra hirtelen egész más színben látod majd a világot. Megérted a dolgok közötti összefüggéseket és észreveszed, hogy minden egyes változás, magában hordozza a lehetőségeket is. És mikor erre rájössz, már te magad fogod keresni a változást.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást