A hallucinogén drog is lehet hasznos, ha kis adagban alkalmazzuk

A hallucinogén drog is lehet hasznos, ha kis adagban alkalmazzuk

Címlap / Életmód / Egészség / A hallucinogén drog is lehet hasznos, ha kis adagban alkalmazzuk

A két leggyakoribb drog, mit erre használnak, az az LSD – másnéven „bélyeg” – és a gomba, de működik még cannabis, DMT, ayahuasca, iboga és ketamin-származékokkal is. Ezt a gyakorlatot „pszichedelikus terápiának” is nevezik és a leggyakrabban művészek használják. 2013 óta egyre népszerűbb, mióta James Fadiman LSD kutató beszámolt egészen kis mennyiségben való fogyasztásának pozitív hatásairól. Az órákon keresztüli folyamatos koncentráció képessége lenyűgözte a közönséget és a gyakorlat egyre elterjedtebb.

Miért használják?

Aki írással foglalkozik mint én, ismeri azt a frusztráló érzést, mikor az ember csak bámul a monitoron az üres lapra és képtelen begépelni egy sort, mert egyszerűen nem jön az ihlet. A baráti társaságban az egyik zenész srác mesélt először arról, hogy egy albumon dolgozott és nagyon szűk volt a határidő, ezért minden nap betépett, de csak egy parányi adaggal. Éppen annyira, hogy egy kicsit „megnyissa az elméjét”, ahogy ő fogalmazott. Azt mondta, nemcsak a kreativitásán segített a microdosing, hanem akkor is alkalmazza, mikor egy fontos tárgyalásra megy. Mivel introvertált, félénk ember, ez a kis „segítség” lehetővé teszi, hogy nyitottabban és barátságosabban viselkedjen az emberekkel. Ezáltal pedig megnyerő személyisége eredményesebbé tette számára idegölő tárgyalásait. 

Ezen felbuzdulva az egyik író kollégám is kipróbálta ezt, ő azonban először túl nagy adagot vitt be a szervezetébe – ráadásul olyan idegállapotban, amikor a szer csak még inkább felerősítette borús hangulatát. Ennek egy igazán „rossz trip” lett a vége. Másodjára azonban sikerrel járt és lelkesen mesélte, hogy milyen hamar sikerült megírnia a könyve egyik fejezetét, amivel eddig lassan és  nyögvenyelősen haladt. 

Azóta már hallottam olyan művészről is, aki festéshez használja, így elmondhatjuk, hogy a kreativitást minden téren elősegíti a microdosing, de nem mindenki erre használja. Olvastam olyat is, hogy az illető a gyerekeivel való játékhoz vesz be egy pici adag szert. Még mielőtt bárki is felháborodna, hogy milyen elítélendő az effajta „drogozás”, annak tudnia kell, hogy a figyelemzavarra, depresszióra, szorongásra, vagy álmatlanságra szedett gyógyszerek is ugyanilyen „drogok”, amiket sokkal nagyobb adagokban szednek egyesek, mint a microdosing alkalmazói. Ráadásul ugyanúgy függőséget okozhatnak, ha nem ésszel szedi őket az ember. Az Amerikában gyerekeknek is előszeretettel felírt Adderall nevű tabletta például valójában nem más, mint speed… 

Matteo Badini/unsplash.com

Miben más a mikrodózis?

A microdosing mint gyakorlat nem változtatja meg az emberek viselkedését. Önmaguk maradnak, csak jobban érzik magukat, lazábbak, nyitottabbak és nem kell számolniuk a káros mellékhatásokkal sem. Sőt, kifejezetten előnyös mellékhatásokról mesélnek, mint például jobb alvás és evés, élvezetesebb szex és könnyebb menstruáció. A felmérések szerint a Millennial, azaz az ezredfordulós generáció már kevésbé fogyaszt alkoholt, mint az előző korosztályok és inkább a könnyűdrogokat „részesíti előnyben”. 

Még nem áll rendelkezésre elég kutatómunka ahhoz, hogy egyértelműen ki lehessen jelenteni a pszichedelikus szerek kis mértékben való szedésének hasznosságát. Bipoláris, borderline vagy egyéb személyiségi zavarokkal, illetve krónikus szorongással küzdő személyeknek kifejezetten ellenjavalltak. (nem beszélve arról, hogy emellett illegális is)

A helyzet azonban nem egyértelműen fekete vagy fehér azzal kapcsolatban, hogy a „drog rossz” vagy jó. A pszilocibin olyan pszichoaktív alkaloid, amely a varázsgombából nyernek ki. Kutatások bizonyítják, hogy a rákbetegeknél csökkentette a depresszió és a szorongás tüneteit. A CBD olaj már hazánkban is kapható, az MDMA (azaz molly) nevű drog pedig a poszttraumás stressz szindrómában szenvedő betegeken segít hatékonyan. Ebből is látszik, hogy nem minden drog az ördögtől való, csak a megfelelő módon kell használni. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást