Miben rejlik a bio varázsa?

Miben rejlik a bio varázsa?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Miben rejlik a bio varázsa?

Ahogy a vallásban, a bio- életmód területén is három embertípus létezik: aki „űzi”, aki már hallott róla, és aki ellene van.

Sokan valóban esküsznek erre az életvitelre és jótékony hatásaira. Számos termék és készítmény mosolyog ránk a boltok polcairól, ami az egészségességet és a természetességet hirdeti.

Évről évre új dimenziók alakulnak ki ebben a témában is legyen szó élelmiszerekről, kozmetikumokról, vagy cigarettáról(!). A nyugatról importált láz országunkba is bekúszott és minden harmadik üzlet vagy kereskedés összefüggésbe hozható a bio szóval. De vajon valóban van igény az effajta egészségre?

Kurdiné Major Szilvia parapszichológus megosztotta velem a titok mibenlétét.

„A bio életmód híveinek elsődleges szempont a prevenció. Kifizetődőbb a betegségek megelőzése, mint baj esetén időt és pénzt nem sajnálva orvoshoz fordulni. Sajnos vannak, aki csak egy komoly kór felfedezése után kezdenek el hinni a test természetes és egészséges táplálásában. Ilyenkor az öngyógyítás egyik eszközeként alkalmazzák ezt az életvitelt. Fontos a rendszeresség és a következetesség a bio-táplálkozásban.

Kerülni kell azt, hogy, a médiában, a reklámokban, főzőműsorokban felkapott termékeket rendszertelenül használjuk. Sokan tévhitben élnek, miszerint a bio élelmiszerek és kozmetikumok drágábbak a hipermarketek kínálatánál. Holott, ha az ember megfelelő helyen vásárol, olcsóbban hozzájuthat az idénytermésekhez, gyümölcsökhöz.

Lehet, hogy ezek nem olyan szépek és nagyok, de száz százalékban vegyszer mentesek, hiszen ezen növények gondozása, megóvása természetes ellenségeikkel történik. Gyakori, hogy a bioborokban felhasznált szőlőt a kártevők ellen permetszer helyett csalánlével kezelik. A jó minőség legfontosabb tényezője mégis az idő. A gyors szállításnak köszönhetően lehet, hogy az aznap eladásra kerülő banán, még előtte nap a fán volt.”

Az utcán sétálva számomra a legmeglepőbb az volt, amikor pár hete egy biofodrászattal találkoztam. Próbáltam elképzelni, hogy a régi időkben milyen lehetett volna a cégér. Egy kissé göcsörtös, de bio paradicsom ollóval átszúrva? Kíváncsiságom erőt vett rajtam és bementem.

„ A bioszalon lényege, hogy nem dolgozunk vegyszerekkel. Nem dauerolunk, festünk és a samponok, hajápolók is száz százalékban természetes alapanyagúak. A szépülni vágyók rájöttek arra, hogy elég a hajnak a mindennapos környezeti ártalmakat elszenvedni, így legalább ápolása legyen felüdülés.”- magyarázza Tóth Kati, fodrász.

De mit mondanak ezen életforma képviselői?

„Öt éve vagyok híve ezeknek a termékeknek, és esküszöm rájuk. Az ízük, az állaguk össze sem hasonlítható más génmanipulált áruval. Sajnos városiként nekem nem adatott meg, hogy a kis kertben saját magam által megtermelt uborkát vagy paprikát egyem, de ezek az új boltok közelebb hozták számomra az egészséges étkezés lehetőségét. A kezdet kezedétől érzem a vitalitást. Napról napra láttam, hogy a bőröm kisimult és megfiatalodott, arról nem is beszélve, hogy a felesleges kilók is lecsúsztak rólam. „- áradozott Mayer Lászlóné.  
 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást