Már csak néhány nap, és kopogtat ajtónkon az advent. Gyönyörű az ünnepvárás időszaka mindannyiunk számára. Akit szeretünk, azt a legfinomabb és persze a legegészségesebb falatokkal etetjük lehetőségeinkhez képest, természetesen. Ez a rovat is igyekszik az ünnepvárás hangulatához igazodva hagyományos és modernebb, különlegesebb finomságok receptjeivel szolgálni.
A mézeskalácsot rozsliszttel és barna cukorral készítettem, ezzel is valamivel egészségesebbé tenni ezt a finomságot.
Ugye, te is készítesz mézeskalácsot karácsonyra? Az advent közeledtén elgondolkodunk rajta, hogy vajon mi is kerüljön az ünnepi asztalra? A legtöbb család asztalán a mézeskalács biztosan ott lesz. A mézes tésztájából karácsonyfadíszt is készíthetsz.
A méz jelentősen emeli a sütik élvezeti értékét. Figyelembe kell ám venni a magas glikémiás indexét is, és magas kalória tartalmát (320 / 100 g). A méz mentségére szolgálhat azonban, hogy vitamin és ásványi anyag tartalma jelentős.
Tudtad, hogy már az ősember is készíthetett mézes lepénykéket? Barlangrajzokon méheket és mézeskalácsformákat is találtak a kutatók. Valószínűleg forró kövön süthette meg az ősember a „mézes sütijét”.
Hazánkba a mézeskalács valamikor a középkorban német közvetítéssel került.
Hozzávalók:
- 25 dkg rozsliszt
- 5 dkg margarin
- 10 dkg méz
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- ½ citrom lereszelt héja
- + liszt a nyújtáshoz
A mázhoz:
- 10 dkg porcukor
- 1 tojásfehérje
- 1 kiskanál frissen facsart citromlé
Elkészítés:
Egy edénykében összeolvasztjuk a margarint, a barna cukrot, és a mézet. Hagyjuk kihűlni.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a mézeskalács fűszerkeverékkel és a lereszelt citromhéjjal. A mézes masszába keverjük a tojást, majd a lisztes keveréket is. Alaposan összedolgozzuk.
Lisztezett deszkára tesszük, jól összegyúrjuk. Cipót formázunk belőle, és befóliázzuk. 4-5 órát hűtőben pihentessük a tésztát.
Lisztezett deszkán a pihentetett tésztát kb.3 mm vastagságúra nyújtsuk ki, és tetszőleges formákat szaggassunk belőle. Ebben a munkában a csemetéinket is hagyjuk, hogy segítsenek. Talán valamivel tovább tarthat majd a sütés, de a közös konyhai tevékenység is kiválóan fejleszti az összetartozás érzését.
A kiszaggatott formákat sütőpapírozott tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben 7-8 perc alatt sülnek meg mézeskalácsaink. Vigyázzunk, nehogy túl süssük őket.
Ha kihűltek a sütik, hozzáláthatunk a díszítéshez. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és a citromlével. Egy nylontasakba rakjuk a kemény habot, a sarkát picit levágjuk, és már „írhatunk” is a tojásfehérjével. Csemetéink ebben is segítségünkre lehetnek.
Jó mézeskalácssütést mindenkinek!