Így akadályozd meg a méz ikrásodását

Így akadályozd meg a méz ikrásodását

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Így akadályozd meg a méz ikrásodását

Miért kristályosodik a méz?

A méz két összetevőből áll: cukorból és vízből. A cukor feloldódik a vízben, de több cukor van benne, mint amennyit a víz elbír. Másképpen fogalmazva, nincs elég víz ahhoz, hogy a cukor örökké olvadt maradjon. Így jó esély van arra, hogy a két összetevő végül szétválik, és kristályok képződnek.

A kristályosodás tehát az a természetes folyamat, amelynek során a mézben lévő glükóz kicsapódik a folyékony mézből. A különböző mézfajták különböző sebességgel kristályosodnak, néhány pedig egyáltalán nem.

A közhiedelemmel ellentétben a kristályosodás nem jelenti azt, hogy a méz hamisított vagy rossz minőségű.

Valójában a megjelenése éppen az ellenkezőjét jelzi: a méz kristályosodása annak a jele, hogy természetes és 100 százalékban tiszta mézet használsz. A jó hír az, hogy a kristályosodással a méz fogyaszthatósága sem romlik, nyugodtan kikanalazhatod a megszilárdult mézet az üvegéből, és akár így is eheted, de arra is van megoldás, hogy visszaállítsd a már kikristályosodott méz eredeti állapotát.

Hogyan teheted ismét folyóssá a kristályos mézet?

A legegyszerűbb módszerhez nincs másra szükséged, csak meleg vízre és egy tálra. Egyszerűen tedd a tálba a mézes üveget, majd töltsd fel meleg vízzel, amíg a víz az üveg magasságának körülbelül a felét el nem éri. Óvatosan nyisd ki az üveget, és kezdd el kevergetni a mézet egy kanállal, amíg eléri a kívánt állagot. Ez a kristályosodás mértékétől függően körülbelül 45 percet vehet igénybe. A lényeg, hogy ne siess, és lassan kevergess, nehogy véletlenül víz kerüljön az üvegbe.

Ezzel a módszerrel lesz a legsimább és legegyenletesebb a méz állaga, de létezik gyorsabb megoldás is: tedd a mézes üveget nyitott kupakkal a tűzről levett, majdnem forrásban lévő vízbe. Bármilyen módszert is alkalmazol, vigyázz, hogy a méz ne forrjon fel, és ne égjen oda.

Miután a méz kristályai feloldódtak, a méz állagának olyannak kell lennie, mint eredetileg is volt, és ez után már gond nélkül használhatod ismét a kedvenc receptjeidhez, vagy italaid, ételeid ízesítéséhez.

Isabela Kronemberger/unsplash.com

Hogyan akadályozd meg a méz kristályosodását?

A méz kristályosodásának megakadályozására a legjobb módszer, ha szobahőmérsékleten tárolod. A legideálisabb tárolási hely egy sötét szekrény, ahol nem éri közvetlen napfény az üveget.

A lezárt edényekben tárolt méz évtizedekig stabil maradhat, ne feledd azonban, hogy a hosszú ideig nem használt méz a tárolás során érzékenyen reagálhat a fizikai és kémiai változásokra. Ennek következtében az íz és az aroma megváltozhat vagy csökkenhet a kor előrehaladtával, vagy a méz kikristályosodhat.

Semmiképpen se tárold a mézet a hűtőszekrényben, mivel a hűvösebb hőmérséklet miatt a méz gyorsabban kristályosodik. Ezzel együtt is érdemes megbékélni azzal a ténnyel, hogy szinte minden méz előbb-utóbb kikristályosodik, mivel ez a kémiai összetételének természetes velejárója. Ha ezt teljesen el akarod kerülni, annak az egyetlen módja az, hogy a mézet a vásárlást után egy-két hónapon belül felhasználod.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást